Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τον αριθμό των προσφυγόπουλων που αγνοείται η τύχη τους μεταξύ 2018-2020. Πρώτη βρίσκεται η Ιταλία με 5.775 εξαφανισμένα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και δεύτερο το Βέλγιο με 2.642, ενώ τρίτη έρχεται η Ελλάδα με 2.118 παιδιά.

Ads

Συνολικά, 18.292 παιδιά εξαφανίστηκαν από τα ευρωπαϊκά κέντρα υποδοχής μεταξύ 2018 και 2020. Στη χώρα μας στα στοιχεία που υπάρχουν έως το 2020 αγνοούνται 2.118 προσφυγόπουλα, εγείροντας ερωτήματα για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

image

Τι απαντάει η ειδική γραμματέας

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τις ζωές αυτών των παιδιών και μάλιστα είχε συγκεντρώσει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στο γραφείο του. Το χάσταγκ #Μητσοτακη_που_ειναι_τα_παιδια τις τελευταίες ώρες έχει βρεθεί ψηλά στο Twitter, αφού όπως ο ίδιος είχε δηλώσει ήταν πια στις αρμοδιότητες του γραφείου του όσα αφορούσαν το εν λόγω ζήτημα.

Ads

Παράλληλα η επικεφαλής στην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντάει: «Από χτες το βράδυ τα τρολς στο twitter έπιασαν δουλειά και χτυπάνε υπερωρίες, επιδιώκοντας να πετάξουν λάσπη στη δουλειά που έχει γίνει για τα ασυνόδευτα. Από χτες το βράδυ τα τρολς στο twitter  έπιασαν δουλειά και χτυπάνε υπερωρίες, επιδιώκοντας να πετάξουν λάσπη στη δουλειά που έχει γίνει για τα ασυνόδευτα.

Παίδες, μήπως να βάλετε ένα χεράκι να καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα τους δρόμους; Ούτως ή άλλως εξοικειωμένοι είστε με τα λασπόνερα. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι έχετε συνηθίσει να παλεύετε για το κοινό κακό, αλλά δείτε το σαν κοινωνική προσφορά: Πραγματική λάσπη, πραγματική δουλειά, πραγματικό πρόβλημα, πραγματική προσπάθεια για το κοινό καλό. Ναι, ναι τέτοια κάνουμε. Ανατριχιαστικό!»