Την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου προκάλεσαν οι ερωτήσεις της Ραχήλ Μακρή αλλά και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου συνεχίζεται η ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση μελών του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.

Ads

«Δεχθήκατε αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και δεν οφείλατε να απαντήσετε», είπε ο Αλ. Μητρόπουλος, απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Λάμπη Ταγματάρχη και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, σχετικά με τις ερωτήσεις που τους καλούσαν να απαντήσουν πού βρίσκονταν και τι έκαναν την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Βουλής, η οποία υποστήριξε ότι «η υποβολή ερωτήσεων δεν μας καθιστά ανακριτική αρχή και να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί για το πώς ασκούν οι συνάδελφοι τα καθήκοντά τους. Δεν διαπίστωσα καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων. Να αποφύγουμε να ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, χαρακτηρίζοντας τους υπολοίπους για το πώς τα ασκούν».

Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Μητρόπουλος ανταπάντησε: «Αυτό που είπα είναι ότι νομικά, όπου υπάρχει βασανιστική διαγωνιστική διαδικασία και εισήγηση της κυβέρνησης, η δική μας γνώμη είναι μόνο για τις εξαγγελίες των προτεινόμενων. Να βασανίζουμε ανθρώπους με ιστορία, αγώνες, αξιοπρέπεια, οικογένεια και φίλους δεν έχουμε δικαίωμα. Αναφέρθηκα στην τυπική διαδικασία… Ακούσαμε τις αιτιάσεις από εργαζόμενους, συνδικαλιστές κ.α., αλλά η κυβέρνηση επιμένει, γιατί έχει επιλέξει μια διαγωνιστική διαδικασία και εμείς ακούμε εδώ τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις και σε τρεις μήνες θα τους ξανακρίνουμε».

Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο, είπε: «Ξέρετε πόσο σας τιμώ. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι αντιπρόεδρος, αλλά θέλω την τυπική διαδικασία να την σεβόμαστε. Δεν είναι μομφή για την προεδρία σας, αλλά σε δύο-τρεις ερωτήσεις η κατάσταση ξέφυγε».

Ads

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανήλθε, λέγοντας: «Η άριστη συνεργασία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν ξέρω τι εννοείται με αυτό που είπατε για την αντιπροεδρία σας, αλλά να σας πω και εγώ πως για όσο ακόμα είμαι πρόεδρος θα τηρείται η διαδικασία».

Και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους παραγγείλαμε και καφέ!».