Με μια περίσσια, για μάνα που έχασε το γιο της, αντοχή η Μάγδα Φύσσα κατέθεσε στο Κορυδαλλό για τις συνθήκες δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στην επίθεση του τάγματος εφόδου στην Αμφιάλη. Η δίκη της Χρυσής Αυγής διεκόπη και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με την ολοκλήρωηση της κατάθεσης της μητέρας του Φύσσα, ενώ αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου για το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για προβολή βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης να οργανώνει επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου με εντολή του Γιάννη Λαγού. Η Μάγδα Φύσσα στην κατάθεσή της ανέφερε πως έχει δει το σχετικό βίντεο, ενώ η πολιτική Αγωγή πρόσθεσε πως «θα είμαστε στα όρια της δίκαιης δίκης αν δεν επιτραπεί να προσφύγουν στο υλικό της δικογραφίας».  Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο όταν ο συνήγορος του βουλευτή των νεοναζί υποστήριξε πως «ορισμένοι ονειρεύονται επανάληψη της δίκης του ’49». 

Ads

Η Μάγδα Φύσσα σημείωσε πως ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν είχε καμία προσωπική διαφορά με τον γιο της, αλλά ο Παύλος Φύσσας έγινε στόχος των χρυσαυγιτών λόγω των θέσεων του και των τραγουδιών του. «Σκοτώνουν και κυνηγούν όσους είναι αντίθετοι», δήλωσε στην κατάθεσή της. «Εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχω δει τον Πατέλη (σημ: πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια) σε βίντεο να λέει: “ό,τι κινείται σφάζεται”». «Με τον ίδιο τρόπο δεν έγινε με τον Σαχζάτ Λουκμάν; Με τον ίδιο τρόπο… Με μαχαίρι. Είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι. Είναι εγκληματική οργάνωση. Εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν», πρόσθεσε.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα σημείωσε πως στη Χρυσή Αυγή εκπαιδεύουν δολοφόνους, ενώ επισήμανε πως «δεν κουνιούνται από τη θέση τους, αν δεν πάρουν εντολή». Ερωτηθείσα για το πώς κινητοποιήθηκε το τάγμα εφόδου, ανέφερε πως το τάγμα εφόδου ενημερώθηκε μέσω sms από τον Πατέλη που τους καλούσε να πάνε στην τοπική οργάνωση και εν συνεχεία να σκοτώσουν. «Είχε εντολή ο Γιώργος Ρουπακιάς να σκοτώσει;», ρωτήθηκε από το δικαστήριο. «Βεβαίως και είχε. Φαίνεται από το αποτέλεσμα», απάντησε η Μάγδα Φύσσα, υπογραμμίζοντας πως στην τοπική οργάνωση τους έδωσαν εντολή να σκοτώσουν. Μάλιστα σημείωσε πως η εντολή δόθηκε από τον Γιάννη Λαγό, καθώς όπως υπογράμμισε «ο Λαγός ελέγχει όλη την περιφέρεια. Αν δεν πάρουν το οκ από τον Λαγό δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτα. Δεν θα έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και δεν είχαν εντολές». Στις 00.37, ο Γιάννης Λαγός ειδοποίησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Ο γιος μου κατέληξε στο σημείο. Άντεξε τέσσερα λεπτά, πολύ σημαντικά για εμάς όλους. Γιατί ο ίδιος υπέδειξε το δολοφόνο του. Ο Παύλος σήκωσε την μπλούζα του και φώναξε: “Πού πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;”. Ήρθε το περιπολικό και τον προλαβαίνει όταν μπήκε στο αυτοκίνητο, ενώ έχει πετάξει το μαχαίρι».

Όπως είπε η Μάγδα Φύσσα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη συγκεντρώθηκαν περίπου 20 άτομα. Ο γιος της δεν πρόλαβε να ξεφύγει, γιατί τον εγκλώβισαν. Με κατασταλαγμένο βαθιά τον πόνο μέσα της, κοίταξε το δικαστήριο και συνέχισε:  «’Ηρθε ο σύζυγός μου στο σπίτι και μου είπε ότι ο Παύλος χτύπησε, είναι στο Κρατικό και θέλει να με δει. Πίστεψα ότι είχε γίνει κάτι κακό. Δεν έκανα ερωτήσεις. Τον ρώτησα μόνο: “Μέχρι εδώ ήταν Τάκη; Αυτό ήταν η ζωή μας;”. Ήλπιζα ότι δεν έχει γίνει κάτι. Πάμε στο Κρατικό, βλέπω πολύ κόσμο, συγγενείς και φίλους. Δεν περιμένω να μου πει κανείς τίποτα, τρέχω μέσα. Είναι δύο γιατροί. Τους παρακάλαγα να μου πουν τι έχει συμβεί αλλά δεν μου λένε. Τραβάω παραβάν να δω αν είναι κάπου, τους είπα να μου πουν τι έχει γίνει, τώρα. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια, ότι ο Παύλος δεν ζει, έφυγε. Πώς είναι δυνατόν; ρώτησα. Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά οι χρυσαυγίτες. Μου είπε ότι “δεν μπορούσε να γίνει κάτι. Οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές και εδώ έξω να γινόταν, δεν θα προλαβαίναμε”. Ζήτησα να δω το παιδί μου. Ήταν στο νεκροθάλαμο. Ήταν ένας άγγελος. Προσπάθησα να τον ζεστάνω. Όταν τον είδα στο νοσοκομείο νεκρό έδειχνε να κοιμάται». «Δεν τρόμαξε… Και το λέω και σ’αυτούς», είπε και στράφηκε προς τους χρυσαυγίτες: «Δεν τον τρομάξατε». «Με τον Παύλο χαιρετηθήκαμε το απόγευμα πριν τη δολοφονία και είπαμε ότι την επομένη το πρωί θα πίναμε μαζί καφέ. Δεν τον ήπιαμε ποτέ». 

Ads

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα κατέθεσε τα όσα της είπε η κοπέλα του γιου της, που βρισκόταν μαζί του στην καφετέρια «Κοράλλι» όπου έγινε το περιστατικό. «’Όταν τελείωσε ο αγώνας βγήκαν από το μαγαζί. Στην απέναντι γωνία από το μαγαζί, βλέπουν να έχουν μαζευτεί περίπου 20 άτομα με χαρακτηριστικά Χρυσής Αυγής, με άρβυλα, παντελόνια παραλλαγής. Κρατάνε στα χέρια τους ρόπαλα, λοστούς. Έχουν κλείσει τα αυτοκίνητα των παιδιών. Στην άλλη γωνία, πάρα πολύ κοντά, είναι 2 μηχανές ΔΙΑΣ. Υπάρχουν πριν γίνει οτιδήποτε. Βλέπουν τους χρυσαυγίτες από τη μία και αστυνομία από την άλλη. Υπάρχει ένα τύπος που έκανε το μεσάζοντα από το πουθενά, και τους λέει: “εγώ είμαι εδώ, είμαι ειδικός φρουρός και θα το κανονίσω εγώ, μην φοβάστε. Να βοηθήσω θέλω”. Είπε ο Παύλος: “δεν φοβάμαι, είμαι στη γειτονιά μου”. Ωστόσο μια πήγαινε στα παιδιά μία στους χρυσαυγίτες. Ακόμα δεν ξέρουμε το ρόλο αυτού του ανθρώπου.

Τα αγόρια άρχισαν να τρέχουν προς τα πάνω. Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε, προχώρησε. Τον πρόλαβαν οι χρυσαυγίτες που μεθοδευμένα πήγαιναν ανά 2-3 άτομα και τον χτυπούσαν. ‘Ολο αυτό εκ των υστέρων, το έκαναν για να τον εγκλωβίσουν για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Ο δολοφόνος λοιπόν, έρχεται ανάποδα την Τσαλδάρη. Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν άλλα δύο παιδιά και είναι ο Παύλος μόνος του προσπαθεί να παλέψει με όλους τους άλλους. Ο δολοφόνος βγαίνει από το αυτοκίνητο, όπου αρχικά ήταν τέσσερα άτομα αλλά τους είχε αφήσει 50 -100 μέτρα πιο πίσω. Βγαίνει από το αυτοκίνητο, βλέπει το στόχο του και του ρίχνει δύο μαχαιριές στην καρδιά».

Όπως είπε, η κοπέλα του γιου της πήγε στους αστυνομικούς και τους παρακαλούσε να κάνουν κάτι. «Δεν μπορούμε να επέμβουμε» της απάντησαν. «Κάποια στιγμή κινητοποιήθηκαν δύο από αυτούς, ωστόσο το κακό είχε γίνει. Η αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι ένα». «Πριν από το συμβάν, η υπόλοιπη ομάδα πού βρισκόταν;», ρώτησε το δικαστήριο. Πριν έβριζαν και ενθάρρυναν το κτήνος να πάει να σκοτώσει. Κανείς δεν είδε μαχαίρι και είμαι σίγουρη 100% ότι δεν το είδε ο Παύλος. Ήταν παρόντες χωρίς να τον αποτρέψουν. Προφανώς για να κρατήσουν τον Παύλο μέχρι να έρθει ο δολοφόνος. Μέσα στο Κοράλλι ήταν ο ‘Αγγος, ο Μιχάλαρος και ο Τσαλίκης. Ο Άγγος τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζατζόγλου. Εκείνος με τη σειρά του τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη Νίκαιας, κατηγορούμενο Γιώργο Πατέλη, ο οποίος ειδοποίησε τον βουλευτή Γιάννη Λαγό». Μετά, όπως είπε, αρχίζει η αποστολή SMS και μαζεύεται το τάγμα εφόδου απέναντι από την καφετέρια.

Οι δηλώσεις της Μάγδας και του Παναγιώτη Φύσσα  μετά τη διακοπή της δίκης