Οι εξαγγελίες για εξατομίκευση των συντάξεων και των παροχών υγείας αλλά και η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων την εποχή της κρίσης απασχολούν τον σημερινό Τύπο. Από την ατζέντα δεν λείπει και η τρόικα, η οποία όπου νά’ναι θα κάνει ξανά την εμφάνιση της.

Ads

«Περίθαλψη για όλους, τέλος!», είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της «Αυγής». Την ισοπέδωση του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης με την εξατομίκευση των συντάξεων και των παροχών υγείας προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανοίγοντας επισήμως τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο δημοσίως δεν συζητά, αλλά στο παρασκήνιο προωθεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα, αναφέρει η εφημερίδα.

«Εισάγοντας μια πρωτοφανή και ακραία ταξική λογική, ο κ.  Σπυρόπουλος διερωτήθηκε “γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές”, για να υποστηρίξει, ακολούθως, την ανάγκη ύπαρξης ενός πλήρως ανταποδοτικού συστήματος τόσο ως προς τις συντάξεις όσο και ως προς τις παροχές υγείας (εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα). Βεβαίως επανέλαβε τα περί νέου συστήματος “τριών πυλώνων”, σύμφωνα με το οποίο ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τις ελάχιστες εγγυήσεις για όλους και οι δύο άλλοι καταλαμβάνονται ουσιαστικά από την ιδιωτική ασφάλιση», γράφει η «Αυγή».

image

Ads

«Απασφαλίζουν το ασφαλιστικό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών». Σχέδιο για την περίθαλψη με βάση τον αριθμό των ενσήμων κάθε ασφαλισμένου και όχι με αυστηρά ιατρικά κριτήρια απεργάζονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σε ρόλο «λαγού» της κυβέρνησης ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης, ο εργαζόμενος θα απολαμβάνει αντίστοιχες παροχές.

«Λαγό» για την ιδιωτική ασφάλιση χαρακτηρίζει τον Σπυρόπουλο στο πρωτοσέλιδο της και η «Ελευθεροτυπία». Η ανταποδοτική σύνταξη και οι αναλογικές παροχές υγείας αποτελούν εμμέσως πλην σαφώς στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, αναφέρει η εφημερίδα.

image

Η λογική «ότι πληρώνεις-παίρνεις» που διέπει τα πλάνα για το νέο ασφαλιστικό, προϋποθέτει και την ύπαρξη μισθού για να πληρώσει κανείς. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι όμως απογοητευτικά. «Η σφαγή των μισθών» είναι ο κεντρικός τίτλος της σημερινής «Ελευθεροτυπίας». Κούρεμα 37% από το 2009 έως το 2014 στις αμοιβές των εργαζόμενων αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι περικοπές στους μισθούς αλλά και η μείωση των μισθωτών εργαζομένων οδήγησαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε μείωση 37%, ή 8,7% ετησίως, των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων την πενταετία 2009-2014. Σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν 27,1 δις ευρώ από τα οποία τα 9,8 δις αφορούν τις συνολικές απώλειες αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 11 δις ευρώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κι ενισχύσεις κάθε μορφής.

image

Παρασκήνιο πίσω από τον πόλεμο στον Γιούνκερ βλέπει το «Έθνος», που κάνει λόγο για «ύπουλα συμφέροντα» του Βερολίνου και του Λονδίνου, ενώ θεωρεί ότι είναι θέμα ημερών είναι η επιστροφή της τρόικας.

image

Στο ίδιο μήκος κύματος, «Τα Νέα» γράφουν στο σημερινό κεντρικό τους σχόλιο: «Με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα τα βγάζει πέρα μόνη της από τον Ιανουάριο του 2015, ξεθολώνει το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές: ότι απομένει θα έχει συμφωνηθεί ως το τέλος της χρονιάς». «Το διακύβευμα του εξελισσόμενου παζαριού είναι τεράστιο. Οι μαραθώνιες θυσίες των Ελλήνων οδηγούν πια στην έξοδο από το Μνημόνιο – κάτι που δεν φαινόταν καν στον ορίζοντα μετά τις εκλογές, το καλοκαίρι του 2012», συνεχίζουν. «Στον Μαραθώνιο, τα τελευταία  μέτρα είναι δυσκολότερα. Αλλά είναι προφανές ότι ουδείς δικαιούται να διακόψει αυτή την πορεία – για τον οποιονδήποτε μικροϋπολογισμό!», καταλήγουν «Τα Νέα».

image