Οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν χθες αναμένεται να κοστίσουν στην οικονομία 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ads

«Κάθε μήνα τα έσοδα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα. Δεν θα καλύψουμε όλες τις απώλειες που έχει τμήμα του πληθυσμού, σίγουρα όμως θα καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας πως το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθέσιμων βρίσκεται στα 31,4 δισ. ευρώ.

«Συνολικά το 2020 δόθηκαν 24 δισ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021 δόθηκε συνολικά 1 δισ. ευρώ μέσω προγραμμάτων και βοηθημάτων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα θέρμανσης», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε ακόμα πως ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος.

Ads

Για τις ρυθμίσεις χρεών, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι ήδη έχουν δοθεί πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις για διακανονισμό σε δόσεις των οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία, κάτι που όπως επεσήμανε ισχύει και για τις οφειλές δανειοληπτών, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων, υπάρχει το Πρόγραμμα «Γέφυρα». Προσέθεσε ότι εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων, ώστε να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα και για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Σημείωσε ακόμα ότι στόχος είναι να υπάρξει πλαίσιο για δυνατότητα των πολιτών να τακτοποιήσουν συνολικά τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, Εφορίες και Ταμεία, λέγοντας πάντως ότι μελετάται και το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.