Σήμερα το πρωί, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την Ανταρσύα, κατέθεσε μήνυση εις βάρος του βουλευτή Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση για το συμβάν του προπηλακισμού του μαζί με τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «η Ενότητα», στο περιστύλιο της Βουλής στις 25 Αυγούστου. Στην συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ όπου περιέγραψαν το περιστατικό και κάλεσαν σε συντονισμένες δράσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος / Φωτογραφία: Άννα Αμπάτη.
 

Ads

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μιλώντας στον Τύπο ανέφερε ότι «δεν δεχόμαστε την απροκάλυπτη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής», συμπληρώνοντας παραδείγματα της δράσης των μελών του κόμματος, όπως οι επιθέσεις σε γειτονιές και σε σπίτια μεταναστών.


image
«Η μήνυση είναι συμβολική. Θέλουμε άρση της ασυλίας του Κουκούτση και να δικαστεί για τα εγκλήματά του. Δεν μπορεί να μ
ας απειλεί ότι θα μας κόψει το λαιμό, ούτε να με συκοφαντεί ότι έκαψα την Marfin» (σ.σ. στην Μarfin στην Σταδίου, κατά την διάρκεια των περσινών διαδηλώσεων είχαν καεί ζωντανοί τρεις εργαζόμενοι ανάμεσα στους οποίους και μια εγγύς γυναίκα). Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι ναζιστές της Χ.Α. πάνε χέρι – χέρι με το πογκρόμ του Δένδια», καλώντας σε κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε ανοιχτή συνέλευση στην Τεχνόπολη στις 14 Οκτωβρίου.

Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παρούσα στο περιστατικό στην Βουλή, χαρακτήρισε προκλητική την στάση της Χρυσής Αυγής τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου. «Μέσα στο Κοινοβούλιο ακούγονται φράσεις του τύπου ότι πρόκειται για σκουπίδια (αναφορικά με τους μετανάστες) και υπανθρώπους. Το προεδρείο δεν αντιδρά πια. Ακόμη και δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές από την Χρυσή Αυγή όταν διαφωνούν μαζί της. Η Μέρκελ στην Γερμανία εφαρμόζει πρόγραμμα αντίστοιχο του Ξένιου Δία αλλά στραμμένο προς τους ναζιστές. Εμείς γιατί να μην κάνουμε το ίδιο;»

Ads

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε αναφορικά με τις κατηγορίες του Δημήτρη Κουκούτση, ότι ο Πέτρος Κωνσταντίνου έκαψε την Marfin, πως ήταν «δίπλα στον Κωνσταντίνου όταν εκείνος προσπαθούσε να περιορίσει την φωτιά και να μειώσει το κακό». Επίσης, ανέφερε ότι «σύντομα θα δούμε την Χρυσή Αυγή να εξελίσσεται σε ένα πολύ ωραίο συστημικό κόμμα που από την μία θα χτυπάει όποιον διαφωνεί κι από την άλλη θα ψηφίζει ότι θέλουν κυβερνήσεις και αφεντικά».

image

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, θύμα της επίθεσης του χρυσαυγίτη βουλευτή, ανέφερε πως του είχε κάνει τρομερή εντύπωση «πως είναι δυνατόν εντός της Βουλής να συμβαίνουν ρατσιστικές επιθέσεις». Επίσης, δήλωσε ότι δεν θα σταματήσουν τις δράσεις τους μέχρι να τελειώσει ο φασισμός και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους.

image

Από την πλευρά του, ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης, μιλώντας στον Τύπο σχολίασε ότι «η επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντίνου έχει διπλό νόημα: από την μια οι χρυσαυγίτες δοκιμάζουν τις αντοχές της Δημοκρατίας και από την άλλη στο πρόσωπό του επιτέθηκαν στην Αριστερά». «Πρέπει να πέσει η ασυλία τους και να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια. Να καταδικαστούν σαν νεοναζί που είναι», συμπλήρωσε.

Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο Κώστας Παπαδάκης, ο δικηγόρος που συνέταξε την μήνυση, που περιλαμβάνει τις κατηγορίες της εξύβρισης, της απειλής, της σωματικής βλάβης, και της συκοφαντικής δυσφήμισης που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί το έσχατο πλημμέλημα. Ζήτησε, μάλιστα, να αξιοποιηθούν οι θεσμοί στην μάχη κατά του φασισμού.

image

Τέλος, έγινε ανάγνωση μηνύματος του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημήτρη Χριστοπούλου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα έγραψε ότι «η συμμορία πρέπει να πάρει ένα μήνυμα: η Δημοκρατία τιμωρεί».