Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε μήνυση κατά του διευθυντή της εφημερίδας «Δημοκρατία» Δημήτρη Ριζούλη, του αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη και των δύο διευθυντών σύνταξης, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου, δρα Χουσεΐν Αΐδιν, προχώρησε στη διενέργεια έρευνας κατά των τεσσάρων δημοσιογράφων για το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 με τίτλο «Ι siktir git Μr Erdogan», «μετά από σειρά υβριστικών αναφορών («θα γίνετε τροφή για τα ψάρια» κ.λπ.) τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, αφορμή για τον τίτλο αποτέλεσε άρθρο του Μανώλη Κοττάκη, που θύμιζε ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε χρησιμοποιήσει μια αντίστοιχα σκληρή έκφραση, όταν προκλήθηκε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θράκη.

«Ο στόχος της απεχθούς πράξης (σ.σ. το δημοσίευμα με τη φράση “Ι siktir git”) δεν είναι μονάχα το πρόσωπο του προέδρου μας. Είναι επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σταθερά ο πρόεδρός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη θάλασσα των νησιών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μήνυση.

Ads

Η «Δημοκρατία» προσθέτει ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Αμοιβαίας Δικαστικής Συνεργασίας στα Θέματα Ποινικών Υποθέσεων, κατατέθηκε στην Ελλάδα «αίτημα εξέτασης με παραγγελία» του Γραφείου Δίωξης Παραβιάσεων Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, προκειμένου να παρασχεθεί στις τουρκικές Αρχές από την Ελλάδα δικαστική συνδρομή για τη διερεύνηση της τέλεσης εκ μέρους των στελεχών της «δημοκρατίας» του αδικήματος του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα περί εξύβρισης κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Το απίστευτο είναι, όμως», συνεχίζει η εφημερίδα, «ότι η τουρκική πλευρά, όπως και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, φρόντισαν να αποδείξουν (και να υπογραμμίσουν!) τις πραγματικές τους επεκτατικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, ακόμα και στο επίσημο νομικό κείμενο που έστειλαν στη χώρα μας. Με τις συγκεκριμένες αναφορές που υπάρχουν στη μήνυση Ερντογάν και στο έγγραφο της Εισαγγελίας της Αγκυρας, αφενός μεν αποκαλύπτονται οι εξωφρενικές και παράνομες διεκδικήσεις των Τούρκων, αφετέρου δε γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι διώκουν τους δημοσιογράφους της «δημοκρατίας» επειδή αποτελούν εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια του κατά φαντασίαν “σουλτάνου”. Ειλικρινά, μεγαλύτερη τιμή από αυτήν δεν θα μπορούσε να μας γίνει!».

image

image

image