Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης και ένας Γερμανός ευρωβουλευτής κατέθεσαν μήνυση κατά της ΕΚΤ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά την απόφαση της να «παγώσει» τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015.

Ads

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Reuters, οδήγησε στην επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες και την παραίτηση τελικά του Βαρουφάκη από την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Fabio De Masi, ζητούν πλέον, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση, η οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δύο ανδρών, είναι παράνομη.

«Περιορίζοντας την ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα για να αναγκάσει τις περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της» σημείωσε ο De Masi.

Ads

Μετά την απόρριψη του αιτήματος τους από την ΕΚΤ, οι Βαρουφάκης και De Masi στράφηκαν στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο έγγραφο.