Δύο μηνυτήριες αναφορές κατέθεσε το απόγευμα Τρίτης 24 Απριλίου 2018 το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωστής Στρατής στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου.

Ads

Η πρώτη αφορά στη μη ανεύρεση βιβλίων πρωτοκόλλου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας  Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ.) των ετών 2015, 2016 και 2017, γεγονός που δυσχέρανε τον έλεγχο που διενήργησε Κλιμάκιο της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της έρευνας  που πραγματοποιεί για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Θυμίζουμε εδώ το ρεπορτάζ του tvxs.gr που αποκάλυπτε το πόρισμα σχετικά με τα πεπραγμένα του πρώην προέδρου του Ταμείου Ιωάννη Τσακοπιάκου. Αυτό το πόρισμα ήταν η αιτία να ανακαλυφθεί μεταξύ άλλων ότι είχαν κάνει φτερά τα βιβλία τριών ετών.

Η δεύτερη μηνυτήρια αναφορά του νέου υφυπουργού,  αφορά στην παραποίηση παραστατικών πληρωμής κατά την εκτέλεση σύμβασης μεταξύ  του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) και μεταφορικής εταιρίας.

Πρόκειται για μία υπόθεση διαφθοράς που αναδείχθηκε έπειτα από έλεγχο που διενήργησε το Τμήμα Επιθεώρησης και Έλεγχου του Τ.Α.Π.  Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν εκτενείς, συστηματικές και ιδιαίτερα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών παραστατικών της πραγματικής διακίνησης και των παραστατικών που επισυνάφθηκαν στα εντάλματα πληρωμής, με αποτέλεσμα την εξαπάτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Α.Π. και την ζημία του Δημοσίου με καταβολή υπέρογκων ποσών.

Ads

Ο φακός των ελεγκτών που θα φτάσει σε βάθος δεκαετίας, θα πέσει στις οικονομικές υπηρεσίες του ΤΑΠ, οι οποίες είχαν την ευθύνη για την έγκριση των τιμολογίων αλλά και τις πληρωμές. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο νέος υφυπουργός Κ. Στρατής, είχε στις πρώτες προτεραιότητες του τη διερεύνηση ατασθαλιών στο Τ.Α.Π καθώς είχε διατελέσει μέλος του και είχε διαπιστώσει πως χρειάζεται ενδελεχείς έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει όντως διαφάνεια στις διαδικασίες.