Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ΚΟΝΤΡΑ είχε διπλό μήνυμα, προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επανακατάθεση της πρόκλησης για εκλογές και του εκλογικού διλήμματος, και είχε και σαφή πρόθεση επισφράγισης του κομματικού «restart» που σηματοδοτεί η πρόταση για απ’ ευθείας εκλογή προέδρου από την βάση.

Ads

Στο κεντρικό πολιτικό τερέν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ως  δύο βασικά μέτωπα σύγκρουσης με την κυβέρνηση  την διαχείριση της πανδημίας και την κρίση της ακρίβειας – μέτωπα, τα οποία αναδεικνύονται και ως οι βασικές πηγές φθοράς της ΝΔ από τις δημοσκοπήσεις -, έκοψε ξανά κάθε γέφυρα και κάθε προοπτική συναίνεσης χρεώνοντας την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και έθεσε την «πολιτική αλλαγή» ως κυρίαρχο αίτημα.

«To να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής – είναι ζήτημα δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν έχει καμία σημασία πια τι λέει ο κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος».

Η στόχευσή του στην συσπείρωση της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προφανής, όπως ήταν προφανής και η πρόθεσή του να φέρει την πολιτική αναμέτρηση σε σύγκρουση ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χρέωσε στον πρωθυπουργό πολιτική κουλτούρα «γόνου», επανέφερε το θέμα του Πόθεν Εσχες του λέγοντας ότι στην Ευρώπη για μια τέτοια υπόθεση θα υπήρχε παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης και κατέληξε σε ευθεία σύγκριση: «Μας χωρίζει άβυσσος», είπε, «εγώ είμαι αυτοδημιούργητος».

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε σε υψηλούς τόνους ζήτημα δημοκρατίας αναφερόμενος σε χειραγώγηση μέσων ενημέρωσης και δημοσκοπήσεων, ενώ ως προς το εκλογικό δίλημμα έθεσε ξανά το πλαίσιο στο οποίο ορίζει τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης: Προϋπόθεση, όπως είπε, είναι το άθροισμα των ποσοστών των προοδευτικών δυνάμεων να είναι μεγαλύτερο από εκείνο της ΝΔ, ενώ έκοψε κατηγορηματικά και κάθε συζήτηση περί σεναρίων συγκυβέρνησης με εξωκονοβουλευτικό πρωθυπουργό.

Ηταν προσεκτικός απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, δείχνοντας ότι επιλέγει τακτική παράλληλης αναμονής και πίεσης. Δίνοντας κι εδώ στίγμα αντιδιαστολής με την τακτική Μητσοτάκη είπε ότι δεν έχει ζητήσει, ούτε πρόκειται να ζητήσει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – «δεν έχω καμία διάθεση και καμία αγωνία», δήλωσε, «να κηδεμονεύω ένα νέο παίκτη που μπαίνει στο πολιτικό σκηνικό», αναγνώρισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάζεται χρόνο για να βρει τα πατήματά του, και επανέλαβε πως δεν βλέπει με φόβο το ΚΙΝΑΛ διότι δεν το θεωρεί αντίπαλο («μόνος αντίπαλος είναι η δεξιά»).

Φρόντισε πάντως να «ψαλιδίσει» τον ενθουσιασμό για τα δημοσκοπικά ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έζησε δημοσκοπική απογείωση για να προσγειωθεί στην συνέχεια ξανά στο 4%. Και ταυτόχρονα φρόντισε να στείλει ευθέως προς τον Νίκο Ανδρουλάκη το μήνυμα πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρει θέση στα κρίσιμα διλήμματα: Ή με την δεξιά, ή με την δημοκρατική παράταξη – ειδάλλως, όπως είπε, το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να γίνει ΚΚΕ του κέντρου.

Το μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε την επισήμανση πως όλα και όλοι θα κριθούν εν τέλει από τα μέλη του κόμματος, είπε πως η πρότασή του για εκλογή προέδρου από την βάση δεν συνιστά βήμα προς αρχηγικό κόμμα καθώς περιλαμβάνει και απ’ ευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, και τόνισε με νόημα: «Δεν απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ αν ανοίξει στην κοινωνία. Απειλέιται αν μείνει κλεισμένος μέσα σε και γυάλα κι αποκοπεί από τις ρίζες της παραγωγής πολιτικής».

Κλείνοντας, έκλεισε και το θέμα Πολάκη: Είπε πως δεν θεωρεί ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει ζημιά στο κόμμα κι ας υπάρχουν ζητήματα ύφους, και μίλησε για εργαλειοποίησή του από την ΝΔ: «Νομίζω ότι η ΝΔ έχει ανάγκη περισσότερο Πολάκη απ’ όσο μπορούμε να καταναλώσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.