Επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, τις διαρροές της ελληνικής πλευράς, περί θετικού κλίματος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ads

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη διμερούς διαλόγου, εκφράζοντας την ελπίδα  να ξεκινήσει άμεσα.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και μέσω διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία των συχνότερων συναντήσεων και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε για να προσθέσει ότι:

«Για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να συνομιλήσουμε μεταξύ μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, ο διάλογος αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τρόπο που να μην προκαλούν εντάσεις. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουν. Είναι βασικό να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό η Τουρκία όσο και η Ελλάδα να συνομιλούν για να επιλύουν τα γεγονότα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Ads

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν υπάρχουν συνομιλίες αυτή τη στιγμή.

«Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Εκτιμούμε ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνάντησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μια φορά στην Τουρκία. Έχουμε δηλώσει ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε τέτοιοι διάλογοι να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες».

Περιγράφοντας την Τουρκία ως εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι το Αιγαίο και η ανατ. Μεσόγειος πρέπει να γίνουν θάλασσα δίκαιης μοιρασιάς.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, αλλά ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος να γίνουν μια θάλασσα φιλίας, δίκαιης μοιρασιάς και ανάδυσης ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά στην ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι είναι σημαντικό οι τρίτες χώρες να δουν τις δίκαιες και λογικές θέσεις μας υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, να μην βλέπουν το θέμα μόνο από την οπτική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και να βλέπουν τα γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι όταν επιλέγουν πλευρά, δεν συμβάλουν στη λύση των γεγονότων, αλλά στην έλλειψη λύσης».

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν την ουδετερότητά τους

Για την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Ακάρ προέτρεψε τις ΗΠΑ «να μην εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και την ισορροπημένη πολιτική τους».

F-16: Αναμένουμε μια καλή λύση

Αναφορικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός ήταν επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία συνεχίζεται. «Αντικατοπτρίστηκαν διάφορες εξελίξεις στον Τύπο. Εμείς συνεχίζουμε τις επαφές μας με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Υπήρξαν τέσσερις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών μέχρι στιγμής. Οι επαφές μας συνεχίζονται. Αναμένουμε να επιλυθεί το ζήτημα διατηρώντας την επαφή μας με τον στρατηγικό μας εταίρο και σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

Ο Χουλουσί Ακάρ προέκρινε ότι αν επιλυθεί το θέμα των F-16, τότε οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν. «Θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας θα ανέλθουν σε καλύτερο επίπεδο μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Όλοι βλέπουμε ότι με την αγορά των F-16, η συνεισφορά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια θα είναι σημαντική. Αναμένουμε μια καλή λύση όσον αφορά την προμήθεια των F-16», σημείωσε.

Υπάρχουν εναλλακτικές

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημασία μιας ισχυρής τουρκικής αεροπορίας για την περιφερειακή σταθερότητα και τη δύναμη του ΝΑΤΟ. «Προσπαθούμε να φέρουμε το θέμα των F-16 σε θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις», τόνισε.