Ως επίδειξη ισχύος των «σκληρών» της ιεραρχίας προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα μπορούσε να εκληφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη δύο Μητροπολιτικών.

Ads

Στην πρώτη περίπτωση, Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων εξελέγη ο Θεόκλητος Λαμπρινάκος, επιλογή του Αρχιεπισκόπου. Στη δεύτερη περίπτωση όμως  Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος που προωθούσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Ο μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης εξελέγη κόντρα στην επιλογή του Αρχιεπισκόπου που ήταν ο έτερος από τους δύο υποψηφίους τους τελικού γύρου, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος Δαμασκηνός Κιαμέτης, υπέρ του οποίου μάλιστα είχε τοποθετηθεί από άμβωνος προ ημερών ο Ιερώνυμος.

Η επικράτηση της γραμμής του Άνθιμου εκλαμβάνεται ως ένα ισχυρό μήνυμα των σκληροπυρηνικών προς τον Αρχιεπίσκοπο ενώ οι αντιθέσεις στους κόλπους της ιεραρχίας με τους μετριοπαθείς του Αρχιεπισκόπου είναι συχνές το τελευταίο διάστημα.

Ads

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός μέχρι και την παραμονή της συνεδρίασης της Ιεραρχίας για την εκλογή Μητροπολιτών, ότι μερίδα του φιλικού προς τη ΝΔ τύπου δημοσίευε διαδοχικά, κατηγορίες για εμπλοκή του Μητροπολίτη Δημητριάδος και του Αρχιμανδρίτη και υποψήφιου για τη Μητρόπολη Φίλίππων, Δαμασκηνού Κιαμέτη με σκάνδαλα real estate.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ιεραρχία, δεν αποκλείεται, ενόψει της σύγκρουσης, να υπήρξε ένας είδος πίεσης  και ένας αναγκαστικός συμβιβασμός για την εκλογή του Μητροπολίτη Φιλίππων, που εκλαμβάνεται ως ήττα του Ιερώνυμου.