Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την εν γένει στάση της Άγκυρας απέναντι στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «παραλογισμό». «Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό: η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα, η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία, τη Στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Εγώ θα το πω για ακόμη μία φορά: κάθε σπιθαμή Ελληνικού εδάφους ηπειρώτικου η νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δίκαιο που τις αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ αναφορικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό υπήρξε καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από πλευράς ΕΕ και συγκεκριμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι οι τουρκικές κινήσεις «ουσιαστικά ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη στις 12:00 ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα μπιν Αλ-Χουσεΐν του Β’.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Βασιλιά της Ιορδανίας. Στις 15:50, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα μπιν Αλ-Χουσεΐν του Β΄.