Σε έμμεση προτροπή προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για άνοιγμα της αγοράς προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον Ant1.

Ads

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε  το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα. Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την Επιτροπή ανέφερε: «Θέλω να επισημάνω στους ειδικούς πως τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά βάσει των οποίων αποφασίσαμε το άνοιγμα τα Χριστούγεννα»

Την ίδια στιγμή επέμεινε πως, «η Επιτροπή ουδέποτε μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τις 26 Οκτωβρίου», σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη. «Είναι αλήθεια ότι η εν λόγω άποψη είχε κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο από άλλους γιατρούς. Εκ των υστέρων θα μπορούσαμε να λάβουμε νωρίτερα μέτρα, αλλά κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της πριν το δεύτερο lockdown, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η χώρα δεν αψήφησε τους κινδύνους που υπήρχαν και ενίσχυσε το ΕΣΥ.

Ads

«Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

«Το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά»

Επιπλέον, απέρριψε το σενάριο των εκλογών εντός του 2021, αναφέροντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η φερόμενη ενίσχυση του υπουργείο Εσωτερικών σημαίνει κάτι».

«Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την 4ετία. Όχι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» πρόσθεσε.

Επίθεση στον Τσίπρα

«Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση» είπε αναφερόμενος στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ζήτησε προτάσεις για τα τεκταινόμενα.

«Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Γιατί να συζητήσουμε πίσω από κλειστές πόρτες ενώ μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή;», διερωτήθηκε.

«Έχουμε αγοράσει υπεραρκετά εμβόλια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια, χωρίς όμως να διαψεύδει τις αποκαλύψεις του Politico για το ζήτημα.

«Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 εμβόλια. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό, τι χρειαζόμαστε. Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας», υπογράμμισε.

Απέρριψε το ενδεχόμενο σύναψης διμερών συμφωνιών από τη χώρα μας λέγοντας πως δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία που τις απαγορεύει.

Για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις άρα θα έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας. Τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη καλύτερα. Από εκεί και πέρα θα μπούμε στη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού με τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για περίπου 20.000 εμβολιασμούς καθημερινά».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «έστειλα σήμερα μια επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν με την οποία της ζήτησα να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή».
Επιπλέον, επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

«Η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη – Ευτυχώς δεν έκλεισαν επιχειρήσεις»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υποστήριξε πως η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί.

«Επιχειρήσεις ευτυχώς δεν έκλεισαν και απολύσεις δεν υπήρξαν. Το ρεπορτάζ στην αγορά λένε πως υπάρχουν δυσκολίες αλλά πιστώνεται στην κυβέρνηση η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λάβαμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «κάποιοι μας έλεγαν να δώσουμε γρήγορα όλα τα χρήματα».

Επιπλέον, εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συμπλήρωσε δε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί «το εξοικονομώ κατ΄οίκον, το οποίο έχει τεράστια επιτυχία», όπως είπε.

«Η εκκλησία συμμορφώθηκε»

Αναφορικά με τη διαφοροποίηση της Εκκλησίας για τα Φώτα, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Δεν είχαμε την ίδια άποψη. Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, αλλά μετά τη διαφωνία που είχαμε η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα».

«Με την Τουρκία δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις αλλά συνομιλίες»

Αναφερομενος στα ελληνοτουρκικά και την επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα, είπε  πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, αλλά για συνομιλίες, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει «από εκεί που σταματήσαμε».

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, απάντησε ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν θα συζητήσει οτιδήποτε δεν συζήτησε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, αναφερόμενος σε ζητήματα που αποτελούν επιδιώξεις της Τουρκίας.

«Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία», πρόσθεσε.