Την έντονη αντίθεσή της σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., εξέφρασε η Ίλβα Γιόχανσον, Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», η Γιόχανσον ανέφερε από τη μία ότι «είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», ωστόσο υπογράμμισε ότι, την ίδια ώρα, «θα πρέπει να προστατεύουμε και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
 
Τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις
 
Η Ευρωπαία αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρη: «Δεν είναι αποδεκτές οι επαναπροωθήσεις». Με αυτό τον τρόπο, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.
 
Μάλιστα, η Γιόχανσον τόνισε ότι «υπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένες αναφορές σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά μας σύνορα».
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γιόχανσον εκφράζει την ανησυχία της για τις πολλαπλές καταγγελίες επαναπροωθήσεων, καθώς στο παρελθόν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να κάνει διεξοδική έρευνα για περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
 
Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε και στο σύστημα εποπτείας των διαδικασιών της μετανάστευσης και του ασύλου που προωθεί, τονίζοντας ότι με αυτό «θα υπάρχει υποχρέωση για διεξαγωγή έρευνας», προειδοποιώντας μάλιστα πως «όσοι χρησιμοποιούν βία κατά μεταναστών, θα υποστούν τις συνέπειες».
 
Αποστάσεις από Frontex
 
Μιλώντας για τη Frontex, η Γιόχανσον πήρε σαφείς αποστάσεις, προσπαθώντας αφενός να δικαιολογήσει τις ενέργειες του Οργανισμού, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «είναι τεράστια η προσπάθεια για τη διατήρηση της ασφάλειας εντός της Ζώνης Σένγκεν», αναγνωρίζοντας όμως ότι «υπάρχουν κενά στην εφαρμογή των ρυθμίσεων».
 
Παραδέχθηκε πως «δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη Frontex, όπως τους άλλους Οργανισμούς της Ε.Ε.» και δήλωσε ότι «είναι ενοχλητικό το ότι έχω την πολιτική ευθύνη, αλλά όχι την εξουσία να πω στον επικεφαλής της τι να κάνει. Δεν έχω παρά μόνο δύο εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο».
 
Σχετικά με το εάν ο επικεφαλής του Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της Ε.Ε., Φαμπρίς Λετζέρι, πρέπει να αντικατασταθεί, η Ευρωπαία αξιωματούχος δεν τον στήριξε, αλλά ούτε τον άδειασε ξεκάθαρα: «Πιστεύω ότι έχουμε έναν διευθυντή που έχει πολλά πράγματα να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να τα κάνει».