Το θέμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έθεσε η Καθημερινή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, με την εφημερίδα να σημειώνει πως η Κομισιόν «ανησυχεί για τις επενδύσεις» στην Ελλάδα.

Ads

Ειδικότερα η Καθημερινή σημειώνει πως «ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ανησυχία του για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα μετά το αδιέξοδο με την επένδυση της Eldorado Gold».

«Την Τετάρτη μια μεγάλη ξένη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την αδειοδότησή της. Ένας από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος δεν είναι να γίνει ελκυστική η Ελλάδα σε επενδυτές;», ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν από την ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απάντησε: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η πρώτη προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σημαντικά βήματα γίνονται για τον σκοπό αυτό· και τώρα αν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ads

Συγχρόνως υπάρχει ανάγκη για ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να ανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές αλλά και από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αν προχωρούμε προς την ανάκαμψη, και πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές – πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

«Θα κάνετε κάτι για αυτό;», επέμεινε η δημοσιογράφος. «Δεν παρεμβαίνουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά αυτό είναι μέρος ευρύτερων ανησυχιών που έχουμε όταν κοιτάμε τις οικονομικές προβλέψεις για το πότε και πώς μια οικονομία θα ανακάμψει, και σίγουρα το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μέρος των ανησυχιών», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.