Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλαν οι ΗΠΑ, την ώρα που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Grace 1», το οποίο παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, έλαβε άδεια να αποπλεύσει κι έχει βάλει πλώρη για την Ελλάδα, με στόχο να αγκυροβολήσει στην Καλαμάτα.

Ads

Το δεξαμενόπλοιο έχει γίνει μήλο της έριδας για την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, με το Λονδίνο να βρίσκεται στη μέση. Το τάνκερ συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, λόγω υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

Τώρα το πλοίο κατευθύνεται προς τη χώρα μας, προκαλώντας ερωτήματα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Fox News, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ ευελπιστούν το πλοίο να συλληφθεί ξανά. Ο Πομπέο χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι οι βρετανικές αρχές έδωσαν άδεια στο «Grace 1» να αποπλεύσει. Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατά τον ίδιο, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ να μην συλλάβουν το πλοίο, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Ads

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ απήυθυνε προειοδοποίηση στην Ελλάδα να μην υποδεχθεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει την ισχυρή θέση μας για το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση και σε όλα τα λιμάνια ανά τη Μεσόγειο, τους έχουμε προειδοποιήσει να μη διευκολύνουν το πλοίο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, με τη Wall Street Journal να επισημαίνει ότι όσοι δεν θα συμμορφωθούν με το αμερικανικό αίτημα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην έκδοση βίζας ή και ποινικές κυρώσεις. 

ΥΠΕΞ: Υπό στενή παρακολούθηση το ζήτημα του ιρανικού τάνκερ

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως σημειώνουν, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.