Την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης μετά την έξοδο από το μνημόνιο προέταξε, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, την Ιθαγένεια και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ads

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, «αν το πολιτικό σύστημα είχε αναδείξει τη συνεννόηση και τη συναίνεση ως βασικό όρο μετά την ένταξη στο μνημόνιο, η έξοδος θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Η συναίνεση είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Χρειάζονται φοβερές προσπάθειες για την ανάταξη της οικονομίας και τη θεσμική ανασυγκρότηση, ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση του κράτους και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά από όλους μαζί».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να γίνουν συγκλίσεις για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

Επίσης, υποστήριξε ότι «είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος, είναι ηθική και πατριωτική υποχρέωση η αναζήτηση συναινέσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

Ads

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του πριν την ολοκλήρωση της θητείας του και εξέφρασε την άποψη ότι και μετά είναι σημαντικό το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να μείνει σε ελληνικά χέρια.

Τέλος, σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε: «Περνάμε δύσκολες στιγμές στην Ιταλία και στην Ισπανία και χρειάζεται εγρήγορση, ώστε να μη γίνει το προσφυγικό αυτό που θα κλονίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει δύναμη τα εθνικιστικά-λαϊκιστικά κινήματα, καλλιεργώντας την ξενοφοβία. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για σύνορα όταν έχει διαμορφωθεί χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και προσώπων εδώ και δεκαετίες. Χρειάζεται διαρκής στήριξη και προστασία αυτού του κεκτημένου.

Οι λαϊκιστικές δυνάμεις ευθέως επιτίθενται στην Ευρώπη. Πυροβολούν τα πόδια τους. Οι Ιταλοί έχουν τύχει μεγάλης υποστήριξης από την Ευρώπη και σήμερα δεν είμαστε σε κατάσταση κρίσεως όπως το 2015. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη είχαν εμπειρία τότε. Δεν θα πετύχει ο εκβιασμός των λαϊκιστών. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απειληθεί ή να εκβιαστεί. Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκούς θεσμούς μιλάμε για εμάς τους ίδιους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ