Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα του κόσμου που ένας εισαγγελέας θα μιλούσε μέσα στη Βουλή της χώρας για τροφοδότη λογαριασμό που κατέληγε σε συγγενικό πρόσωπο υπουργού και είχε αποκαλυφθεί από το FBI, θα είχε προκληθεί μείζονα πολιτική κρίση και θα είχε ταράξει την κοινή γνώμη. 

Ads

Στην Ελλάδα της «μετα – δημοκρατίας» όταν ο Εισαγγελέας Αγγελής, λέει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ότι υπάρχει λογαριασμός συγγενικού προσώπου του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ που συνδέεται με τροφοδότη λογαριασμό στην Ελβετία, δεν τρέχει τίποτε. Ελάχιστα Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν τις ειδήσεις για τις καταθέσεις Αγγελή, που φυσιολογικά θα είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό ενώ η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι ακόμη και η ΕΡΤ, αποσιωπά την κατάθεση του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς. 

Μια προανακριτική επιτροπή, μάλιστα, που έχει ως αντικείμενο να διερευνήσει την ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην Υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε υποτιθέμενη υπόθεση «σκευωρίας». Αντιθέτως όλες οι καταθέσεις, ακόμη και των προσώπων που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν την επίσημη εκδοχή, έχουν καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο. Από πουθενά δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο για εμπλοκή του Παγγελόπουλου, αντιθέτως σε κάθε συνεδρίαση η Επιτροπή μελετά καθαυτό το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, την εμπλοκή πρώην υπουργών, οι ποινικές ευθύνες των οποίων έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη ή την απασχολούν ακόμη. Για τις δε πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. 

Εξάλλου, οι  μάρτυρες που εξετάζονται, επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε παλαιότερες καταθέσεις και μια διαφοροποιημένη, από κάποια στιγμή και μετά, στάση, με καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς πέφτουν διαρκώς σε αντιφάσεις, επιβεβαιώνουν την εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδουν το επίσημο αφήγημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Ads

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσης Αγγελή, τα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις, είναι σε ποιον ανήκει ο τροφοδότης λογαριασμός, αν είναι δηλωμένος στο Πόθεν Έσχες εφόσον πρόκειται για πολιτικό και από που τροφοδοτείται για να μεταφέρει με τη σειρά του χρήματα στο λογαριασμό του συγγενικού προσώπου, την επίμαχη περίοδο. Ερωτήματα υπάρχουν όμως και για τον ίδιο τον Αγγελή, αφού εκτός από όσα «μαρτύρησε» για την υπόθεση και τις διαδρομές του χρήματος και αφού υποστηρίζει ότι είχε ελάχιστη μόνο γνώση της δικογραφίας, πώς είναι δυνατόν να απειλούσε τους εισαγγελείς που τη χειρίστηκαν, όπως ο ίδιος ομολογεί. 

Πολλά περίεργα έχουν συμβεί στην υπόθεση Novartis, στο χειρισμό συγκεκριμένων δικαστικών, στη στάση προσώπων – κλειδιά για τη διαλεύκανση και στο ρόλο των ΜΜΕ. Το μόνο που έχει καταρρεύσει είναι η θεωρία της «σκευωρίας».