Στην ανάγκη σχηματισμού μικρότερης κυβέρνησης στάθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει αποκομματικοποίηση του κράτους. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο νόμο για τα κανάλια τονίζοντας ότι «τα κανάλια πρέπει να πληρώσουν. Έχουμε ανάγκη από παίχτες που θα επενδύουν και θα πληρώσουν». 

Ads

Στην αρχή της ομιλίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι θα μιλήσει σαν να ήταν ο νικητής των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ξεχάσω για λίγο ότι είμαι επικεφαλής ενός κινήματος του 4%. Αν σκέφτεσαι συχνά ότι είσαι εσύ ο νικητής ενώ δεν είσαι  τότε οι γιατροί θα σου πουν ότι πάσχεις από κρίση μεγαλείου. Αν το κάνεις σπανίως ίσως είναι και πράξη συναίσθησης των ευθυνών σου. Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε λες και το 4 ήταν 40». 

«Εκτός από συνθήματα και εκθέσεις ιδεών, έχουν να μας πουν κάτι άλλο οι νικητές των εκλογών; Το Ποτάμι πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν μικρότερη. Απαιτείται δραστική μείωση των ειδικών και γενικών γραμματέων, απομάκρυνση κομματικών διοικήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Πρέπει να απομακρυνθούν εντός 60 ημερών οι καταχραστές του δημοσίου. Για κάθε δύο δημόσιους υπαλλήλους που φεύγουν, πρέπει να προστίθεται ένας νέος εργαζόμενος έως 30 ετών. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εξυπηρετούνται μόνο μέσω των ΚΕΠ και του διαδικτύου». 

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι καθυστέρησε. «Χρειαζόμαστε τις αποκρατικοποιήσεις, έχουμε ανάγκη από νέο πλούτο. Να γίνουν επενδύσεις σε ενέργεια, τουρισμό και μεταφορές. Οι νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας θα πρέπει να απολαμβάνουν μηδενική φορολογία για 5 χρόνια. Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 22%» τόνισε. 

Ads

Για την ανεργία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στις προγραμματικές του δηλώσεις δεν ανέφερε ούτε μια φορά τον όρο «θέση εργασίας», ενώ για την υγεία υποστήριξε ότι στόχος τετραετίας θα πρέπει να είναι η κάλυψη του 50% των αναγκών της χώρας σε φάρμακα από την ελληνική παραγωγή. 

Για την δικαιοσύνη ζήτησε διορθώσεις στο νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι «δεν μπορεί να εξισώνεται ο βιαστής με αυτόν που χρωστά στο δημόσιο». Ζήτησε επίσης νέο δικονομικό και ποινικό κώδικα. Για την παιδεία ζήτησε περικοπή των αποσπάσεων κατά 50%, σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών στην πανεπιστημιακή έρευνα και μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση «μέχρι να αλλάξουμε το Σύνταγμα». 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο θέμα των καναλιών λέγοντας: «Να προχωρήσουμε σ’ όλους τους αναγκαίους ελέγχους για να μην υπάρχουν οι τριγωνικές σχέσεις ΜΜΕ, πολιτικών, τραπεζών. Τα κανάλια πρέπει να πληρώσουν, έχουμε ανάγκη από παίχτες που θα επενδύουν και θα πληρώσουν». 

«Αυτή η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική. Να αλλάξουμε τα άρθρα περί ευθύνης υπουργών και τα άρθρα για τους βουλευτές. Να μην έχει κάθε καναλάρχης μια μικρή ομάδα βουλευτών. Θα πρέπει να καταργήσουμε το bonus των 50 εδρών, το οποίο είναι αντιδημοκρατικό. Προτείνουμε τη σύσταση μιας επιτροπής για αλλαγές στο σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και τον εκλογικό νόμο» είπε στη συνέχεια. 

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού παραπονέθηκε για τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ για το Ποτάμι. «Αν θέλετε να συνεννοηθούμε το επόμενο διάστημα θα πρέπει να προσέχετε τους χαρακτηρισμούς σας προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Θα συνιστούσα στον κ.Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του, όπως ο Π. Σκουρλέτης. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με την διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ακροδεξιό Ποτάμι. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε» πρόσθεσε. 

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το παλιό σύστημα, όχι να γίνουμε μέρος του. Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση και εσάς κ. Τσίπρα. Δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές απόψεις. Στα λίγα καλά θα λέμε «ναι», στα πολλα κακά «όχι» κατέληξε.