Σε 60 τρις δολάρια υπολογίζεται το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, με τις ΗΠΑ να κρατούν το μεγαλύτερο ποσοστό του με 29,05% και την μικρή Ελλάδα να κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 0,71%. Παρολ’αυτά το ελληνικό δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται ως το δεύτερο πιο επενδυτικά επικίνδυνο σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από αυτό της Βενεζουέλας.

Ads

Όπως φαίνεται στο γράφημα της ιστοσελίδας Visual Capitalist, η οποία αποτυπώνει σε infographics τα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα της ειδησεογραφίας, το μεγαλύτερο χρέος των σχεδόν 60 τρισεκατομμυρίων, κατέχουν οι ΗΠΑ με ποσοστό που αγγίζει το 29.05% του γενικού συνόλου. Δεύτερη είναι η Ιαπωνία που το ποσοστό της να αγγίζει σχεδόν το 20% ενώ στη τρίτη θέση με 6,25% είναι η Κίνα. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη όπως αποτυπώνεται στο γράφημα, καθώς 7 από τις 15 χώρες με το μεγαλύτερο χρέος προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα τα στοιχεία προέρχονται από το ΔΝΤ και αποτυπώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει τα νοικοκυριά ή το εταιρικό χρέος.

Δείτε το γράφημα:

image

Ads

Την ίδια στιγμή, η Bank of America έχει διαμορφώσει έναν Παγκόσμιο Άτλαντα σε ένα ενεργό πολύχρωμο γράφημα που καταγράφει τις χώρες με το πιο ριψοκίνδυνο όγκο δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα είναι «hot spot» στον χάρτη αυτό, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση κινδύνου μετά την Βενεζουέλα, με την Ουκρανία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο να ακολουθούν.  Τελευταίες στην κατάταξη επικινδυνότητας η Γερμανία, η Ελβετία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Ο χάρτης χρησιμοποιεί τις τιμές παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές, όπως τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit-default swaps – CDS) τα οποία θεωρούνταν όπλο στη φαρέτρα αρκετών κερδοσκόπων, τα οποία πληρώνουν σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.

Δείτε το γράφημα:

image

Τα στοιχεία σε κάθε περίπτωση καταδεικνύουν αυτό που η ελληνική πλευρά έχει τονίσει κατά τη μαραθώνια πορεία των διαπραγματεύσεων: ότι δηλαδή παρά τη συμφωνία ο κόκκινος συναγερμός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «χτυπάει» και η πλευρά των πιστωτών θα πρέπει σύντομα να τον ακούσει.