Αλγεινή εντύπωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει το παρασκήνιο και οι εξελίξεις για το θέμα της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου η σορός θα εκτεθεί από την Τρίτη 7/9 έως την Πέμπτη 9/9, με την εξόδιο ακολουθία να ψάλλεται την ίδια ημέρα στις 15.00, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Οι υποψήφιες τοποθεσίες είναι δύο, ο Γαλατάς Χανίων και το Βραχάτι Κορινθίας. Δυστυχώς η υπόθεση έλαβε τη δικαστική οδό με το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να «μπλοκάρει» οποιαδήποτε διαδικασία για τον ενταφιασμό του στο Βραχάτι και να ανακοινώνει πως θα εκδικάσει την υπόθεση τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. 

Ads

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, έχει εκφράσει σαφώς την επιθυμία του μέσω επιστολών να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών και του πολυαγαπημένου του αδερφού Γιάννη. Μάλιστα οι επιστολές, η γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβητείται, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, είναι αναλυτικότατες καθώς αναφέρουν ακόμη και τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούσε να μιλήσουν στην κηδεία του, ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία του, με το οποίο φέρεται μάλιστα να έχει συνάψει και το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό. Επιβεβαιώνονται δε οι πληροφορίες πως ο εκλιπών έχει αγοράσει και τον τάφο του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Την επιθυμία του αυτή ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως προαναφέρθηκε, την είχε μεταφέρει σε μια σειρά από πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του, στα οποία φέρεται να είχε αναθέσει και όλα τα διαδικαστικά. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Tvxs.gr, εκτός από τον Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έχει λάβει σχετική επιστολή, η επιθυμία του εμβληματικού συνθέτη έχει εκφραστεί – τουλάχιστον – και στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, αλλά και στον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη. 

Παρ’ όλα αυτά πηγές αναφέρουν πως οι άμεσοι συγγενείς, μεταξύ αυτών η κόρη του Μαργαρίτα, υποστηρίζουν ότι η τελευταία επιθυμία (χρονικά) του Μίκη Θεοδωράκη, όπως την εξέφρασε ενώπιον τους, ήταν να ταφεί στο Βραχάτι. Μάλιστα πηγές από την οικογένεια Θεοδωράκη επιμένουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα ταφεί εκεί και στα τρία χρόνια θα μεταφερθεί στην Κρήτη, στον Γαλατά Χανίων. 

Ads

Μάλιστα, ο δήμαρχος Βέλου Βόχας (όπου ανήκει το Βραχάτι), Αννίβας Παπακυριάκος, δήλωσε στο news 24/7, πως η απόφαση της οικογενείας είναι ειλημμένη και υποστήριξε την πληροφορία που θέλει τον Μίκη Θεοδωράκη να είπε στην οικογένεια του πως θέλει να ταφεί στο Βραχάτι. «Εν τούτοις, αυτό που θα γίνει τελικά, θα ανακοινωθεί από την οικογένεια του. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με την κόρη του, ωστόσο έχει ζητήσει να μην αποκαλυφθεί κάτι». 

Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr ασκήθηκαν πιέσεις για να αλλάξει την άποψή της η πλευρά της οικογένειας, το ζήτημα δυστυχώς φαίνεται πως οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προσκομίζοντας πλήθος εγγράφων που αποδεικνύουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα. Βάσει των στοιχείων που έλαβε, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη. Θα ακολουθήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης. 

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με άρθρο 15 του νόμου 4368/2016 μπορεί κάποιος να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας του (τόπο, τύπο κλπ), αρκεί να υπογράψει σχετική συμβολαιογραφική πράξη, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Και η «συμβιβαστική λύση» Μπακογιάννη

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης προσπαθεί να βρει χώρο στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, για να τον δωρίσει στην οικογένεια, ως συμβιβαστική λύση.