Ήταν στις 19 Δεκεμβρίου 1980 όταν το «Μινιόν« στην καρδιά της Αθήνας τυλίχτηκε στις φλόγες, αφήνοντας πίσω μόνο τον σκελετό του.

Ads

Πριν λίγες μέρες το «Μινιόν», στη γωνία των οδών Πατησίων και Δώρου…  ντύθηκε, όχι στα γιορτινά όπως συνήθιζε τέτοια εποχή στις μεγάλες του δόξες, αλλά με μία τεράστια ζωγραφιά, που δίνει χρώμα στη μουντή Αθήνα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

image

Ads

image

Η ιστορία του Μινιόν

Το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 ένας εμπρησμός κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς να καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής.

image

Με προκήρυξη που έφτασε μέσω ταχυδρομείου στις εφημερίδες, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση-φάντασμα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού. Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη αναφερόταν ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται της ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση και ουδέποτε ξανά παρουσίασε κέρδη.

Είχε 6 ορόφους, αλλά ο έκτος άνοιγε μόνο κάθε Χριστούγεννα.

Το 1998 χρεοκόπησε και το κτίριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία είχε φιλοδοξίες να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.

Η Elmec Sports πουλήθηκε στη συνέχεια στον όμιλο Folli Follie, ο οποίος έχει σοβαρά σχέδια για την επαναλειτουργία του το αργότερο το 2018. Προς το παρόν έχουν ανασταλεί οι κατασκευαστικές διαδικασίες, λόγω της οικονομικής κρίσης.