Έναν γραφειοκρατικό γόρδιο δεσμό φαίνεται ότι καλείται να κόψει με το σπαθί της υπομονής ο Π.Γ. Ο ίδιος, όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr, έχει έρθει αντιμέτωπος με τις υπηρεσίες σύνταξης του ΙΚΑ Νίκαιας όπου εδώ και 6 μήνες γίνεται παράτυπη παρακράτηση της σύνταξης της μητέρας του κατά 30% και παρακράτηση κατά 4% της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, παρά τις αιτήσεις του ίδιου για το αντίθετο. Ο Π.Γ. καταγγέλλει, μάλιστα, και αναιδή συμπεριφορά των υπαλλήλων της υπηρεσίας όταν τους ζητά εξηγήσεις. Για τον λόγο αυτό, βιντεοσκόπησε ερασιτεχνικά τον χώρο του ΙΚΑ δείχνοντας «αφιλόξενες» εικόνες. Ο διευθυντής του ΙΚΑ Νίκαιας, μιλώντας στο tvxs.gr τονίζει ότι «πρόκειται για ένα πρόβλημα μηχανογράφησης». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Η μητέρα του Π.Γ., όπως δηλώνει ο ίδιος στο tvxs.gr, λαμβάνει διπλή σύνταξη: την δική της από το ΙΚΑ και του εκλιπόντος συζύγου της, που ήταν ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ. Βάσει νόμου, πλέον, όταν κάποιος λαμβάνει δυο συντάξεις, μια εξ αυτών καταβάλλεται μειωμένη κατά 30%. Η μείωση εφαρμόζεται πάνω στην μικρότερη σύνταξη.
 
Το ΤΕΒΕ είχε ενημερώσει τον καταγγέλλοντα τον περασμένο Ιούνιο, ότι θα παρακρατά εκείνο κατά 30% την σύνταξη του πατέρα του. Το ταμείο τον παρότρυνε, επίσης, να κάνει αίτησή στο ΙΚΑ ώστε να μην γίνεται και από εκεί παρακράτηση τμήματος της σύνταξης – κάτι που ο ίδιος πραγματοποίησε. Η αίτηση προς το ΙΚΑ έχει αριθμό πρωτοκόλλου 10055/12.
 
Παρόλα αυτά, το ΙΚΑ Νίκαιας συνέχισε να παρακρατά κατά 30% την σύνταξη της μητέρας του μαζί με ένα 4% από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τον Σεπτέμβριο ο ίδιος απευθύνθηκε ξανά στο ΙΚΑ Νίκαιας όπου τους ζήτησε τον λόγο για τον οποίο αυτό συμβαίνει. Η απάντηση ήταν ότι θα έπρεπε να είχε κάνει αίτηση, που να ζητά την παύση της παρακράτησης. Εκείνος, τότε, τους εξήγησε ότι έχει προβεί στην συγκεκριμένη ενέργεια και τους κάλεσε να βρουν την αίτησή του. «Με τα πολλά την βρήκαν, και μου είπαν ότι έχω δίκιο. Μου ζήτησαν επίσης να περάσω στις 7 Νοεμβρίου για να παραλάβω το παρακρατημένο ποσό», αναφέρει στο tvxs.gr. Το ποσό της παρακράτησης ανέρχεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στα 780 ευρώ. Παρόλα αυτά, στις 7 Νοεμβρίου παρέλαβε μόνο 609 ευρώ και του εξήγησαν ότι τα υπόλοιπα θα τα λάβει στο μέλλον.
 
Μετά από τις 7 Νοεμβρίου ο ίδιος παρατήρησε ότι η σύνταξη της μητέρας του εξακολουθούσε να έρχεται παρακρατημένη κατά 30%. Στις 4 Δεκεμβρίου έκανε ακόμη μια αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 16126/12 στο ΙΚΑ Νίκαιας για παύση της παρακράτησης της σύνταξης.
 
Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, απευθύνθηκε εκ νέου στο υποκατάστημα του ασφαλιστικού φορέα ζητώντας εξηγήσεις. «Εκεί μου είπαν ότι έχoυν άλλη δουλειά, και δεν έχουν χρόνο να ψάχνουν στην μηχανογράφηση», λέει ο ίδιος.
 
«Το πρόβλημα έχουμε εντοπίσει ότι έγκειται στο κομμάτι της μηχανογράφησης, το οποίο δεν λειτουργεί ηλεκτρονικά. Προσπαθούμε να το λύσουμε για να δώσουμε στον άνθρωπο απάντηση σήμερα. Εξάλλου το παρακρατιθέν έχει καταβληθεί», δηλώνει ο κ. Βούζης, διευθυντής του ΙΚΑ Νίκαιας, τονίζοντας ότι το ίδιο θα γίνει και με το 4% της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
 
Αφιλόξενη εξυπηρέτηση

image
 
Ο Π.Γ. μετά από αυτή την απάντηση τράβηξε ένα ερασιτεχνικό βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο καταδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο παράρτημα του ΙΚΑ.
 
Στο βίντεο φαίνονται τα κισέ κλειστά παρά την πάροδο της έναρξης εργασιών.
 
Ο κ. Βούζης τονίζει ότι αυτό συμβαίνει για λόγους παραγωγικότητας. «Δύο υπάλληλοι εξυπηρετούν. Εάν όλοι οι υπάλληλοι συναλλάσσονταν με το κοινό δεν θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν οι υπόλοιπες υποθέσεις», εξηγεί.