Ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAZ) εκφράζει τη δική του θέση για το τι συνέβη κατά τη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να τη σταματήσει. Ουσιαστικά αυτό που προκύπτει από το άρθρο του Μίχαελ Μάρτενς είναι πως η συνέντευξη στον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια συνέντευξη της κακιάς ώρας.

Ads

 
Όπως έχει αναφερθεί από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέσω δημοσιεύματος της Αυγής ο Μίχαελ Μάρτενς στην ουσία δεν έκανε ερωτήσεις αλλά επίθεση στον πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ με παραπολιτικού χαρακτήρα σχόλια και «ερωτήσεις επιπέδου μονταζιέρας». Μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως στα σχόλιά του ο Μίχαελ Μάρτενς αξιοποιούσε επιχειρήματα από τα non paper που κατά καιρούς εκδίδει η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Δεν ξέρουμε από πού συνέλεξε τα στοιχεία για τη συνέντευξή του ο συνάδελφος, αλλά αν κρίνουμε από το ύφος, την αποσπασματικότητα και τις ανακρίβειες, μάλλον κατέβηκε μέχρι την παραλία να εισπνεύσει καθαρό φαληρικό αεράκι και να εμπνευστεί. Εκτός, αν αντί για τη FAZ εκπροσωπεί την Bild και δεν το είχαμε καταλάβει…», αναφερόταν μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της Αυγής υπονοώντας ότι ο Γερμανός δημοσιογράφος κινήθηκε με βάση οδηγίες από το συγκρότημα Αλαφούζου.
 
Στο κυριακάτικο άρθρο του με τίτλο παροιμία «κι αν δεν θέλεις να είσαι αδελφός μου… (θα σου σπάσω το κεφάλι)» ο Μίχαελ Μάρτενς, ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα στην Κωνσταντινούπολη παραθέτει τη συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο διήρκεσε επτά λεπτά και πενήντα δευτερόλεπτα και περιελάμβανε πέντε ερωτήσεις. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να διακόψουν τη συνομιλία.
 
Ερώτηση περί γελοιογραφιών
 
Ο Μάρτενς ρωτά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν διαθέτει χιούμορ και στη συνέχεια αναφέρεται στις γελοιογραφίες της «Αυγής» που παρουσιάζαν τη Άγγελα Μέρκελ να μιλά με τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στη σάτιρα και τα όρια της και παραπέμπει σε δημοσιεύματα των περιοδικών Focus και Spiegel για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Μάρτενς στο δημοσίευμά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως αυτή η σάτιρα και στις δύο πλευρές «χαρακτηρίζεται συχνά από λεπτή αίσθηση του χιούμορ, η οποία όμως συχνά αδικεί την πολιτικώς ορθή σκέψη, την οποία πρέπει να έχουμε στις σχέσεις των δύο λαών».
 
Ερώτηση περί «Δ’ Ράιχ» και «Κουίσλινγκ»
 
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον δημοσιογράφο της FAZ στη δεύτερη ερώτηση ο Μάρτενς απέδωσε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράσεις όπως «Δ’ Ράιχ» και «Κουίσλινγκ» για τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά. Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας του επισημαίνει πως δεν διαθέτει σωστή ενημέρωση καθώς τέτοιες απόψεις εκπροσωπούνται από την εθνικιστική Δεξιάς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκής φύσης και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ, οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» φέρεται να σημείωσε ο Τσίπρας.
 
Σε αυτό το σημείο ο Μίχαελ Μάρτενς σχολιάζει στο άρθρο του πως ο Αλέξης Τσίπρας «μιλά ήσυχα και ήρεμα, αλλά οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματός του δείχνουν ότι είναι θυμωμένος». Στο σχόλιό του προσθέτει πως «Πιθανόν γνωρίζει ακριβώς ότι ο ισχυρισμός πως η εφημερίδα του κόμματός του δεν χρησιμοποιεί απερίγραπτες συγκρίσεις με τους Ναζί είναι λάθος. Ακόμη και μια βιαστική ανάγνωση της “Αυγής” το αποδεικνύει. Όχι μόνο γελοιογραφίες, όπως το τηλεφώνημα μεταξύ Μέρκελ – Χίτλερ, το αποδεικνύουν».
 
Στη συνέχεια κάνει αναφορά σε δηλώσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου και καταλήγει στο εξής σχόλιο: «Ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας και ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος συνεργάζονται -ζουν σε παρόμοιους κόσμους».
 
Ερώτηση περί συνεργασίας με «ημιφασίστες»
 
«Αν τέτοιες δηλώσεις προέρχονται προέρχονται μόνο από εθνικιστές, γιατί φλερτάρετε με ημι-φασιστικά κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;» Ρωτάει ο δημοσιογράφος τον Αλέξη Τσίπρα. «Φλερτ με…;», ρωτάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Με ημι-φασιστικά κόμματα», επαναλαμβάνει ο δημοσιογράφος. «Ημι…;», λέει ξανά ο κ. Τσίπρας. «…φασιστικά κόμματα», τονίζει ο κ. Μάρτενς.
 
«Και πάλι δεν είστε καλά πληροφορημένος» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας και του ζητά να αλλάξει τη διατύπωση της ερώτησης, εξηγώντας του πως : «Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε ημι-φασιστικό ένα κόμμα το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή και έχει μια διαφοροποιημένη δημοκρατική παρουσία στην πολιτική ζωή. Ακόμη και αν διαφωνούμε μαζί τους σε μια σειρά από θέματα, δεν επιτρέπεται κανείς να χαρακτηρίζει ημι-φασιστικό ένα κόμμα, το οποίο εκφράζει μια πολιτικά σωστή θέση για την κυρία Μέρκελ».
 
Σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος παραδέχεται στο άρθρο του πως «ο Τσίπρας έχει δίκιο». «Η λέξη “ημι-φασιστικό” είναι ανάρμοστη, μια ανόητη υπερβολή. Ο χαρακτηρισμός “λαϊκιστικό δεξιό” θα ήταν καλύτερος για το κόμμα. Λίγο μετά τη συνέντευξη απολογήθηκα για την επιλογή των λέξεων γραπτώς στον Τσίπρα».
 
Ερώτηση περί υποστολής σημαίας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
 
Συνεχίζοντας το σχόλιό του ο Μάρτενς αν και παραδέχεται το λάθος του υποστηρίζει πως «…δεν ήταν αυτό το θέμα για εκείνον. Στο να με πετάξει έξω συνέβαλε η πέμπτη ερώτηση. Αυτή ήταν: “Τον Ιούνιο του 2012 είπατε ότι τα κυβερνητικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Ανγκελα Μέρκελ. Έτσι, τουλάχιστον, μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις σας από τα ΜΜΕ. Μπορείτε να εξηγήσετε τι σήμαινε αυτό;”».
 
«Τον Ιούνιο;» ερωτά ο κ. Τσίπρας. «Τον Ιούνιο του 2012 είπατε, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στη Μέρκελ. Αν πρόκειται για ακριβή μεταφορά -κάτι που δεν το γνωρίζω- τι σήμαινε;» επαναλαμβάνει ο δημοσιογράφος. «Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας και με αυτή τη φράση, όπως αναφέρει ο Μάρτενς, έδωσε τέλος στη συνέντευξη, παραπονούμενος για κακοήθεις ερωτήσεις.
 
Μάλιστα ο Γερμανός δημοσιογράφος στο άρθρο του υποστηρίζει πως μετά τη συνέντευξη συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα του τηλεφώνησε θέλοντας να μάθει με ποιους Έλληνες συναδέλφους του είχε συναντηθεί την ίδια μέρα και ποιοι ήταν οι πληροφοριοδότες του κατά την προετοιμασία των ερωτήσεων. Μάλιστα η συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ρωτάει επανειλημμένα «αν συναντήθηκε με γνωστό δημοσιογράφο της Καθημερινής».
 
«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας και οι άνθρωποί του αποκαλούν έναν δημοσιογράφο “ανήθικο”, ο οποίος τους φέρνει αντιμέτωπους με τις ίδιες τις δικές τους δηλώσεις, αυτό δεν λέει, τελικά, περισσότερα για τους ίδιους και τον πολιτισμό του δικού τους πολιτικού διαλόγου από ό,τι για εκείνον ο οποίος παραθέτει τα λεγόμενά τους;» καταλήγει το ολοσέλιδο άρθρο.