H αμφισβήτηση εκ των έσω του ηθικού πλεονεκτήματος ενεργοποίησε ακαριαία τις κυβερνητικές άμυνες, έφερε μια υπουργική παραίτηση και πυροδότησε κύματα οργής σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Ads

Η παραίτηση του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη μετά τη δήλωσή του ότι, ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες αποτυπώνει τις δύσκολες εσωτερικές ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η κυβέρνηση εν μέσω δύο μεγάλων ανοιχτών μετώπων – εκείνων της αξιολόγησης και της εγχώριας κοινωνικής έντασης: Ενας υπουργός, προερχόμενος από τους συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛ. διέγραψε δημοσίως και ευθέως το ηθικό πλεονέκτημα που έχει κάνει «σημαία» η κυβέρνηση σε μια συγκυρία υψηλής πόλωσης και μετωπικής σύγκρουσης με το παλιό πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή.

«Εάν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζουν»

«Εάν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζουν» ήταν η φράση με την οποία ο Παναγιώτης Σγουρίδης άρχισε την επίμαχη συνέντευξή του για να πει, εν ολίγοις και επί της ουσίας, ότι και η κυβέρνηση της αριστεράς είναι ίδια με τις προηγούμενες. Και να καταδείξει, παραπλεύρως, τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην πολιτική διαχείριση του αγροτικού μετώπου και στην υπεράσπιση των κυβερνητικών επιλογών.

Ads

Εκείνο, ωστόσο, που ενόχλησε πιο πολύ απ’ όλα το Μαξίμου ήταν η ταύτιση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με τα «Ζάππεια» του Σαμαρά και το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. «Δεν νοείται την ώρα που δίνουμε την τελική μάχη κατά της διαπλοκής και που όλο το συστημικό μπλοκ χτυπά κάτω από τη μέση τον ΣΥΡΙΖΑ, να ταυτίζει υπουργός της κυβέρνησης τον Τσίπρα με το παλιό, χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Λέμε, δηλαδή, μόνοι μας ότι είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους. Είναι άδικο, άστοχο και είναι πολιτικό unfair», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος.

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Σ’ αυτό το κλίμα, οι κινήσεις ήταν άμεσες. Μετά τη θύελλα που προκάλεσαν στα media οι δηλώσεις του, ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Σγουρίδη και ο – έως τότε – υφυπουργός εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση. Ο θόρυβος όμως δεν κόπασε, η διόρθωση δεν κρίθηκε επαρκής και λίγο  μετά τις 8 χθες το βράδυ κλήθηκε στο Μαξίμου σε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

΄Ηταν μια συνάντηση σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα και περίπου μιάμισι ώρα αργότερα το Πρωθυπουργικό Γραφείο ανακοίνωνε πως ο Παναγιώτης Σγουρίδης υπέβαλλε την παραίτησή του «για λόγους ευθιξίας» – μια παραίτηση, την οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός «θα ασχοληθεί με το θέμα, μόλις επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής».

Οργή σε Βρυξέλλες και ΑΝ.ΕΛ.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού το εάν θα γίνει δεκτή η παραίτηση, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει στη θέση του ο υφυπουργός Υποδομών μετά την έκταση που πήρε η υπόθεση. Κατά τις πληροφορίες, άλλωστε, η δήλωση Σγουρίδη προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός αλλά και οργή από πλευράς Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Για την ιστορία, ο Παναγιώτης Σγουρίδης βρέθηκε στο υψυπουργείο Υποδομών μέσα από την πιο ηχηρή καραμπόλα του σχηματισμού της κυβέρνησης: Πήρε την θέση του «υπουργού της μίας μέρας», του Δημήτρη Καμμένου, όταν ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ένα 24ωρο μετά την τοποθέτησή του, εν μέσω θύελλας για τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντισημιτικές δημοσιεύσεις του στα social media.