Μια αβάπτιστη κίνηση, που επιθυμεί να ξεκινήσει τη συζήτηση για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την παρθενική, δημόσια εμφάνιση της χθες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ads

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τουλάχιστον 3 υπουργοί (Νίκος Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Μπαλάφας), ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, αρκετοί βουλευτές -μεταξύ των οποίων οι Κώστας ∆ουζίνας, Σπύρος Λάππας, Νάσος Αθανασίου- και πλήθος μελών και φίλων του κόμματος.

Την αρχική εισήγηση έκανε ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα (υπήρχε πλήθος όρθιων και αρκετός κόσμος που έμεινε εκτός αίθουσας), έδωσε το στίγμα της νέας αυτής κίνησης, το όνομα της οποίας, όπως είπε χαριτολογώντας, θα αποφασιστεί στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση που σχεδιάζεται να γίνει εν καιρώ, αφού προηγηθούν, όπως ανέφερε, διάφορες περιφερειακές συγκεντρώσεις.

Στην εισήγηση αποτυπώθηκε ο προβληματισμός πως η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη και πως υπάρχει σοβαρή δυσαρμονία του κόμματος με τα κοινωνικά στρώματα (από την άποψη καταγραφής μελών), ενώ καταγράφεται ελλιπής συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος.

Ads

∆εν ήταν λίγοι οι παριστάμενοι από το ακροατήριο που συμφώνησαν με αυτήν την παρατήρηση. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου του 2016, εκφράζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο για το κόμμα, «πρέπει να το αλλάξουμε όλο», είπε χαρακτηριστικά ο Αριστείδης Μπαλτάς. Και αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή, στην άμεση δημοκρατία και στην ισοτιμία, ενώ σημαντικό είναι επίσης το κόμμα να ανοίξει στους νέους ανθρώπους και έφερε ως παράδειγμα την κινητοποίηση των νέων για λογαριασμό του Τζέρεμι Κόρμπιν στην Αγγλία. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τάσεις, ο Αρ. Μπαλτάς ανέφερε πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο όταν χρειάστηκε, ωστόσο θεωρεί πως η προωθητική δύναμή τους έχει πλέον εξαντληθεί. Γι’ αυτό, όπως είπε, στόχος είναι η ανοιχτή λειτουργία του κόμματος, χωρίς υποομάδες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών