Υπάρχει μια κουζίνα στην οποία το κύριο συστατικό είναι η βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και η αλληλεγγύη. Οι μάγειρές της, ετοιμάζουν υγιεινά και νόστιμα φαγητά με αγνά υλικά, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται απ’ ευθείας από μικρούς παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου και τα προσφέρουν… δωρεάν! Είναι η Red Kitchen, μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. φορέας Κοινωνικής κι Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που από το 2012 μέχρι σήμερα λειτουργεί με σύνθημα το «ευτυχισμένα τα χέρια που προσφέρουν».

Ads

«Είμαστε ένα παιδί της κρίσης», λέει στο tvxs.gr ο Φώτης Σαγώνας πρόεδρος κι εκ των ιδρυτών της «κόκκινης» κουζίνας. «Ξεκινήσαμε με δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται καλής ποιότητας φαγητό ανεξάρτητα αν μπορεί ή όχι να το πληρώσει», λέει. Από το 2012 μέχρι και σήμερα η Red Kitchen δίνει το παρών στο παζάρι που διοργανώνεται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα στον Πεδίον του Άρεως, αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ, προσφέροντας ένα πιάτο φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη αλλά κυρίως ζεστασιά και ανθρωπιά. «Προσφέρουμε φαγητό καλής ποιότητας, τόσο σε ανθρώπους που μπορούν να το πληρώσουν, αλλά και σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα. Χωρίς διακρίσεις όσον αφορά το ποιος θα το πάρει, αλλά και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητά του», εξηγεί ο Φώτης.

Μια συγγνώμη 

«Τα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν ταμπού κάποιος να πάρει κάτι που του προσφερόταν δωρεάν», σημειώνει και θυμάται ένα περιστατικό που δεν θα το ξεχάσει ποτέ. «Ήταν τα Χριστούγεννα του 2013 στο Πεδίον του Άρεως και χιόνιζε. Ήρθε ένας άντρας αδύναμος και ταλαιπωρημένος και του δώσαμε μια μερίδα γιουβέτσι. Ο άνθρωπος το πήρε και δεν το πίστευε ότι θα έτρωγε κρέας.  Στη συνέχεια μας ζήτησε συγγνώμη», διηγείται. «Εμένα αυτό με συγκλόνισε, το ότι δηλαδή αντί να ζητάμε εμείς συγγνώμη ως κοινωνία που ένας άνθρωπος βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση αδυναμίας, να ζητάει εκείνος συγγνώμη επειδή βρέθηκε σε αδύναμη κατάσταση», θα πει.

Ads

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως κι άλλα παρόμοια με αυτό, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την Red Kitchen, τόσο ως προς τη φιλοσοφία της όσο κι ως προς τη λειτουργία της. Κοινή απόφαση των ανθρώπων που την αποτελούν ήταν και θα παραμείνει να πορευτούν ως άνθρωποι για τους ανθρώπους. Τα μέλη της Red Kitchen βάζουν κι άλλον ένα στόχο: «Θέλουμε να πετύχουμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα, όπου τα μέλη μας – κατεστραμμένοι σχεδόν όλοι οικονομικά – θα μπορούν μέσω της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μας να σταθούν στα πόδια τους, αποδεσμευμένοι από τις καπιταλιστικές δομές εργασίας».

«Συνήθως οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι στις επιτυχημένες επιχειρήσεις τους», λέει σαρκαστικά ο Φώτης Σαγώνας. Είναι αισιόδοξος όμως για τα συνεταιριστικά εγχειρήματα, αλλά, παράλληλα και ρεαλιστής. «Στον χώρο της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας βρίσκονται πολλοί άνθρωποι που έχουν αποτύχει ως  επιχειρηματίες. Είμαστε όμως καλοί επιχειρηματίες σε αυτό το πεδίο οικονομικής δράσης γιατί το κοινωνικό μας αποτύπωμα προηγείται της κερδοφορίας», θα υπογραμμίσει.

Ένα παντοπωλείο και μια μπύρα που κατασκευάζεται σε μια γιάφκα

Έχοντας κάνει λοιπόν έναν πρώτο κύκλο δράσης κι έχοντας καταφέρει να μαζέψουν ένα μικρό πρώτο κεφάλαιο, τα μέλη της Red Kitchen επιχειρούν να κάνουν το επόμενο βήμα τους. Ένα συνεταιριστικό παντοπωλείο που θα κάνει τα εγκαίνια του την περίοδο των Χριστουγέννων στου Γκύζη. «Σε αυτό θα διατίθενται προϊόντα κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά, παράλληλα θα διατηρήσουμε και τις αλληλέγγυες δράσεις μας. Στόχος μας είναι όσοι από τους πελάτες μας ψωνίζουνε και θέλουνε να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο αλληλεγγύης, με ότι περισσεύει από τα ρέστα. Αυτό θα μαζεύεται σε εβδομαδιαία βάση και να αξιοποιείται. Για παράδειγμα άνθρωποι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έρχονται και θα ψωνίζουν ότι θέλουν κάθε Σάββατο», εξηγεί.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η «κόκκινη» κουζίνα ετοιμάζει και τη δική της κόκκινη μπύρα. «Έχουμε πειραματιστεί με τη δική μας μπύρα, την ‘Κόκκινη’. Την έχουμε λανσάρει σε κάποια φεστιβάλ και οι κριτικές είναι καλές. Στόχος μας μέσα στο 2019 να την κυκλοφορήσουμε και στο εμπόριο», λέει ο Φώτης.

Πού και πως θα γίνει αυτό; «Την μπύρα την φτιάξαμε σε μια γιάφκα!», λέει χαριτολογώντας. « Με τη βοήθεια ενός συμβούλου ζυθοποιίας, πειραματιστήκαμε και καταφέραμε και βγάλαμε μια καλή απαστερίωτη μπύρα. Αλλά ουσιαστικά ήταν οικοτεχνία κι όχι παραγωγή. Τώρα σε συνέργεια με μια μικρή ζυθοποιία, η συνταγή που πετύχαμε θα μπει σε μπουκάλι και θα καταλήξει στα ράφια», συμπληρώνει.

Τα συνεργατικά εγχειρήματα στην Ελλάδα είναι ήδη εκατοντάδες. Μπορούν να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν; «Με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τη στήριξη και την χρηματοδότηση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. το πείραμα θα προχωρήσει», δηλώνει ο πρόεδρος της Red Kitchen. «Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια και τα εγχειρήματα είναι ακόμη αδύναμα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι για αυτό, γιατί πρόκειται για κινήσεις που ξεκινάνε από τα κάτω σε μια χώρα κατεστραμμένη οικονομικά», θα καταλήξει. 

Πώς θα ενισχυθεί η Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία

Πρόσφατα, η η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

«Σε αυτή τη νέα περίοδο η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί καθώς τα χαρακτηριστικά της την καθιστούν προνομιακό φορέα παραγωγικής ανασυγκρότησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στην Αυγή.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από τους ίδιους φορείς της νέας αυτής μορφής οικονομίας και προς τον σκοπό αυτό θα επιδοτηθούν από το υπουργείο Εργασίας με 127.000 ευρώ για 30 μήνες. Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος επιχορήγησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Τέλος σημείωσε την ίδρυση Εθνικού Μηχανισμού για την Κ.ΑΛ.Ο. για τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων και τη χάραξη πολιτικής στον τομέα αυτό, τη διαμόρφωση πλαισίου ώστε σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να χορηγούνται εγγυητικές επιστολές για συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, καθώς και την ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για τη χορήγηση μικρο-δανείων (micro-financing) για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.