Σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup αύριο Δευτέρα, κατέληξαν το Σάββατο κυβέρνηση και θεσμοί.

Ads

Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν απόλυτη προτεραιότητα στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης, καθώς θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, και πρόσθεσε ότι για τα προαπαιτούμενα θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια πριν τα Χριστούγεννα και μετά τις γιορτές ένα πολυνομοσχέδιο.

Όσον αφορά τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων, συμφωνήθηκε αύξηση κατά 40% για τα χαμηλά εισοδήματα το 2018, ενώ 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ads

Η επίτευξη συμφωνίας στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές, σχολίασε o Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Eurogroup ορόσημο 

Ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης είναι το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2018. Όπως επεσήμανε, μετά το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία μας οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο 

Έχουμε μια τεχνική συμφωνία που θα επικυρωθεί στο αυριανό Eurogroup και για πρώτη φορά δεν εμπεριέχει κανένα δημοσιονομικό μέτρο», σημείωσε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Πρόσθεσε πως έχει ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και η συμφωνία αυτή «μας οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα θετικά της συμφωνίας, όπως η επαναφορά των εργαζόμενων στην πρώτη θέση για αποζημιώσεις σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης. Πρόκειται, όπως είπε, για υπέρ-προνόμιο των εργαζομένων, καθώς θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα με την καταβολή 6 μισθών. 

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι θεσμοί δέχτηκαν τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα και υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων θα αυξηθεί. Ενώ στη συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση κατάφερε και κατοχύρωσε την κατώτατη σύνταξη χηρείας.

Ερωτηθείς για τους νόμους που θα πρέπει να ψηφιστούν μόλις κλείσει και τυπικά η γ’ αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως πρόκειται για τυπικού χαρακτήρα εκκρεμότητες που αφορούν σε Προεδρικά Διατάγματα και νόμους, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, καθώς ο Δεκέμβρης είναι μήνας που συζητείται ο προϋπολογισμός.

Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που προσφέρεται για παραπληροφόρηση από ορισμένα συγκροτήματα Τύπου «επιλέγουν ένα είδος μαύρης προπαγάνδας, δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις, όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς αλλά και για μια σειρά θεμάτων, και παραπληροφορούν τον κόσμο». 

Συμπλήρωσε πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν ήδη, αφορούσαν σε ακίνητα μεγάλης αξίας και σε χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. «Υπήρξαν απίστευτα ψεύδη και έχουμε απαντήσει και κεντρικά ως κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για το τι συμβαίνει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι όταν ένας πλειστηριασμός αναγγέλλεται δεν σημαίνει ότι γίνεται τελικά.

Επανέλαβε πως όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη δεν έχουν κανένα κίνδυνο για την κατοικία τους έως 300.000 ευρώ. «Προστατεύεται ο βασικός όγκος των κατοικιών των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.