Σε μια άκρως συμβολική κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον μικρό Αμίρ και τη μητέρα του και του έδωσε ως δώρο την ελληνική σημαία που κάποιοι του στέρησαν την τιμή να κρατήσει.

Ads

Υποδεχόμενος τον Αμίρ και τη μητέρα του, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Αμίρ, θέλω να σου κάνω ένα δώρο επειδή κάποιοι έκαναν λάθος και σου στέρησαν την τιμή να κρατήσεις την ελληνική σημαία. Σήμερα θα σου τη δώσω εγώ, γιατί σου αξίζει. Να την κρατάς πάντοτε ψηλά και να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα όλα τα παιδιά απολαμβάνουν παιδεία και ασφάλεια, εγγυημένη από την αγάπη και την αλληλεγγύη του λαού μας».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο A. Τσίπρας σημείωσε για τη συνάντηση: «Κάποιοι στέρησαν από τον Αμίρ την τιμή να κρατήσει την σημαία μας. Σήμερα του την έδωσα για να θυμάται και να τιμά τις αρχές και τις αξίες μας».

Ads

image

Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μικρό Αμίρ και τη μητέρα του προκειμένου να τους εκφράσει την συμπαράστασή του, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής δέχθηκαν επίθεση στο διαμέρισμα που διέμεναν.

image

Η οικογένεια μετακομίζει

Μετά τη ρατσιστική επίθεση, η οικογένεια του Αμίρ, του 11χρονου Αφγανού που κληρώθηκε σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή της Δάφνης αλλά τελικά κράτησε την ταμπέλα του σχολείου του, θα μεταφερθεί σε άλλο διαμέρισμα. Το ζήτησαν οι ίδιοι από το πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων για να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Αυτό βέβαια σημαίνει πως ο Αμίρ θα αλλάξει και σχολείο. 

Οπως κατήγγειλε η μητέρα του, Αραζού Ιμέντια, μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας ή περισσότεροι άγνωστοι δράστες έσπασαν δύο παράθυρα του ισογείου διαμερίσματος και πέταξαν ένα χαρτόνι που έγραφε «φύγε από δω στο χωριό σου φύγε». Την υπόθεση ανέλαβε να εξετάσει το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της αστυνομίας.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επίθεση, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές. Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ισότιμα μέλη του σχολείου τους, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζουν». Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

image