Με διαδηλώσεις σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, από το Λονδίνο και τη Μαδρίτη μέχρι το Βερολίνο και τη Μασσαλία, κορυφώθηκε το Σάββατο η διεθνής εβδομάδα αλληλεγγύης στις 595 ελληνίδες καθαρίστριες  και στον 12μηνο αγώνα τους. Το tvxs.gr συμπαραστεκόμενο στον αγώνα τον καθαριστριών προέβαλε κάθε μέρα τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Ads

Η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στις ελληνίδες καθαρίστριες του δημοσίου ξεκίνησε  από τα συνδικάτα και κυρίως την Εργατική Συνομοσπονδία Intersindical – και τα κινήματα της Βαλένθια και γενικότερα της Καταλονίας.

Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και τα μεγάλα βρετανικά συνδικάτα , ενώ μέρα με τη μέρα η ανταπόκριση στο «Κάλεσμα για μια διεθνή μέρα αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας», μεγάλωνε. «Διακήρυξη αλληλεγγύης» του συνδικάτου UNITE υπέγραψε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Λιν Μακ Κλάσκι. Το εν λόγω συνδικάτο δραστηριοποιείται στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και στη Καραϊβική, και που  έχει πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη. 
 
Στο διεθνές κίνημα συμπαράστασης συντάχθηκαν και εργατικά συνδικάτα, φεμινιστικές και οικολογικές συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών και αριστερά πολιτικά κόμματα από τη Γαλλία. Συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν το Σάββατο, στη Μασσαλία, την Τουλούζη και την Λιλ.
 
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα και στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, σε έναν από τους σιδηροδρομικούς  σταθμούς της πόλης, στο σταθμό του Σκαρμπέεκ. Επικεφαλής της κινητοποίησης ήταν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Βελγίου (FGTB-1,5 εκατομμύρια μέλη), και ειδικότερα τα συνδικάτα της των καθαριστών/στριών και σιδηροδρομικών.
 
Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη από την αυστριακή «Επιτροπή αλληλεγγύης με την αντίσταση στην Ελλάδα». Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε, με τη συμμετοχή Γάλλων αλλά και Ελλήνων και Βέλγων συνδικαλιστών και ακτιβιστών, στο δημαρχείο της Λιλ, μητρόπολης του γαλλικού βορρά, το «Δίκτυο Ελλάς – Γαλλία Αλληλεγγύη». 
 
Στο μεταξύ, την Τρίτη, ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης «σήκωσαν το κόκκινο γάντι των καθαριστριών, καθώς και πλακάτ με συνθήματα όπως: «δουλειά και αξιοπρέπεια» και «η αλληλεγγύη: το όπλο των λαών είναι το εργαλείο των καθαριστριών». 
 
Στις 10 Σεπτέμβρη η ένωση ΑΤΤΑC Μαρόκου χαιρέτισε το θάρρος των καθαριστριών, που ««αγωνίζονται εδώ και 11 μήνες ενάντια στην απόλυσή τους και στα μέτρα λιτότητας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα που έχει επιβάλει η υπό την κηδεμονία των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελληνική κυβέρνηση».
 
Πριν τη διεθνή εβδομάδα αλληλεγγύης, μήνυμα προς τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες έστειλε ο Κεν Λόουτς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μας εμπνέει η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας να αγωνιστείτε για τις δουλειές σας με αξιοπρεπείς μισθούς».