Τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου, πέντε χρόνια πριν, ένας άνθρωπος ξύπνησε μέσα στο σκοτάδι, πήρε το ποδήλατό του, και ξεκίνησε να πάει στη δουλειά του, σε μια λαϊκή αγορά στα Πετράλωνα. Δεν πρόλαβε να φτάσει. Τον σκότωσαν με επτά μαχαιριές σε έναν κεντρικό δρόμο της γειτονιάς. 

Ads

Ήταν ο Σαχζάτ Λουκμάν, από το Πακιστάν. Οι δύο δράστες ήταν Έλληνες. Δεν τον γνώριζαν. Καταδικάστηκαν ομόφωνα σε ισόβια κάθειρξη. Ήταν έγκλημα υπαγορευμένο από αισθήματα ρατσιστικού μίσους, έκρινε το δικαστήριο.

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν 27 χρόνων. Τα εννιά αδέλφια και οι γονείς του ζούσαν στο Πακιστάν. Δούλευε για να τους στηρίζει.

Το μεσημέρι της περασμένης, κρύας, βροχερής Κυριακής, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Πετράλωνα, με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας. Μίλησαν δυνατά. Για να ακουστούν. Και μετά, με τη συνοδεία κρουστών, ένωσαν το βήμα τους. Περπάτησαν στους δρόμους, και φώναξαν δυνατά. Για να ακουστούν. Μια ηλικιωμένη γυναίκα κρατούσε, μαζί με ένα πανό, λίγα λευκά λουλούδια.  

Ads

Έφτασαν στο σημείο της δολοφονίας. Και μετά, ένα λεπτό σιωπή. Στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν. Για τους λησμονημένους αυτού του κόσμου. Για να μην ξεχαστούν.

Μη τον λησμόνει.

Πηγή: ΕΡΤ