Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για την έκδοση των «8» στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου προσγειώθηκαν με τουρκικό ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα για να διαφύγουν της σύλληψης.

Ads

Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Οι 8 στρατιωτικοί συνελήφθησαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Κερίμ Ουράς δήλωσε πως «ήταν λάθος να επιτραπεί η είσοδος του ελικοπτέρου με τους 8 πραξικοπηματίες στον ελληνικό εναέριο χώρο».

Ο Κερίμ Ουράς επισήμανε πως η έκδοση των οκτώ συλληφθέντων θα πρέπει να λήξει «το συντομότερο». Όπως είπε «όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν την εμπλοκή των οκτώ στρατιωτικών» στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ads

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο χορήγησης πολιτικού ασύλου στους 8 στρατιωτικούς, απάντησε πως «ενδεχόμενη απόφαση απόφαση της Ελλάδας να μην εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς στην Άγκυρα δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα».

Ο ίδιος δεσμεύεται για «διαφανή δίκη» των 8 που αναμένεται να απολογηθούν την Πέμπτη για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα ενώ, παράλληλα, έχουν καταθέσει και αίτημα ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Τουρκικό πραξικόπημα: Η υπόθεση των «8» δοκιμάζει την Αθήνα

Στην υπηρεσία ασύλου οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί 

Στην υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν την Τρίτη οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να γίνει η καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη -μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου- η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφισή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο.

«Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική, και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα». Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, φόβος που, όπως είπε, εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς «είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».

Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.