Μέχρι και στη Βενεζουέλα φαίνεται να φτάνει η ελληνική προεκλογική τρέλα, με τη ΝΔ να υϊοθετεί στην προεκλογική της εκστρατεία, με διάθεση κινδυνολογίας, τις εικόνες που έχει φέρει η πτώση στην τιμή του πετρελαίου στην μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής, ως προειδοποίηση. Την ίδια στιγμή επίθεση γοητείας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με άρθα στελεχών του αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο εφυσηχάζοντας για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας εμπιστοσύνη. Σιωπητήριο από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που κηρρήσουν το τέλος της εκστρατείας παρεμβάσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Ads

«Πουλάνε τρέλα με τη Βενεζουέλα» είναι ο κεντρικός τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών, που βλέπει τον Αντώνη Σαμαρά να κινδυνολογεί και να εκφοβίζει όταν δηλώνει πως αν δεν νικήσει η ΝΔ «θα υπάρξουν δάκρυα κι αίμα». Οι δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, λόγω της πτώσης του πετρελαίου, απέκτησαν δεσπόζουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, γράφει η εφημερίδα. Το επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού θέλει να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική αντιπαράθεση τις εικόνες με τις ουρές στα σούπερμαρκετ και να φοβίσει τους ψηφοφόρους ώστε να αποτρέψει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει επίσης.

image

Εκατομμύρια νοικοκυριά σε απόγνωση είναι ο τίτλος σε άρθρο που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της Αυγής και παρουσιάζει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά το έτος 2014, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται σε διπλή παγίδα φτώχειας και χρέους καθώς από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδα κάτω του ορίου φτώχειας, και από την άλλη συσσωρεύονται υποχρεώσεις οι οποίες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν ομαλά.  Γράφει το άρθρο: Σημαντική μείωση εισοδήματος για το 93,7% των νοικοκυριών μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Για το 74,3% το 2014 μειώθηκε το εισόδημα σε σχέση με το 2013. Πάνω από 3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Πάνω από 4 στους 10 εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για το 2015, το 35,4% δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ads

image

Στο μεταξύ, νέα διλήμματα απευθύνουν προς το σώμα των ψηφοφόρων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έντεκα ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, επιχειρώντας να αντλήσουν ποσοστά από τους αναποφάσιστους, αλλά και από τα κόμματα που κινούνται στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, όπως το «Ποτάμι», το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, γράφει η σημερινή Καθημερινή.

image

Σε ένα άτυπο εφ’ όλης της ύλης ντιμπέιτ έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα οι ηγέτες όλων των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. «Ντιμπέιτ αρχηγών… εξ αποστάσεως», όπως μαρτυρά και ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας το Έθνος. Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας μέσα από τις δημόσιες ομιλίες τους αντιπαρατίθενται ανοιχτά με επίκεντρο την πορεία της χώρας και την επόμενη μέρα, ενώ τη δική τους μάχη δίνουν και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων, σημειώνει το Έθνος. Οι τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα, καθώς ο στόχος όλων είναι κατ’ αρχάς η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Το ευρώ και η επόμενη μέρα απασχολούν τον άτυπο διάλογο Σαμαρά – Τσίπρα, Θεοδωράκης, Βενιζέλος και Παπανδρέου μιλούν για την τρίτη θέση, την ίδια ώρα που το ΚΚΕ αποκρούει την επίθεση φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη μάχη των εντυπώσεων μπαίνει κι ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος «παίζει μπάλα» στηρίζοντας Σαμαρά.

image

Σε τέλος της εκστρατείας παρεμβάσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή από Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρεται το πρωτοσέλιδο των Νέων, που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Σιωπητήριο». Τέλος στην εκστρατεία παρέμβασης στις εκλογές κήρυξαν οι Βρυξέλλες με δηλώσεις ηγετών όπως οι Ρέντσι, Ντεϊσελμπλου και Μοσκοβισί, γράφει η εφημερίδα που αναφέρεται επίσης στο μπαράζ δημοσιευμάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον γερμανικό Τύπο, εστιάζοντας στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο διαμηνύει ότι οι Γερμανοί δεν πρέπει να φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τίτλο «Η μέθη της νίκης», γράφει στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα: «Μια επερχόμενη ήττα γεννά εκστρατείες φόβου. Η μέθη μίας αυριανής νίκης φέρνει αναίτια αισιοδοξία. Καθόδόν προς τις κάλπες βιώνουμε αμφότερα τα φαινόμενα. Όπως αναφέρει σε χθεσινό του άρθρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –τώρα που έχει την πολυτέλεια να μην διεκδικεί την εξουσία- ‘δεν χρειάζεται ούτε ο άγαρμπος εκφοβισμός, ούτε ο κουτοπόνηρος εφησυχασμός». «Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας πριν αποφασίσει. και τα δεδομένα δείχνουν ότι ούτε οι επιλογές για Grexit είναι ρεαλιστικές ούτε όμως και οι προαναγγελίες για μία εύκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα έχουν ρεαλιστική βάση, καθώς η πολιτική συγκυρία έχει ήδη διαβρώσει τα δημόσια οικονομικά – κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!», καταλήγουν Τα Νέα.

image

Τέλος, με το Charlie  Hebdo των επιζώντων να κυκλοφορεί σήμερα στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι, που αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην ελευθεροτυπία, μία νίκη σταθμό για την ελευθερία του Τύπου πέτυχε η Εφημερίδα των Συντακτών κερδίζοντας δικαστικά τη Χρυσή Αυγή που μέσω μήνυσης προσπάθησε να την φιμώσει. Το δικαστήριο αθώωσε εχθές τον διευθυντή της εφημερίδας Νικόλα Βουλέλη αλλά και τον επικεφαλής δημοσιογράφο του «Ιού» Δημήτρη Ψαρά, που είχαν μηνυθεί από τον προφυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη  για βίντεο που η εφημερίδα είχε παρουσιάσει στο πλαίσιο της έρευνας για την νεοναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής.