Ads

Συνεχίζεται και σήμερα το θρίλερ για τον προσδιορισμό των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας από τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβουλίο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους. Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Παπανδρέου και Σαμαρά για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Μετά την «εμπλοκή» που φέρεται πως σημειώθηκε χθες με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου «έπεσαν» στο τραπέζι το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, καθώς και του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα το πρωί, τα σενάρια που θέλουν πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο αναθερμάνθηκαν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είχε επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το tvxs.gr καλύπτει με συνεχή ενημέρωση τις εξελίξεις

Τρίτη 8 Νοεμβρίου

Ads

14:33 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διάρκεια μόλις 20 λεπτά. Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου.

14:26 – Με έναν αποτυχημένο γάμο παρομοίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τις προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, καταλήγοντας πως δεν θέλει να γίνει κουμπάρος σε έναν τέτοιο γάμο. «Η οικογένεια της Μαιρούλας θέλει η Μαιρούλα να παντρευτεί τον Γιαννάκη. Η οικογένεια του Γιαννάκη θέλει ο Γιαννάκης να παντρευτεί τη Μαιρούλα. Ο Γιαννάκης όμως δεν θέλει να παντρευτεί τη Μαιρούλα, γιατί βρωμάει το στόμα της και η Μαιρούλα δεν θέλει να παντρευτεί τον Γιαννάκη, γιατί βρωμάνε τα πόδια του» υποστήριξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.


Η μαλακία είναι ότι μας έχει περάσει ο Καρατζαφέρης για εγγόνια του και μας έχει γαμήσει στις παροιμίες & στα γνωμικαΣχόλιο στο twitter

14:21- Σε εξέλιξη βρίσκεται το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών της κυβέρνησης εφόσον καταλήξουν οι διαβουλεύσεις. Νωρίτερα, αναστάτωση προκλήθηκε όταν λίγο μετά την είσοδό του στην αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αποχώρησε, για να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Νίκο Αθανασάκη και τον Απόστολο Κακλαμάνη. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς για τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup. Πάντως, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι υπάρχει συμφωνία των Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

13:45 – Tη διαφωνία του με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων εκ μέρους της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση, εξέφρασε ο γραμματέας Συνδικαλισμού και πρώην βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μανώλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Βήμα”. “Αφού το έχει πει από την αρχή ο πρόεδρος του κόμματος ότι δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Δεν πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα”. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης είχε πει στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι “δεν αποτελεί θέσφατο για εμάς αυτό”. Ο κ. Μανώλης ερωτηθείς για το όνομα του νέου πρωθυπουργού σημείωσε: “Δεν με ενδιαφέρει. Ο… “Φούφουτος” να είναι πρωθυπουργός, αρκεί να ξέρω ότι η κυβέρνηση αυτή θα μείνει για λίγο χρόνο και θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα.

13:44 – Όπως μεταταδίδει το in.gr, λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αποχώρησε, για να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Η συνεδρίαση του Υπουργικού ξεκινά με πλέον της μιάμισης ώρας καθυστέρηση, λόγω των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

13:32 – Ξεκίνησε πριν από λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εισήλθε πριν από λίγα λεπτά στην αίθουσα συνεδρίασης, όπου ήδη περίμεναν τα μέλη της κυβέρνησης.

13:00 – Τώρα που ψάχνουμε πρωθυπουργό ξαναθυμάμαι τον ποιητή: “Ας έρθουν οι σύντροφοι, Ας έρθουν οι σειρήνες, Ας έρθει – έστω – ένας υδραυλικός. – Σχόλιο στο twitter

12:58 –Κατά 60% «κούρεψε» η γαλλική τράπεζα Societe Generale, την αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει, όσο δηλαδή είναι η αξία τους στη δευτερογενή αγορά, εγγράφοντας έτσι στον ισολογισμό της για το τρίτο τρίμηνο ζημιά προ φόρων ύψους 333 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι περιόρισε την έκθεσή της σε ομόλογα των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης (Ελλάδας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας) στο πολύ χαμηλό επίπεδο των 3,4 δισ. ευρώ.

12:34 – Καθυστερεί το υπουργικό συμβούλιο. Εν τω μεταξύ, αλληλοσυγκρουόμενες ειναι οι πληροφορίες για το όνομα του πρωθυπουργού. Από νωρίς το πρωί υπήρχε έντονη φημολογία για συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έκανε λόγο για «επαφή του κ. Παπανδρέου με τον κ. Παπαδήμο».

12:14 – “Παρακολουθώ, χωρίς να έχω όλες τις λεπτομέρειες. Είμαι σε συσκέψεις. Ναι, γνωρίζω ότι κυκλοφορούν φήμες. Επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ’ επισήμων χειλέων να μου προτείνει δεν έχει υπάρξει”, δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος. Ωστόσο, είπε ότι βολιδοσκοπήθηκε αλλά πρόσθεσε: “Πριν γνωρίσω ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τι ακριβώς είναι εκείνο το οποίο μου προτείνεται πιο συγκεκριμένα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ”.

12:13 – «Το θέμα του πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα…Περιμένουμε τις ανακοινώσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. O κ. Μιχελάκης είπε ακόμη ότι θα συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση.

11:46  – Σχόλιο στο twitter: “Αν είναι να γίνουμε Βέλγιο του νότου (χωρίς Κυβέρνηση) να έχουμε τουλάχιστον και την ίδια ποιότητα στις μπύρες

11:36 – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία του Γ.Παπανδρέου και του Αντ.Σαμαρά στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος των εξελίξεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αντιρρήσεις του Αντώνη Σαμαρά για τη συμμετοχή των στελεχών της ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας έχουν αρθεί, ενώ πληροφορίες από τη ΝΔ αναφέρουν ότι έχουν αρθεί και οι αντιρήσεις για την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ επιθυμούσε κάλπες έως τις 19 Φεβρουαρίου.

11:16 – Σε θετικό έδαφος κινείται σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. εν αναμονή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και της ανακοίνωσης της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος. Στις 10:59, ο γ.δ. ενισχύεται κατά 1,17% στις 769,92 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,48 εκατομμύρια ευρώ.

11:15 – Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποχώρησή της θα δημιουργούσε κινδύνους για τη γερμανική οικονομία και την Ευρώπη. Τις δηλώσεις αυτές φέρεται να τις έκανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

11:00 – Εν αναμονή της απόφασης για το ποιός θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά και μέσα σε ένα ‘γαϊτανάκι’ ονομάτων χωρίς τέλος,  ο ξένος Τύπος εξακολουθεί να έχει στραμμένη τη προσοχή του στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Εκτός του ατελείωτου ‘namedropping’ για την πρωθυπουργία της χώρας, η ύφεση στην Ελληνική οικονομία, οι συσχετισμοί της με την ύφεση που διαφαίνεται στην Ιταλία αλλά και το μέλλον της οικονομίας μας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα ξένα έντυπα.

10:28- «Μπροστά στον γκρεμό η Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να μάθει πως πρέπει να δώσει δείγματα συνεργασίας ιδεών, απόψεων και πολιτικών», δήλωσε στο ΣΚΑΙ, ο βουλευτής της ΝΔ ΆρηςΣπηλιωτόπουλος. Τόνισε ακόμα επίσης πως εάν δεν υπήρχε το ζήτημα της εξόδου ή όχι της χώρας από το ευρώ, θα έπρεπε να είχαμε οδηγηθεί σε εκλογές.

10:26 – Αναζωπυρώνονται οι πληροφορίες για την ανάληψη του αξιώματος του πρωθυπουργού από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί της Τρίτης συναντάται με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Στις 12:00 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ζητηθούν οι παραιτήσεις των υπουργών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

image

09:50 – H έγγραφη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων που θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, την οποία ζήτησε η ευρωζώνη προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση και οι διαβουλεύσεις για επιλογή πρωθυπουργού και σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού ελληνικού Τύπου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Εμπλοκές στον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης».
ΑΥΡΙΑΝΗ: «Να σταματήσει η ξεφτίλα των εκβιασμών»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ξεπέρασαν τα όρια οι δάνειες δυνάμεις»
ΕΘΝΟΣ: «Εδώ και τώρα κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Απαιτούν δήλωση μνημονιακών φρονημάτων»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Προσωρινή κυβέρνηση μακράς… διαρκείας»
Η ΑΥΓΗ: «Κρύβουν τη γύμνια τους»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Βήμα σημειωτόν ενώ η Ε.Ε. πιέζει»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Λαϊκό μέτωπο ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων»
ΤΑ ΝΕΑ: «Υπογράψτε και οι δύο για να πάρετε τα 8 δισ. ευρώ»
City Press: «Κρίση στην Ιταλία, λιτότητα στη Γαλλία»
Metro: «Σήμερα ο νέος… ένοικος του Μαξίμου»
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Το κρίσιμο βήμα»
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Γραπτή δήλωση συναίνεσης ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι»

09:31 – Τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να αναφέρεονται στον Λουκά Παπαδήμο, όμως πλέον υπάρχουν αναφορές και στο όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου. «Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν.Διαμαντούρος θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού» μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο πηγές από την Αθήνα.

09:30 – «Δεν έχουμε πρόβλημα για το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός γιατί δεν θα συγκυβερνήσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελακης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Δευτέρας. Σε σημερινές του δηλώσεις στον Ant1 πάντως επεσήμανε ότι το θέμα του πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα και σημείωσε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή ανακοινώσεων.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου

23.10 “Το δημοψήφισμα έκανε τη δουλειά του”, δηλώνει ο Χ. Καστανίδης

22:52 – Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, στις 12:00 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η ανακοίνωση της συνεδρίασης έγινε αργά το βράδυ, λίγο μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρξαν «θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού» στις επαφές που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

22:45 – Γραπτή δέσμευση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ζητά το Eurgroup, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη πως οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Αθήνας για κυβέρνηση συνεργασίας.
image  
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο, τόνισε πως «περιμένουμε από την καινούρια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να δεσμευτεί, εγγράφως, πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε: «Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
   
Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

22:37 – Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την επίτευξη συναίνεσης στην Αθήνα. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφερόμενη στις εξελίξεις στη χώρα μας, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουν καταλήξει σε «πολιτική συμφωνία» για να βαδίσουν μπρος τα εμπρός. Ωστόσο, προέτρεψε την κυβέρνηση να κινηθεί το «ταχύτερο δυνατόν» για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του «προγράμματος διάσωσης».

Στο μεταξύ, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την έκβαση των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανησυχία τους για την «καθυστέρηση υλοποίησης» της συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
 
Τη Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο των επαφών του, το τελευταίο διάστημα, για να ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας. Ο κ. Λαμπρινίδης συνομίλησε επίσης με τους ομολόγους του, της Αυστρίας Μ. Σπίντελεγκερ και της Πορτογαλίας Π. Πόρτας.

22:23 – Με μια λακωνική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας πως «με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά».

Νωρίτερα, η ΝΕΤ μετέδωσε πως «κλείδωσε» το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, το οποίο θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

22:02 – Ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης σε αποψινή του δήλωση ανέφερε πως ο Γιώργος Παπανδρέου του έκανε πρόταση να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, την οποία και απέρριψε. Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό «για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση». Παράλληλα, ευχαρίστηκε ακι τον Αντώνη Σαμαρά για τη συμφωνία του με την πρόταση του κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστηριξε πως απέρριψε την πρόταση επειδή «η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία». Όπως είπε, θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

21:41 – Πληροφορίες αναφέρουν πως «κλείδωσε» το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χωρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει φύγει από τη Βουλή. Πιθανότερο είναι το όνομα του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας να ανακοινωθεί αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να γίνει γνωστό και σήμερα.

21:40 –  Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για τη δανειοδότηση με σκοπό την αντιμετώπιση του χρέους που επιτεύχθηκε με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί.

21:33 – Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου, δήλωσε στο Mega o εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι «για εμάς είναι απαραίτητο να λήξει άμεσα το θέμα».
 
Στον ίδιο σταθμό, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε όνομα νέου πρωθυπουργού, αλλά πολύ σημαντικό να έχουμε και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, το πολιτικό πλαίσιο.

21:23 – Όπως μεταδίδει το Reuters, o Νικηφόρος Διαμαντούρος δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.  «Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες, αλλά καμία επικοινωνία από τότε» δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος στο Reuters.
image
Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Δεν απέκλεισα την πιθανότητα να συνεισφέρω, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης ακούστηκε και το όνομα του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο Π.Ρουμελιώτης ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε όμως ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.
image
21:17 – Μετά το ΔΝΤ (βλ. 20:40) και η Αυστρία ζητά γραπτή δέσμευση «από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη δανειακή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα. «Είμαι πεπεισμένη ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από όλα τα κόμματα να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις και να το δηλώσουν αυτό γραπτώς καθώς και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την εφαρμογή τους και δεν θα περιμένουν τη διενέργεια εκλογών» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στο Eurogroup. «Μόνο όταν θα έχουμε αυτή την εγγύηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση», πρόσθεσε.

21:00 – Η ΝΔ δεν επιθυμεί αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο, δήλωσε στο Reuters ανώτερο στέλεχος της ΝΔ. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 και θα στηρίξει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. «Έχουμε δεσμευθεί και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

20:40 – Πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωναν το βράδυ της Δευτέρας στο «Βήμα» πως δεν αρκεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα για την έναρξη των συζητήσεων για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά θα πρέπει τα δύο κόμματα να δεσμευθούν εγγράφως ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Η δέσμευση αυτή θα γίνει με την υπογραφή συμφωνίας ότι και το ΠαΣοΚ και η ΝΔ θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα της 26η Οκτωβρίου. Η θέση αυτή του ΔΝΤ θα μεταφερθεί στην Αθήνα, αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

20:31 – «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου, κυβέρνηση της Μέρκελ και του Σαρκοζί, του Όλι Ρέν, που δεν είναι οι σωτήρες μας αλλά εκμεταλλευτές μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος μιλώντας στο γενικό συμβούλιο της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ.

Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «μια συγκυβέρνηση που στήθηκε από το κατεστημένο της χώρας και με βοήθεια τις απειλές των αφεντικών των Βρυξελλών και του ΔΝΤ , μετά τις μεγαλειώδεις αντιδράσεις του λαού κατά την 28η Οκτωβρίου και τα τεράστια σε όγκο και σε οργή και θυμό συλλαλητήρια, έχει ως μόνο σκοπό να σταματήσει κάθε φωνή αντίστασης σε αυτές τις απαράδεκτες αντιλαϊκές πολιτικές. Μια τέτοια κυβέρνηση επισείοντας τον «μπαμπούλα» της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, που φτάσαμε με ευθύνη όσων κυβερνούσαν, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφαιρέσει -και αυτός είναι ο στόχος της -και την τελευταία λαϊκή κατάκτηση. Για αυτό μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να καταδικαστεί. Γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου, κυβέρνηση της Μέρκελ και του Σαρκοζί, του ‘Ολι Ρέν, που δεν είναι οι σωτήρες μας (όπως θέλουν να μας τους παρουσιάζουν κάποιοι) αλλά εκμεταλλευτές μας. Που δεν μας χαρίζουν, αλλά τοκογλυφικά μας δανείζουν γδέρνοντας τον κόσμο της εργασίας, Που δεν είναι εταίροι και συνεργάτες αλλά εκβιαστές και βιαστές του ελληνικού λαού».

20:12 – Ανακοίνωση με τίτλο «ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητά με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της λουξεμβουργιανής κυβέρνησης (https://www.gouvernement.lu/salle_presse/communiques/2011/11-novembre/07-pm/index.html). Στην ανάρτηση γίνεται αναφορά στην σημερινή τηλεφωνική επαφή των δύο πρωθυπουργών, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup, για την κατάσταση στην Ελλάδα με επίκεντρο τις συνομιλίες που διεξάγονται με την προοπτική σχηματισμού νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

19:45 – Δεν μελετάμε τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όπως αναφέρει το Reuters. Διευκρίνισε πως η Κομισιόν προετοιμάζεται για διάφορες καταστάσεις, αλλά δεν εκπονεί καμία μελέτη για το πώς μια χώρα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, επισήμανε: «ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι είναι ο μόνος πειστικός τρόπος για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις». Εκτίμησε δε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζελος θα ανακοινώσει στο Eurogroup μια μάλλον ταχεία διαδικασία για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

19:34 – Για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τον Λουκά Παπαδήμο για την πρωθυπουργία κάνουν λόγο πληροφορίες του «Βήματος», καθώς η ΝΔ διαφωνεί με την επέκταση του χρονικού διαστήματος διάρκειας της κυβέρνησης, αλλά και με ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών της στο σχήμα, που έχει θέσει ως όρους ο κ. Παπαδήμος. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής, δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, ενώ δεν δέχεται να παραταθεί η ημερομηνία των εκλογών πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου.
 
Επίσης έγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι ουδέποτε ετέθη θέμα συμμετοχής στην κυβέρνηση του καθηγητή μακροοικονομίας και συμβούλου του προέδρου της ΝΔ Ι. Μουρμούρα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ως εναλλακτική πρόταση το όνομα του Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη Νικ. Διαμαντούρου.

19:27 – Η κατάσταση της Ιταλίας δεν συγκρίνεται με αυτή της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη νευρικότητα των αγορών απέναντι στη Ρώμη. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση» με αυτή της Ελλάδας, δήλωσε ο Σόιμπλε μόλις έφτασε στη Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως, στην πλειοψηφία τους τα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που σε μεγάλο τμήμα των συναλλαγών σήμερα οι δείκτες τους κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, ανέκαμψαν. Τούτο, λόγω των φόβων των επενδυτών τόσο για το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ιταλίας όσο και για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

19:15 – Στο αίτημα του Λουκά Παπαδήμου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να είναι εντελώς ανεξάρτητος και να μην παρεμβαίνουν τα κόμματα στο έργο του, αποδίδεται η καθυστέρηση στη λήψη οριστικής απόφασης για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η άρνηση της ΝΔ να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια.

18:47 – «Μόνο αν η ευρωζώνη πεισθεί, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί πλήρως τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.

18:22 – «Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, έχουμε πλέον μια νέα πολιτική κατάσταση, ένα νέο πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικής ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Πρόσθεσε πως αυτή είναι «η απόδειξη της δέσμευσής μας και της ικανότητάς μας ως έθνος να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».


18:21 – Εκλογές μετά τις 19 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη κυβέρνηση ενότητας ζητεί ο Λουκάς Παπαδήμος από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου να μετάσχει στο νέο εγχείρημα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr. Ο κ. Παπαδήμος εμφανίζεται να έχει ξεκαθαρίσει πως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος είναι να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας, ώστε να μην πέσει «θύμα» των διαλυτικών καταστάσεων που ακολουθούν μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου τριών μηνών.

18:03 – Το αίτημά του για εκλογές εδώ και τώρα, με απλή αναλογική επανέλαβε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς. Από τώρα και μέχρι τις εκλογές, κάθε κόμμα οφείλει να καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για τη Δανειακή Σύμβαση και τις προοπτικές της χώρας, τονίζουν από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

17:56 – Θετική ήταν η υποδοχή της χθεσινής συμφωνίας για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όμως η αρχική άνοδος μετριάσθηκε καθώς η αγορά αναμένει λεπτομέρειες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 761,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,39%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη έως και 3,24%, σημειώνοντας ανώτερη τιμή στις 774,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 47,923 εκατ. ευρώ.

17:44 – Ενημερωτικό και όχι διερευνητικό χαρακτήρα είχε η τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σήμερα το απόγευμα, καθώς ο κ. Κουβέλης είχε κάνει γνωστό από χθες ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Κουβέλη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ έναντι της νέας κυβέρνησης, αν δηλαδή θα ψηφίσει υπέρ ή κατά στη Βουλή, θα καθοριστεί από το περιεχόμενο του προγράμματός της, από τη διάρκειά της, καθώς και από τα πρόσωπα που θα την συγκροτούν. Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Κουβέλη ότι θα έχουν και νέα ενημερωτική επικοινωνία αύριο.

17:33 – Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συνέδεσε την τύχη του δανείου με τις απαντήσεις που θα δώσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους ομολόγους του. «Δεν νομίζω να λάβουμε τελικές αποφάσεις σήμερα», δήλωσε Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
image
Νωρίτερα, ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για το νέο πολιτικό πλαίσιο που δημιουργείται, για τις πολιτικές προϋποθέσεις εκταμίευσης της έκτης δόσης, για την όσο γίνεται ταχύτερη προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος και για την πορεία συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI). Και η συνάντηση αυτή του κ. Βενιζέλου εντάσσεται στην προετοιμασία της σημερινής συνόδου του Eurogroup που αναμένεται να αρχίσει στις 5 μμ, ώρα Βρυξελλών.

17:20: Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριο Βενιζέλος» προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μεταφέρει στην Αθήνα τον φερόμενο ως νέο πρωθυπουργό της χώρας Λουκά Παπαδήμο.

17:02 – Στη σύντομη τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Επίσης διερεύνησε τη θέση της κ. Μπακογιάννη απέναντι στο εγχείρημα του σχηματισμού της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

 Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ήταν θέση του κόμματός της και του ανέφερε ότι θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.

16:42 – Συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της ΝΔ, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης στήριξης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, μόλις υπάρξει κατάληξη στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του, ώστε να κληθεί αμέσως μετά ο διάδοχός του, που θα συμφωνηθεί με τη ΝΔ, προκειμένου να του ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

16:33 – «Η ΝΔ κλήθηκε να διαφυλάξει με μία ιστορική υπέρβαση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και το μέλλον του τόπου», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξηγώντας την χθεσινή απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για στήριξη του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις «η Ελλάδα κερδίζει χρόνο και διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις ώστε στις εκλογές που θα διεξαχθούν μόλις η νέα κυβέρνηση ολοκληρώσει την αποστολή της, η κοινωνία να αποφασίσει νηφάλια και χωρίς πίεση τελεσιγράφων το πως θέλουμε να πορευτούμε για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει τη δήλωσή του αναφέροντας ότι «η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς εγγυώνται και τώρα και στο αύριο ότι εκφράζουν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, για να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της αξιοπρέπεια και το διεθνές κύρος της, για να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και πάνω απ όλα για να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό περιβάλλον ασφαλείας και σιγουριάς για τους Έλληνες».

15:39 – Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι διαδικασίες για την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και για την προετοιμασία του νέου σχήματος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (PSI).  Η συνάντηση αυτή του κ. Βενιζέλου εντάσσεται στην προετοιμασία της Συνόδου του σημερινού Εurogroup.

Θα ακολουθήσει προγραμματισμένη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 15:30 (ώρα Βρυξελλών).

15:22 – Περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της δανειοδότησης, συμπεριλαμβανομένης και της 6ης δόσης. «Έχουμε ανάγκη πριν απ’ όλα σαφήνειας, όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Αμαντέους Αλταφάζ, αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

15:01 – «Επιλογή εκτροπής κι εθνικής καταρράκωσης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για διενέργεια εκλογών με απλή αναλογική άμεσα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του Αντώνη Σαμαρά. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ανακουφισμένος, καθώς φορτώνει τις επιλογές του στον επόμενο. Όσον αφορά στον πρόεδρο της Ν.Δ., υπογράμμισε ότι ξεκίνησε τις εκπτώσεις νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο πήγε από το «οι μάσκες έπεσαν» στο «είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω», εγκρίνοντας τόσο τη δανειακή σύμβαση όσο και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.


14:52 – Οι τέσσερις όροι Καρατζαφέρη:  ”ΟΧΙ σε νέα μείωση μισθών και συντάξεων, ΟΧΙ  σε παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και ΟΧΙ στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας» και ζήτησε από τον «ομογάλακτο εταίρο», δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά, να ζητήσει την άρση του νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών.

14:45 – Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου – Αντ. Σαμαρά πριν από λίγα λεπτά

14:23 – Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα ΤΩΡΑ

14:22 – Περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της δανειοδότησης, συμπεριλαμβανομένης και της 6ης δόσης. “Έχουμε ανάγκη πριν απ’ όλα σαφήνειας, όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Αμαντέους Αλταφάζ, αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

14:18 – Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα αποτελεί “μια εξαιρετική λύση” και “συνεχάρη τους έλληνες πολιτικούς”. Στη διάρκεια παρουσίασης στον Τύπο ενός νέου προγράμματος λιτότητας στην Γαλλία και ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Αθήνα, ο γάλλος πρωθυπουργός απάντησε: “Λάβαμε διευκρινίσεις για την κατάσταση, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε εβδομάδες ή και μήνες για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας”.

14:10 – Σχόλιο στο twitter: Παιδιά, μη βιαστείτε να διαλέξετε πρωθυπουργό, μένει ελεύθερος σε λίγο ο Μπερλουσκόνι, δε χρειάζεται να πληρώσουμε και ρήτρα”.

14:08 – To ρεπορτάζ του Reuters για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

14:05 – Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια είχε νωρίτερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης.  Aυτός είναι ο διάλογος που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν κλείσουν οι πόρτες..
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Ευοδώθηκαν οι προσπάθειες. Ηλιόλουστη μέρα, ταιριάζει με την προσπάθεια.Περίμενα ότι εξερχόμενος θα μπορούσα να πω Habemus papadimum
ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Εκκολάπτεται.
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Καμία φορά η επώαση είναι δύσκολη. Ελπίζω να είναι εύκολη η γέννα.

14:00 – Εντείνονται οι φήμες στην Ιταλία ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος να παραιτηθεί . Περισσότερα εδώ. Πάντως συνεργάτες του διαψεύδουν τις πληροφορίες

13:35 – Στο γραφείο του στην Βουλή έφτασε ο Γ.Παπανδρέου.Αρχίζουν οι επαφές για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού κ των μελών της κυβέρνησης

13:25 – Σχόλιο στο twitter: Προ ημερών οι Μερκοζί μας εξευτέλισαν λέγοντας ότι μπήκαμε με πλαστά στοιχεία και δεν έπρεπε!Τώρα δέχονται το δευτεραγωνιστή της υπόθεσης;

13:18 – Αύριο θα καταβληθεί η έκτη δόση προς την Ελλάδα εφόσον σήμερα προκύψει κυβέρνηση αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

13:16 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε τη Δευτέρα σε αγορά ομολόγων της ιταλικής κυβέρνησης μετά την απότομη εκτόξευση των ιταλικών spread σε επίπεδα ρεκόρ από την ίδρυση του ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις trader με γνώση του θέματος.  «Η αγορά της ΕΚΤ ξεκινήσε από τα πενταετή ομόλογα», δήλωσε ένας trader προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ προέβη επίσης και σε αγορά ισπανικών τίτλων. [βλέπε 11:24]

13:14 – Συνάντηση Γ. Καρατζαφέρη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30

13:12 – Την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ενημέρωσε, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας που επετεύχθη το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε στον κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και ζήτησε η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο που έχει να επιτελέσει.

13:02- O πρώην (;) υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος παραδέχεται ότι βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς καθώς δεν έχει σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα σε συνέντευξη του στο CNBC. Ο κ Γερουλάνος αναλύει τ πως έφτασε η Ελλάδα στην κρίση και τι οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει κυβέρνηση συνεργασίας.

12:58  – Φώτης Κουβέλης: Δεν συμμετέχουμε στη νέα κυβέρνηση –  “Εμείς, δεν θα μετέχουμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και σε ό,τι αφορά τη στάση μας, θα την εξαρτήσουμε από τη θητεία – η οποία, βεβαίως, ακούγεται ότι θα είναι μέχρι το Φεβρουάριο – και επίσης κυρίως από τις πολιτικές δεσμεύσεις και το τι καλείται να πράξει αυτή η μεταβατική κυβέρνηση. Δεν σπεύδω να σας πω ούτε ότι θα υπερψηφίσουμε, ούτε ότι θα καταψηφίσουμε τη νέα κυβέρνηση”, αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

12:37  – «Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή να κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της ευρωζώνης ή να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις και να φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», προειδοποιεί ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Ρέσλερ σημειώνει ότι στόχος είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά δεν επιτρέπεται να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Περισσότερα εδώ

12:27 – Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο επικρατέστερος να αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας, γράφει η Guardian. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει με νόημα ότι ο 64χρονος πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για οκτώ χρόνια μεταξύ 1994-2002 ήταν από τους αρχιτέκτονες της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε “λάθος” από τον Νικολά Σαρκοζί.

image

12:20 – Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στη ΝΔ υπό τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά και με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος, για να καθοριστεί το πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η κυβέρνηση αυτή είναι περιορισμένης εντολής και χρόνου, και έχει ως μοναδικό σκοπό να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

12:15- Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι «η σύμπραξη θα φέρει ό,τι χειρότερο στη χώρα» και κάλεσε το λαό «να ρίξει άμεσα τη νέα κυβέρνηση». Περισσότερα εδώ


11:35 – Την πρόθεση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας και να δώσει  ψήφο εμπιστοσύνης ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Βήμα 99,5. Η ίδια υπογράμμισε πως για το κόμμα της δεν αποτελεί θέμα η συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν είναι η συμμετοχή. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει» είπε χαρακτηριστικά

11:30 – Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα ΤΩΡΑ

11:24 – Πυκνώνουν τα σύνεφα πάνω από την Ιταλία και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, διαμορφούμενα σε 6,54%, κατά την έναρξη των συναλλαγών της δευτερογενούς αγοράς. Όπως σημειώνει το Reuters πρόκειται για το υψηλότερα σημείο από το 1997.

11:22 – Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοδος σημειώνεται στο Χ.Α – Θετική είναι η υποδοχή της χθεσινής συμφωνίας για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας . O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 767,19 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,26%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,420 εκατ. ευρώ.

11:15 – Σχόλιο στο Twitter: Αν πάρει η νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ [αυτονόητο], αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή θα είναι το ΚΚΕ“.

11:08 – Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα και να διασφαλίσει ότι η κρίση στην περιφέρεια της Ευρώπης δεν θα εξαπλωθεί στον πυρήνα της. Μεταξύ των μέτρων που, σύμφωνα με την Guardian, θα ανακοινώσει είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

11:05 – Διαβάστε πως σχολιάζουν οι ελληνικές εφημερίδες τις εξελίξειςεδώ

10:42 – Ο Γ.Παπανδρέου παραμένει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες, με το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη στάση που θα πάρουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έναντι των εξελίξεων. [Πηγή: Τα Νέα]

9:45 – Σχόλιο στο Twitter: “Ο Παπαδήμος ήταν 100% αντίθετος με κούρεμα μεγαλύτερο του 21%. Τώρα πώς θα εφαρμόσει τη συμφωνία για 50% αν επιλεγεί για πρωθυπουργός;”

9:35 – Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω Twitter: Τα μέτρα είναι έτοιμα απο την Κομισιόν κ πανε πακέτο με την σύμβαση. Η ΝΔ τα έχει συμφωνήσει κ δεν λέει αληθεια ότι θα τα διαπραγματευτεί“…”Θα πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα αυτη η κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη. Μέτρα ακόμα κ για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2011”

9:32 – Η πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την χθεσινοβραδυνή συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση από την Αλέκα Παπαρήγα σήμερα στις 11.30

9:20 – Τα άλλα πρωτοσέλιδα:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Εκλογές σε 105 μέρες. Προς νέα κυβέρνηση με φαβορί τον… τραπεζίτη του κ. Σημίτη!”.
ΕΘΝΟΣ: “Ιστορική συμφωνία για Εθνική Ενότητα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Συγκάτοικοι και στο… Μαξίμου!”
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Συγκάτοικοι για σκληρά μέτρα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Επεσε ο Παπανδρέου. Συναίνεση με «σφραγίδα» Σαμαρά. Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου”
Η ΑΥΓΗ: “Κυβέρνηση Μέρκελ-Σαρκοζί”.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Ανάγκα και οι αρχηγοί συμφώνησαν”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Νέα κυβέρνηση υπό την απειλή της δραχμής”.
ΤΑ ΝΕΑ: “Επιτέλους! Εγινε το πρώτο, μεγάλο βήμα για τη σωτηρία της χώρας”.

9:15 – Δεν συμμετέχει στο συναινετικό κλίμα η Αυριανή. Εμπρηστικό πρωτοσέλιδοΣτο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιωργάκης“. Η εφημερίδα του Γ. Κουρή τονίζει ότι “από το σκαμνί Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να προεξοφλείται ότι θα κληθεί να απολογηθεί για τα εγκλήματά του εναντίον της χώρας και του λαού, ειδικά για τη συνειδητά αντεθνική πράξη του να προκαλέσει ζήτημα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο μοιραίος ένοικος του Μαξίμου”.

8:50 – Μέσα στην ημέρα αναμένεται το όνομα του πρωθυπουργού με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στον Λουκά Παπαδήμο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Εκτίμησε επίσης πως οι εκλογές θα είναι νωρίτερα από τις 19 Φεβρουαρίου.

8:35 – Χαμηλότερα υποχωρούν το ευρώ και τα ασιατικά χρηματιστήρια την Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

8:25 – Σχόλιο στο Twitter: “Αν η συγκυβέρνηση θεωρήσει την περίοδο ως τις 19/2 προεκλογική, τότε μετεκλογικά δεν θα έχουν χώρα να κυβερνήσουν

8:20- Το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα με την παραίτηση Παπανδρέου και την συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας.

8:05 – Τραπεζκά στελέχη σε όλο το κόσμο ξεκίνησαν τις πρώτες εκτιμήσεις για την χθεσινοβραδυνή συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Ράσελ Τζόουνς της Westpac Banking Corp. λέει στο Bloomberg ότι η συμφωνία είναι “θετική”. Η Ελλάδα χρειάζεται τεχνοκράτες για να βγει από την κρίση, και ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ιδανικός για να ηγηθεί της χώρας, υποστηρίζει.

7:50 – Σχόλιο στο twitter: Όλα στραβά μου πάνε ρε γαμώτο. Πάνω που βρήκα 200.000 δραχμές σε ένα παλιό τζιν σώσανε το ευρώ στη χώρα οι μαλάκες

7:45 – Την 19η Φεβρουαρίου ως την πιο κατάλληλη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πρόκριναν οι αντιπροσωπείες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατά τη συνάντηση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής με στόχο την αποσαφήνιση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. [Πηγή: Βήμα]

1:10- Το ΕΛΚ αγάπησε τον Σαμαρά– Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς επέλεξε το twitter για να τοποθετηθεί σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.  Ο Μάρτενς τόνισε πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς συμπεριφέρθηκε ως «ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία» και καλωσόρισε την ανακοίνωση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

image

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

24:00 -Ματαιώθηκε, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε αυτήν.

23:55- “Αποχωρεί ο Παπανδρέου”, ο τίτλος της Guardian

image

23:52 – Μια άλλη απόψη από το Blog “Χιώτικη σφήγγα” – “Αύριο ξημερωνει μια μέρα θριάμβου των Αγορών και επικείμενου θανάτου, οριστικού και αμετάκλητου, μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων,δικαιώματος ιδιοκτησίας για τους μικρούς και βεβαίως της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας που αυτές τις μέρες καταλύθηκε και επισήμως”.

23:47 – Το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου που σύμφωνα με φήμες θα είναι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Ελλάδας: Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ’όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά.

Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993).
 
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.
 
Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.
 
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα.
 
Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
 
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
 

23:43 – Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook: “Έχουμε μία συγκεκριμένη δουλειά και αυτή πρέπει να γίνει. Χαίρομαι που δεν επικράτησαν οι σκληρές γραμμές που υπήρχαν μέσα στα δύο κόμματα.Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την τελική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το καινούργιο πακέτο της δανειακής σύμβασης. Εκεί έχουμε κάθε λόγο ως χώρα να εμφανιστούμε ενωμένοι και ισχυροί για να διεκδικήσουμε περισσότερα.”

23:40 – Η συμφωνία στους New York Times

image

23:33 – Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική γιατί σήμερα νίκησε η Ελλάδα είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος σε άτυπη ενημέρωση που είχε με δημοσιογράφους.  Ο κ. Μόσιαλος επιβεβαίωσε την αποψινή συνάντηση οικονομικών επιτελείων των δύο πλευρών με τους κκ Βενιζέλο, Σαχινίδη και Ζανιά να είναι από την πλευρά της κυβέρνησης και τους κκ Σταμάτη, Σταϊκούρα και Λαζαρίδη από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Στη συζήτηση θα τεθούν τα ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Επίσης όπως ενημέρωσε ο κ. Μόσιαλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εκλογές όπως είπε ο κ. Μόσιαλος θα διεξαχθούν μετά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 26 ης Οκτωβρίου.

23:22 –Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο. Να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη.  Με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση.

23:15 – Εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία, η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και δύο αντιπροέδρους, έναν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και έναν από την ΝΔ, μάλλον τον Σταύρο Δήμα.

23:07- “Κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου” το πρώτο θέμα στην Le Monde

image
22:58 – Στην αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου εστιάζει το πρώτο θέμα στο Der Spiegel

image

22:55 – Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συμμαχίας: “Σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε για πολύ καιρό και ήταν πια όρος επιβίωσης για την Ελλάδα. Αλλά κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι’ αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια”.

22:50 – Κορυφαίο στο Twitter Ελάτε τώρα να κάψουμε τα νυαλά των Ευρωπαίων.. Ας βγούμε στους δρόμους απαιτώντας δημοψήφισμα!!!

22:45 – Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική η πρώτη είδηση στο BBC
image

22:42 – Παπαδημούλης μέσω twitter: “Μερικοί πιστεύουν ότι αθροιζοντας 2 αποτυχίες, το ΠΑΣΟΚ κ τη ΝΔ δηλαδή, θα φτιάξουν μια μεγάλη επιτυχία”.

22:38 – O Μ. Μαϊλης του ΚΚΕ δηλώνει στο MEGA ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τονίζει ότι το ΚΚΕ θα εντείνει τον αγώνα του. “Είμαστε σε πόλεμο νε την νέα κυβέρνηση“, υπογραμμίζει

22:36 – Απόψε θα συναντηθούν τα οικονομικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

22:30 – AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ: «Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συμφωνηθεί μια νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων, που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο, που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο, θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

22:16 – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ: Νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Ο Παπανδρέου ΔΕΝ θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη νέας κυβέρνησης. Το καθήκον της νέας κυβέρνησης είναι να οδηγήσει την χώρα άμεσα στις εκλογές, αφού υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26 Οκτωβρίου. Περισσότερα σε λίγο…

22:10 – Εν τω μεταξύ, χαμός γίνεται στο διαδίκτυο. Μερικά καλά από το twitter

– Καταρχήν συμφωνία, απλά επειδή νύσταξε ο Παπούλιας θα συνεχιστεί αύριο με τις λεπτομέρειες
-Το υπουργείο Τύπου της νέας κυβέρνησης μετακομίζει στο ΜΕΓΚΑ… στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων…
Σαμαράς προτείνει Παναγία Σουμελά για πρόσωπο κοινής αποδοχής
– “To κλίμα φαίνεται να έχει μαλακώσει” μεταδίδει το MEGA.(Σοβαρά) Το συμπεραίνει από το γεγονός ότι δεν ακούγονται κρότοι (αντίστοιχα σοβαρά)
– Μαγικό: Μπήκε ένας Πρωθυπουργός και βγήκαν δύο Πρωθυπουργοί
– Tα δελτία ειδήσεων σήμερα είναι σαν το twitter περνάει ο καθένας λέει μια μλκ και φεύγει
– Λόγω του Dancing on Ice, διακόπτεται η συνάντηση. Η Ελενα Παπαρίζου ζήτησε από τον γείτονα της Oli Rehn να κάνει υπομονή.
– και φτάσαμε στο σωτήριο σημείο να έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θέλει κανένας αλλά θα την ψηφίσουν όλοι 🙂
– κατά το Μερκοζι, Παπανδρεου + Σαμαρας = Παπαρας
– Βγηκε αποφαση. Να ανοιγοκλεισουμε τα φωτα και να φιληθουμε σταυρωτα

22:06 – Εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Προεδρία. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν πρόκειται να κάνουν δηλώσεις αμέσως μόλις βγουν από το Προεδρικό.

21:55 – Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπούλια – Παπανδρέου – Σαμαρά

21:43- Ανάρτηση στο Facebook: “Τόσο πολύ δεν εξαρτιόταν η Ευρώπη από εμάς ούτε με τη Μάχη του Μαραθώνα! Τότε δεν θυμάμαι να ήταν τόσα πολλά κανάλια μαζεμένα για να καλύψουν το γεγονός!

21:40 – Συνεχίζεται η συνάντηση των τριών στο Προεδρικό Μέγαρο – Σχόλιο στο Twitter: “Άντε ρε παιδιά να τελειώνουν με την Ελλάδα. Βιάζεται η Ιταλία.”

21:15 – O Λουκάς Παπαδήμος ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της χώρας από την ελληνική wikipedia!
image
21:07 – Σχόλιο στο Twitter Εχει ξαναγίνει να μπει κάποιος στο προεδρικό πρωθυπουργός και να βγει βουλευτής;

20:44 – Σχόλιο στο Twitter Αν βγει καπνός από το μέγαρο απόψε, θα είναι από τα joints. Έτσι για να τελειώσει όλο αυτό ακριβώς όπως ξεκίνησε, πίσω στα φοιτητικά χρόνια”.

20:40 – Ξεκίνησε η συνάντηση των τριών στο Προεδρκό Μέγαρο Επειδή δεν προβλέπεται τέτοια συνάντηση από το Σύνταγμα, δε θα κρατηθούν και πρακτικά. Άρα, δε θα μάθουμε ποτέ…

image

20:35 – Σχόλιο στο Twitter: “Tο «ζούμε ιστορικές στιγμές» είναι επειδή είναι η πρώτη φορά που αλλάζει κυβέρνηση στη μεταπολίτευση χωρίς συμμετοχή των πολιτών;

20:32- Παπανδρέου και Σαμαράς έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο

20:30 – Εν τω μεταξύ, το ΒΗΜΑ όρισε νέο πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Με αντιπροέδρους τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Δήμα

20:23- Σχόλιο στο Twitter: “Η αριστερα έχει εξαφανιστεί απο τα παράθυρα .τυχαιο; Δε νομίζω.”

20:20 – Κουβέλης: δεν συμμετέχουμε στην νέα κυβέρνηση – Είχαμε επισημάνει ότι οι εκλογές ήταν η μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αναζητούν τη “μεταβατική” λύση και το μεταβατικό πρωθυπουργό στο πλαίσιο των δικών τους παλινωδιών, της δικής τους πολιτικής διελκυστίνδας και των δικών τους πολιτικών επιλογών. Εξαντλούν την υπομονή της κοινωνίας. Η δική μας ευθύνη, έναντι της χώρας και της κοινωνίας, βρίσκεται στο περιεχομένο των θέσεων και προτάσεών μας για τη διέξοδο από την κρίση. Τη στάση μας για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που δεν θα έχει τη δική μας συμμετοχή, θα προσδιορίσουμε με βάση το χρόνο της θητείας του και τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

19:40 – Στις 20:30 η πολυαναμενόμνη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Κάρολου Παπούλια

19:38 – Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ (OVP, συντηρητικοί) δεν έδωσε δίκιο σε καμία από τις δύο μεγάλες ελληνικές οικογένειες πολιτικών, των Καραμανλή και των Παπανδρέου, συνυπεύθυνες, σύμφωνα με την ίδια, για την “καταστροφή” της χώρας τους.   “Οι (ελληνικές) πολιτικές δομές είναι περίεργες: στη διάρκεια πολλών χρόνων, μόνον δύο οικογένειες κυβέρνησαν: Καραμανλής, Παπανδρέου, Καραμανλής, Παπανδρέου. Είναι γι΄αυτό που δεν θέλω να πω σε ποιον ανήκει περισσότερο το φταίξιμο για την καταστροφή” της χώρας, δήλωσε η Μαρία Φέκτερ στην εβδομαδιαία γερμανική οικονομική εφημερίδα “Wirtschaftswoche” που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα.

19:26 – Αννα Διαμαντοπούλου: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, οδηγούμαστε σε εκλογές

19:25 – Σχόλιο στο twitter: Τώρα κατάλαβα γιατί μάζεψαν τις σκηνές των αγανακτισμένων από τη πλατεία συντάγματος… είχαν να στήσουν σκηνές οι δημοσιογράφοι.

19:20 –Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λουκάς Παπαδήμος έρχεται εντός ολίγων ωρών στην Ελλάδα

19:07 – Γιάννης Μιχελάκης, εκπρόσωπος της ΝΔ: «Γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Eάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί».

19:03 – Επτά βασικά σημεία-προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία και χαρακτήρισε ως αναγκαία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.Αυτά είναι:
1. Εκταμίευση της έκτης δόσης.
2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου.
5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία, που προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.
6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προύποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα
7. Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, επιπλέον 20 δισ. ευρώ, πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

image

19:00 – Στην εισήγησή του στο υπουργικό, ο Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων «είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση παραδίδει την σκυτάλη σε μια άλλη – ευρύτερης αποδοχής- στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για το πλαίσιο της νέας κυβέρνησης και μετά δεν έχει πρόβλημα για τα πρόσωπα. Στο μεταξύ οι αγορές απαιτούν λύση πριν ανοίξει το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους πάνω στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση. Υπό αυτήν την έννοια -και με δεδομένο το προαπαιτούμενο της παραίτησης του πρωθυπουργού που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς- εκτιμάται ότι ο Γ.Παπανδρέου πιθανώς να επιθυμεί να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της ΝΔ -ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας- για την ειλικρίνεια των προθέσεών του. [Πηγή: NEA]

18:58 – Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί στο υπουργικό ζήτησαν ο νέος πρωθυπουργός να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ειδάλλως να μην είναι από την ΝΔ

18:52 – Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πάει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθεί λύση, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαιωάννου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπαιωάννου είπε ότι η χώρα πρέπει να έχει πρωθυπουργό που θα παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό

18:50 – Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίρεται να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να έχει ρόλο στην νέα κυβέρνηση συνεργασίας και μεταβαίνει στην αποψινή συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα πλαίσιο επτά σημείων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σχόλιο στο twitter: Ανεπιβεβαίωτες πληροφοριες αναφερουν ότι το Προεδρικό Μέγαρο παράγγειλε 3 πίτσες, 1 σίζαρς σάλαντ κ 1 κόκα κόλα μεγάλη. Πηγή: Λ’αρτιτζιάνο

18:38 – O Γιώργος Παπανδρέου ΔΕΝ παραιτήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, μεταδίδει το ΣΚΑΙ

18:33 – Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο – Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην αρχή της  εισήγησής του, στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής: Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον  κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα. [ανακοίνωση Πρωθυπουργού]

18:24 – Σχόλιο του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου: “Σαμαράς: ΠΡΩΤΑ η παραίτηση του πρωθυπουργού και ΜΕΤΑ η συμφωνία για κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης. Παπανδρέου: ΠΡΩΤΑ η συμφωνία για κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης και ΜΕΤΑ η παραίτηση του πρωθυπουργού… Εάν ναυαγήσει η συμφωνία για ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ δεσμεύομαι να αυτοπυρποληθώ με τσακμάκι στο Σύνταγμα ένα βροχερό απόγευμα.”

18:18 – Σύμφωνα με πληροφορίες, από έγκυρες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει στην συνάντηση σήμερα που έχει ζητήσει να γίνει με τον Α Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνηθεί το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα και μετά να συζητηθεί το θέμα των προσώπων, για τα οποία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά “όλα είναι ανοιχτά”.

18:10 – Οι πιέσεις στο πολιτικό προσωπικό της χώρας εντείνονται…Ο Σάκης Ρουβάς καλεί Παπανδρέου και Σαμαρά να τα βρούνε για το καλό της χώρας…

image

18:05 – Κορυφαίο στο Twitter: ο Παπανδρέου δεν παραιτείται γιατί θέλει να τον απολύσουν – για να μην χάσει την αποζημίωση

18:00 – ”Απαιτείται άμεσα λύση, διαφορετικά αύριο η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης” δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.  Ο κ. Μίχαλος τονίζει στη δήλωσή του: “Ως εδώ και μη παρέκει. Μέσα στις επόμενες ώρες παίζεται η τύχη της χώρας και κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την οδηγήσει στην καταστροφή. Περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς δεν υπάρχουν. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, απόψε”.

17: 52 – H ΝΔ διαρρέει από το μεσημέρι ότι τα ονόματα που “παίζουν” για τον νεό πρωθυπουργού είναι αυτά των κκ Μολυβιάτη και Παπαδήμου

17:50 – Σχόλιο στο twitter: Εγώ καταλαβαίνω ότι ο Σαμαράς ΑΠΑΙΤΕΙ να παραιτηθεί ο ΓΑΠ, αλλά ΔΕ ΘΕΛΕΙ να δεσμευτεί ΣΕ ΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα συμμετέχει. Και ΑΝ.

17:42 – O δημοσιογράφος Γιάννης Σιδέρης μεταδίδει ότι ο Παπούλιας φερεται να εγγυήθηκε ο ίδιος στον Σαμαρά  ότι Παπανδρέου θα παραιτηθεί, αλλα ο Σαμαράς δεν πείστηκε. Μπορει ν αλλαξει κατι με τους δυο ενωπιιον του; [βλέπε 17:18]

17:37 – Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.

17:34 – Σχόλιο του Τζώνυ Καλημέρη στο twitter: Τhe “Dumb and Dumber Show”! Aν δεν επροκειτο για την καταστροφη της Ελλαδας, θα ηταν ενα πολυ αστειο επεισοδιο.

17:30 – “ Η Ευρώπη εντείνει τις πιέσεις στους Έλληνες να βρουν λύση στην κυβέρνηση συνεργασίας”, γράφει το Reuters. To πρακτορείο μεταδίδει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν επίμονα να υπάρξει συναινετική αποδοχή του πακέτου στήριξης στις επόμενες 24 ώρες. Προσθέτει, ότι ο Γιώργος Ππανδρέου έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι πρόκειται να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις δεργασίες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, ίσως μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

image

17:18 – Επιβεβαιώνεται η πληροφορία που μεταδώσαμε στις 17:03. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά α μεταβούν μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο απόψε. Πάντως η προεδρία της Δημοκρατίας ακόμη δεν επιβεβαιώνει την συνάντηση.

Σχόλιο στο twitter: ΓΑΠ και Σαμαράς στον διευθυντή του σχολείου για το ποιος θα φάει την αποβολή

17:10 – Καρατζαφέρης: Ο Πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί! Ο Πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί και απομένει τυπική διαδικασία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης στη Βουλή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι, ενώ ο χρόνος είναι αμείλικτος όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τους πολιτικούς αρχηγούς “πάνε με τον αραμπά”. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι φαίνεται πως συρόμαστε από τον Ολι Ρεν και τους ξένους και δεν αποφασίζουμε να συνεννοηθούμε μόνοι μας προσθέτοντας ότι αγωνίσθηκα 18 μήνες για τη συνεννόηση. Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε επίσης ότι, έχει στο μυαλό του συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο βεβαίως δεν κατονόμασε, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ άφησε να διαφανεί, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ακόμα, ότι θα υπάρξει αύριο το μεσημέρι συνάντηση του κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς, για την οποία είπε ότι, δεν ξέρω αν έχει νόημα αύριο,χρονικά.

17:07 – Σχόλιο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού στο twitter: “Η διελκυστινδα για παραιτηση ΠΘ προσχηματικη. Η ουσια ειναι στο χαρακτηρα κ στην αποστολη συζητουμενης κυβέρνησης”

17:03 – Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν από κοινού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αργότερα απόψε.

17:00 – Αιχμηρή προτροπή του ΣΕΒ προς τους πολιτικούς: «Χρέος των υπόλογων κομματικών ηγεσιών είναι να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική, συγκλίνοντας σε ένα γενναίο συμβιβασμό πολιτικής ωριμότητας και εθνικής ευθύνης», αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. «Η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική περιπέτεια είναι εθνικά επικίνδυνη», προστίθεται στην ανακοίνωση και συνεχίζεται: «Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης δεν κατάφερε να διαφυλάξει την οικονομία μας. Ας διασώσει, τουλάχιστον, τη δημοκρατία μας από την πλήρη απαξίωση της στη συνείδηση των πολιτών. Τούτες τις ώρες κρίνεται το μέλλον όλων μας για τις επόμενες δεκαετίες. Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, ο τόπος κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή».

16:48-Προσήλθε και ο πρωθυπουργός. Ξεκίνησε η συνεδρίαση του πιο κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου τα τελευταία χρόνια. 

16:00- Άρχισαν να προσέρχονται οι υπουργοί. Είμαι βέβαιη ότι ο πολιτκός κόσμος της χώρας θα δείξει την ύστατη αυτή ώρα την εθνική ευθύνη που πρέπει να δείξει” δήλωσε προσερχόμενη η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. “Θα περίμενα ισχυρότερα αντακλαστικά υπευθυνότητας από τον Αντώνη Σαμαρά” δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και πρόσθεσε: “Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία είναι πρόταση καθαρή, έντιμη και πάνω απ’ όλα με πλήρη συνείδηση της κατάστασης”. Ψυχραιμία και υπευθυνότητα συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. “Θα παραιτηθεί η κυβέρνηση μόλις υπάρξει ένα εθνικό σχήμα.Εύχομαι απο βάθους καρδιάς να επιτύχει το εγχείρημα της εθνικής συνεννόησης γιατί είναι ανάγκη για τη χώρα. Να προσέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί είναι σαν να λέμε εμείς για να συνεννοηθούμε με τη ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς” δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης, υπουργός Εσωτερικών. “Τα πάντα μπορούν να γίνουν προκειμένου να σωθεί η χώρα από την άβυσσο” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης

15:40 – Το βρετανικό δίκτυο Sky News, το αμερικανικό CNN αλλά και το πρακτορείο Reuters μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί.

15:30 –  Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την πίεση προς την Ελλάδα ζητώντας από τη χώρα να δημιουργήσει άμεσα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε  σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. “Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις”, δήλωσε ο κ. Ρεν στη συνέντευξή του. Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση σχετικά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup”, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. 

14:10 – Σε ανακοίνωση προέβη και το ΚΚΕ που ζητά τώρα εκλογές. “Η εξασφάλιση της 6ης δόσης είναι πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η διαμόρφωση κυβέρνησης ανοιχτής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος. Αυτή είναι η απαίτηση της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Στόχος τους δεν είναι να σώσουν το λαό αλλά να τον υποτάξουν για να τον οδηγήσουν στο ακόμα μεγαλύτερο σφαγείο της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων της χρεοκοπίας” υποστηρίζει. 

13:30 – Τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί δυναμικά στηριζόμενος στον λαϊκό παράγοντα για να ανατρέψει τη νέα κατάσταση, που δημιουργείται με την πιθανή συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων και άλλων δυνάμεων, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας ζήτησε από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κομματικές δυνάμεις να τεθούν «σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας», διαβλέποντας προφανώς ότι ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ χρόνο.

13:17 – Ολοκληρώθηκε η σύντομη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά μα τον Κάρολο Παπούλια. Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Α. Σαμαράς δήλωσε: «Το ότι ο κ Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους». 
Στις 4 μ.μ. η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

13:00 –Σε εξέλιξη η συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά

12:42 – Την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προς τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζήτησε  ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Μία παρέμβαση στον διάδοχό του θα μπορούσε να είχε καταλυτικές συνέπειες. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο τέως πρωθυπουργός. «Εύχομαι να έχει γίνει, ή να γίνει εγκαίρως, καθόσον η φωνή του ακούγεται πολύ μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

12:30 – Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει σήμερα, στις 4:00 μ.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή

12:25 – Μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν αποκλείει πλέον και ο θεωρούμενος ως μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του και ιδιαίτερα αλληλέγγυος προς την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή, λαϊκή, εφημερίδα «Έστεραιχ», τονίζει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι μία περίπτωση, αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Φάιμαν, εξάλλου, υποστηρίζει πως μία επιστροφή στο νέο-παλιό νόμισμα, όπως η δραχμή, σίγουρα δεν θα είναι για την Ελλάδα λιγότερο δύσκολη από την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τονίζει πως η απόφαση, ωστόσο, για έξοδο από την Ευρωζώνη είναι θέμα της ίδιας της ενδιαφερόμενης χώρας.

12:22 – Στις 13:00 πρόκειται να γίνει η συνάντηση Σαμαρά-Παπούλια

12:00 – Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνησε πως έως αύριο θα πρέπει να «κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Είπε πως, όταν συμφωνηθεί η κυβέρνηση συνεργασίας και ο νέος πρωθυπουργός και τα δύο, τότε θα παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Τόνισε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά τα δύο κόμματα. Ανέφερε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.

11:55Διαβάστε εδώ τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις εξελίξεις

11:30 – Ανοικτό αφήνουν στελέχη της ΝΔ το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνηθεί μεταβατική κυβέρνηση, να μην έχει ως χρονικό ορίζοντα τις έξι εβδομάδες αν πρέπει να συνεχιστούν διαβουλεύσεις για τις υποχρεώσεις της χώρας και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης. Τόσο ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδ. Λυκουρέντζος, χθες βράδυ στον ΑΝΤ1, όσο και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Ι. Βρούτσης, σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ έδειξαν ότι δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή ο χρονικός ορίζοντας μιας κυβέρνησης συνεργασίας.