Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα η Εύβοια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν  οι Δήμοι Λοκρών, Λίμνης, Μαντουδίου, και Αγίας Άννας. Σώος απεγκλωβίστηκε ο 27χρονος, που αγνοείτο στην Εύβοια, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο νεαρός εντοπίστηκε εξαντλημένος στην κοίτη ποταμού και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για ακόμη δύο άτομα που αγνοούνται στο Μαντούδι και ένα βοσκό στον Αλμυρό Βόλου. Τεράστιες καταστροφές  σημειώθηκαν σε υποδομές, κατοικίες και καλλιέργειες. Παράλληλα, άρχισαν οι καταγραφές ζημιών σε Κορινθία και Αργολίδα. Σύσκεψη το μεσημέρι της περιφέρειας Πελοπονήσσου στην Τρίπολη.

Ads

Ο 27χρονος, που αγνοείτο στην Εύβοια, από τα ξημερώματα της Κυριακής, απεγκλωβίστηκε ζωντανός, από πυροσβέστες. Ο νεαρός, που ήταν εξαντλημένος, εντοπίστηκε σε σταθερό σημείο δίπλα από ποταμό, μεταξύ του Προκοπίου και του Μαντουδίου, έπειτα από επιχείρηση της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

Μετά τον εντοπισμό του 27χρονου, οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον στον εντοπισμό ζευγαριού ηλικιωμένων. Οι έρευνες ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας για τους αγνοούμενους τόσο από ομάδες της πυροσβεστικής αλλά και από κατοίκους της περιοχής. Στις έρευνες συμμετέχουν στελέχη της 1ης και 7ης ΕΜΑΚ, ένα ελικόπτερο και drone της Πυροσβεστικής, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, καθώς και δύτες.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στην Κορινθία – σε Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο – και στην Αργολίδα – σε Άργος, Νέα Κίο και Κιβέρι. Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, σε αγροτικές καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και μελίσσια.

Ads

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές των δήμων Βέλου-Βόχας και Σικυωνίων (Κιάτου) στο νομό Κορινθίας, πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών του υπουργείου Υποδομών.

Όπως τόνισε ο κ. Δέδες σε δηλώσεις του, «είχαμε μια πρωτοφανή σε μέγεθος, ένταση και έκταση καταστροφή, και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών και σε στενή συνεργασία με τους δήμους, να καταγραφούν και στη συνέχεια να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, οι διαδικασίες αποκατάστασης των περιουσιών και των υποδομών».

Επίσης, ο γ.γ. Υποδομών υπογράμμισε ότι «πρέπει σε πρώτη φάση να καταγραφούν και να αποτιμηθούν, τόσο οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι στις περιουσίες τους, όσο και οι ζημιές στις υποδομές της περιοχής, στις οποίες υπάρχουν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πολλά και σοβαρά προβλήματα».

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκου και Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργείου Υποδομών στο έργο της καταγραφής και στη συνέχεια της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιουσίες και υποδομές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, από σήμερα το πρωί, τα κλιμάκια των μηχανικών έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες, ούτως ώστε, όπως ανακοινώθηκε, «να προχωρήσει με ταχείς διαδικασίες η καταγραφή και στη συνέχεια η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών».

Στην συνέχεια, ο Γιώργος Δέδες ανέφερε ότι «υπάρχουν επίσης κλιμάκια μηχανικών στο δήμο Άργους-Μυκηνών, στην Αργολίδα, στην Εύβοια και στη Φθιώτιδα, ενώ όπως πρόσθεσε, «οι καταγραφές θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους δήμους, όπου παραστεί ανάγκη και ζητήσουν οι δήμαρχοι τη συνδρομή μας».

«Την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς» ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με επείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις 29/09 έως σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 1.983 κλήσεις για παροχή βοήθειας (κοπές δένδρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα).

Αναλυτικά:

  • Νομός Αττικής, 292 κλήσεις για παροχή βοηθείας
  • Νομός Κορινθίας,1060 κλήσεις για παροχή βοηθείας.
  • Νομός Αργολίδας, 150 κλήσεις για παροχή βοηθείας.
  • Νομός Μεσσηνίας, 95 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων.
  • Νομός Λακωνίας, 60 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων.
  • Νομός Αρκαδίας, 23 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων.
  • Νομός Φθιώτιδας, 67 κλήσεις για παροχές βοηθείας.
  • Νομός Βοιωτίας, 27 κλήσεις για παροχές βοηθείας.
  • Νομός Ευβοίας, 209 κλήσεις για παροχή βοηθείας.

Στην Αττική σύμφωνα με την Αστυνομία στις 10.45 της Δευτέρας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της.

Επίσης αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα, το πρωί, είχε διακοπεί η κίνηση των οχημάτων λόγω ολοκλήρωσης εργασιών καθαρισμού στη μία λωρίδα κυκλοφορίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 117ο χιλιόμετρο, έως το 118,8ο χιλιόμετρο.
Επίσης, είχε κλείσει, για τον ίδιο λόγο, η λωρίδα έκτακτης ανάγκης, στο ρεύμα προς Αθήνα, σε μήκος 200 μέτρων στο 99ο χιλιόμετρο και σε μήκος 300 μέτρων στο 101ο χιλιόμετρο.

Στην Κινέτα οι κάτοικοι αγωνιούν εν όψει του χειμώνα λόγω της αποψιλωμένης -από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού- περιοχής.

Κατοικίες κυρίως στην κάτω Κινέτα πλημμύρισαν και εκτεταμένες ήταν οι ζημιές σε καλλιέργειες. Δρόμοι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν, ενώ κατέρρευσε η γέφυρα που συνδέει την Βαρέα με την ΠΕΟΑΚ.

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρέας Μεγάρων «O Άγιος Νικόλαος» κάνει έκκληση στους οδηγούς «να μην εισέρχονται στην περιοχή διότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τους».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τη χώρα λόγω του περάσματος του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος κινείται στα βορειοανατολικά.

Πηγή: ΕΡΤ