Θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών έχει τεθεί με αφορμή το πανηγύρι στην Αλίαρτο, όπου υπήρξε συνωστισμός ανθρώπων και δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ έδωσαν το «παρών» και βουλευτές αλλά και ο δήμαρχος Λιβαδειάς.

Ads

Μάλιστα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Μιλώντας στον Σκάι ο Αλ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, είναι κάτι που το έχουμε ξαναπεί. Ο ιός όμως δε γνωρίζει από αυτά. Συγκεντρώσεις όπως αυτές στην Αλίαρτο και το Γουδή μπορούν να αποτελέσουν ‘βόμβες’ για τη μετάδοση του ιού».

Ερωτηθείς αν ο ιός μεταδίδεται με τον αέρα, υποστήριξε ότι αυτή είναι μια επιστημονική συζήτηση και αφορά στο πόσο μακριά πηγαίνουν τα σταγονίδια του ιού καθώς επίσης και ότι αυτό εξαρτάται και από τις συνθήκες που επικρατούν στο εκάστοτε περιβάλλον. Οπως εξήγησε, αν σε ένα δωμάτιο υπάρχει ανεμιστήρας, τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά.

Ads

Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία χρήσης μάσκας και ανέφερε ότι τα δεδομένα σε μια χώρα μπορούν να αλλάξουν δραματικά ανά πάσα στιγμή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σερβία, η οποία έδειχνε να μην έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε αντίθεση, ωστόσο, με όσα υποστηρίζουν οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι δεν είναι δεδομένο πως θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. «Όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε, τόσο θα απομακρύνουμε αυτή την πιθανότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι δεν πιστεύουν την ύπαρξη του ιού και θεωρούν πως όλα είναι μια θεωρία συνωμοσίας, τόνισε: «Είναι λογικό οι άνθρωποι να μην θέλουν να πιστέψουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν είναι ορατός».

«Πέρασε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και είδε ότι ήταν όλα εντάξει»

Για την παρουσία του στο πανηγύρι, όπου δεν τηρήθηκε κανέναν μέτρο προστασίας μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας στον ΣΚΑΙ.

Όπως υποστήριξε: «Προσκλήθηκα σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ένα αθλητικό σωματείο της περιοχής αφού είχε δώσει άδεια η αρμόδια αρχή. Δεν έχω πάει σε άλλη εκδήλωση. Είχα τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα. Μπήκαμε με έλεγχο μέσα, δεν μετακινηθήκαμε, μόνο όταν χορέψαμε», είπε αρχικά και συνέχισε: «Πέρασε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και είδε ότι ήταν όλα εντάξει και έφυγαν, μετά άνοιξε ο χορός πέρασε πάλι το κλιμάκιο και τους επέβαλε πρόστιμο».

Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε θέμα για το αν πρέπει ή όχι να πραγματοποιούνται πανηγύρια. «Ο προβληματισμός είναι αν πρέπει να γίνονται πανηγύρια. Να δούμε την επικινδυνότητα. Εμείς τηρήσαμε τους κανόνες που έπρεπε. Στην εξέλιξη άνοιξε ο χορός. Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε τέτοια εκδήλωση. Τα παιδιά του σωματείου προσπαθούσαν να τηρήσουν τα μέτρα. Αν υπάρχει επικινδυνότητα να καταργηθούν τα πανηγύρια», είπε χαρακτηριστικά.