Τα ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συζήτησαν την Παρασκευή σε συνάντησή τους ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης. Εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κλιμακώνεται. Οι γιατροί πραγματοποίησαν την Παρασκευή διαδήλωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας ενώ έχουν κηρύξει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου απεργία.

 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πρόθυμος να ξεκινήσει διάλογο με κόμματα και γιατρούς αλλά χωρίς να κάνει πίσω στο θέμα των απολύσεων, όπως ανέφερε και από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
 
«Το ΕΣΥ θα αναμορφωθεί και κάποιοι θα ξεβολευτούν», είπε ο υπουργός Υγείας, καλώντας εκ νέου «σε διάλογο τα κόμματα αλλά και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για την δημιουργία μιας δημόσιας ενιαίας πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση στις παροχές». «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πολίτες δύο κατηγοριών, είναι ίσοι, και αν κάποιοι νομίζουν ότι γεννήθηκαν στις Βερσαλλίες και οι άλλοι είναι κατώτεροι αυτό δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε ο Α. Γεωργιάδης.
 

 
Ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σχετικά με τη διακοπή συμβάσεων 1.000 γιατρών, ανέφερε πως «η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών εκβιάζει και όχι το υπουργείο Υγείας».
 

 
«Αντί για συγκεκριμένες σοβαρές απαντήσεις στα απεργιακά αιτήματα της ΠΟΣΕΥΠ– ΕΟΠΥΥ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το περιστύλιο της Βουλής, εκτόξευσε απειλές για διακοπή συμβάσεων, σε μία προσπάθεια να διασπάσει και να κάμψει το απεργιακό μέτωπο», απάντησε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ.
 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να σταματήσει ενέργειες και συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο, υποδαυλίζουν και καλλιεργούν κλίμα έντασης και διχαστικών πρακτικών, σε μια περίοδο που η περίθαλψη του ελληνικού λαού χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση και ενδυνάμωση, αντί της αποδυνάμωσης δομών και λειτουργιών», ανέφερε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
 
«Ας κυριαρχήσει η σοβαρότητα, η ψυχραιμία και η σωφροσύνη από τους ιθύνοντες της Υγείας, ώστε να μην αποβούν μοιραίες για τον ασθενή πολίτη οι ακρωτηριαστικές αποφάσεις της ημιμάθειας και της αδιαλλαξίας αυτών που έχουν την Υγεία στα χέρια τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, και πρόσθεσε:
 
«Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, ενότητα και στρατηγικές λύσεις, βασισμένες στις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι σε εκβιαστικά διλήμματα εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ΙΣΑ πιστεύει σε μία μεταρρύθμιση που θα παρέχει ισότιμη Υγεία σε όλους τους πολίτες, με ελεύθερη πρόσβαση στον εξειδικευμένο γιατρό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και θα επιφέρει το χαμηλότερο κόστος με τις βέλτιστες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».