Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε χώρα, σήμερα το πρωί στη Βουλή, με αφορμή μια τροπολογία περί παραβάσεων λαθρεμπορίας. Η τροπολογία ρυθμίζει την προστασία των επενδυτών από προηγούμενα πρόστιμα επιχειρήσεων. 

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η τροπολογία είναι φωτογραφική – η αντιπολίτευση αναφέρεται στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη – και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την αποσύρει και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου.

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην εμποδίσει την ψηφοφορία της τροπολογίας για διαδικαστικά ζητήματα και τον κάλεσε να αναφερθεί στην ουσία του ζητήματος της τροπολογίας. Τόνισε ότι η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να θυμηθεί τι γινόταν επί των ημερών της με νυχτερινές τροπολογίες που διέγραφαν πρόστιμα. 

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και ότι μετάνιωσε και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία γι’ αυτό ζητά την επανακατάθεσή της από τον υπουργό. «Αυτό έπρεπε να το σκεφτείτε νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, παραδεχόμενος ότι μπορεί να αφορά την ΣΕΚΑΠ, αλλά επίσης και κάθε άλλη επιχείρηση. «Τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω; Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή! Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Ads

Σημείωσε, δε, ότι η ΝΔ κάνει φασαρία για την τροπολογία αυτή, προκειμένου να ξεχάσουν οι πολίτες την ουσία του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ένα θετικό νομοσχέδιο, το οποίο η ΝΔ δεν ψηφίζει, όπως επισήμανε. Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλή να προχωρήσει στη διαδικασία. 

Διαβάστε επίσης: Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που απουσίαζαν από τη Βουλή: «Κοπάνα» ή διαφωνία;

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα διαδικασίας» και τόνισε ότι κανείς δεν ισχυρίζεται πως πάντα ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ουσία της τροπολογίας, αναρωτήθηκε γιατί η τροπολογία, αν είχε σκοπό να προστατέψει επενδύσεις, τότε δεν ήρθε ως υπουργική μαζί με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γιατί ήρθε από έναν βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον πρωθυπουργό τον ίδιο. 

«Αν κρίνουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Αν δεν το κάνετε αυτό, υπονομεύετε το κοινοβούλιο και εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία αυτή» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν κ. Τσίπρα, μιλήσατε ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η τροπολογία, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Απαντήστε τώρα αντί να κρύβεστε», πρόσθεσε. 

«Εν πάση περιπτώσει πείτε μας, επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, πείτε την! Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ρωτώ. Ούτε καν βουλευτής στου οποίου την εκλογική περιφέρεια είναι η επιχείρηση, δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει αυτή την τροπολογία. Σας ζητώ λοιπόν να αποσύρετε την τροπολογία, για να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να την καταθέσετε με την έκθεση του ΓΛΚ και να εξηγήσει ο υπουργός ποιον αφορά. Διαφορετικά είστε υπόλογος κύριε Τσίπρα διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη τη διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα», κατέληξε. 

Καμμένος κατά ΝΔ

Κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σημείωσε: «Εκπλήσσομαι από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ θα έλεγα, επειδή είναι μικρός ο κόσμος, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον κ. Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. 

»Γιατί δε ρωτάτε τον κ. Κεδίκογλου, ο οποίος παρακαλούσε, γιατί δεν ρωτάτε τους βουλευτές της ΝΔ, της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι παρακαλούσαν τον κ. Σαββίδη να κάνει επένδυση για να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ». 

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί τότε, όχι μόνο τη διαγραφή των χρεών της παλαιάς διοίκησης, αλλά είχε υποσχεθεί κιόλας ότι τα μηχανήματα του νέου εξοπλισμού, που ήταν μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, θα βγαίνανε χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής προστίμων. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα έγιναν 35 εκατομμύρια επενδύσεις και το δημόσιο εισέπραξε 309 εκατομμύρια σε φόρους, 89 εκατομμύρια το 2015. Είπε ακόμη πως οι ΑΝΕΛ θα φέρουν τροπολογία, ώστε όπου υπάρχουν επενδύσεις και νέοι επενδυτές μπαίνουν σε εταιρείες, που πάνε για κλείσιμο και επενδύουν, θα προτείνεται διαγραφή παλαιών προστίμων.

«Φοβάμαι πολύ που, όπως ευρωβουλευτές προσπαθούν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση, πράττοντας αντεθνικά, το ίδιο κάνει η ΝΔ για να πλήξει οποιαδήποτε επένδυση», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «φιλούσε κατουρημένες ποδιές του κ. Σαββίδη». 

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας

Απορρίπτοντας το αίτημα να διεξαχθεί συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο, ζητήματα αντισυνταγματικότητας τίθενται επί της αρχής της συζήτησης, η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής, έκλεισε τη συζήτηση στην Ολομέλεια μετά την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία, με βάση τα αιτήματα που έθεσαν τα κόμματα. Τελικά πραγματοποιήθηκαν ονομαστικές ψηφοφορίες τοσο για το νομοσχέδιο όσο και για την τροπολογία που υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.