Ads

Νέα δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προτάσεων για προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα περί στοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για πολιτική σκευωρία, και υποστήριξε πως απώτερος ομολογημένος, όπως είπε, στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ανάλογο ύφος κατηγορώντας Βενιζέλο και Σαμαρά για συγκάλυψη της υπόθεσης, τονίζοντας πως ανεξαρτήτως της έκβασης της σημερινής ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να επανέλθει με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Η στρατηγική της εφόδου για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας επανέρχεται μετά τις εκλογές αλλά ξαναχάνει. Δεν έμεινε τίποτα άλλο τώρα, αλλά το ρεσάλτο, που για να πετύχει πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής. Στις εκλογές του Ιουνίου ανέκοψε τη στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Απώτερος στόχος, που έχει ομολογηθεί επισήμως, είναι να πέσει η κυβέρνηση» σημείωσε κατά την πρώτη του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ειδικότερα, έκανε λόγο για δίκτυο οργανωμένων συκοφαντικών διαρροών ότι στη λίστα βρίσκεται η οικογένειά του, με αυτουργούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ αμηχανία, απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, αδυναμία διαχείρισης του νέου πολιτικού του μεγέθους, ενώ τον κατηγόρησε και για φλερτ με τη βία.

 
«Τι να πω; Για τη Βίλα Αμαλία; Για τον οικιακό εξοπλισμό;» ανέφερε σε ειρωνικό τόνο. «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανοχή της βίας και την αναζήτηση πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης» πρόσθεσε, κλιμακώνοντας την επίθεσή του.
 
Απέρριψε δε, όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλα χτυπήματα σκευωρίας: «Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι απέκρυψα και υπεξήγαγα τη λίστα. Από ποιον; Από το ΣΔΟΕ που την είχε; Ποια λίστα; Την άτυπη ψηφιακή φωτοτυπία;».

 
Παράλληλα, επέκρινε τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ επί των ημερών του στο υπουργείο Ιωάννη Διώτη: «Γιατί δεν με ενημέρωσε όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο υπουργείο;».
 
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη πως «εκτός από την στρατηγική του ρεσάλτου και της αποσταθεροποίησης, στόχος είναι και να συγκαλυφθεί το έργο μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» και αναφέρθηκε σε ενέργειές του προς την κατεύθυνση αυτή κατά τη θητεία του στο υπουργείο.
 
Τσίπρας: Η απόπειρα συγκάλυψης έχει το ονοματεπώνυμο «Αντώνης Σαμαράς»

 
Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προτάσεων για προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, απαίτησε να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα: «Θα καλύψει αυτούς που κράτησαν το USB 14 μήνες, ψευδόμενοι και κρυπτόμενοι στη Βουλή; Θα καλύψει αυτούς πήραν τη λίστα μαζί τους φεύγοντας και δεν ενημέρωσαν ούτε τον αντικαταστάτη τους. Θα καλύψει ο κ. Σαμαράς, τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο, για 5 μήνες της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου για το γεγονός ότι δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει αρμοδίως τον τότε πρωθυπουργό για τη ύπαρξη της λίστας».

 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό καθώς«παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα» του κ. Βενιζέλου και του προσφέρει πλήρη κάλυψη, όχι για να μη παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη αλλά και για να μην ερευνηθούν πιθανές ποινικές του ευθύνες από προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς δεν δικαιούται να σιωπά γιατί σιωπώντας, συγκαλύπτει, επεσήμανε και πρόσθεσε πως ο Πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να καταβάλει πολιτικό τόκο προς τον κ. Βενιζέλο.
 
Για τον κ. Κουβέλη, είπε πως συμπεριφέρεται «ως κομπάρσος, δηλώνει παρών, συμμετέχοντας εθελούσια σε ένα παιχνίδι αδίστακτων κομματικών σκοπιμοτήτων». «Ακόμα και οι πάτρωνές σας της τρόικας εξωτερικού, δεν δείχνουν και τόσο πρόθυμοι να υποστηρίξουν την απόλυτη ομερτά», συμπλήρωσε.

 

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιερό άβατο την έρευνα που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση στους λογαριασμούς και στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ ενώ υποστήριξε ότι προκειμένου να κλείσει η υπόθεση αυτή, μη και μπει κανείς στο ιερό άβατο, «ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο».
 
«Αυτό είναι το ιερό άβατο και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες και αγωνιάτε τώρα κύριοι της κυβέρνησης μη τυχόν και αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων της κλεπτοκρατίας που χρεοκόπησε τη χώρα και που όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», πρόσθεσε.
 
Όπως παρατήρησε, όλοι όσοι κέρδιζαν τα χρόνια της ανάπτυξης, συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και τώρα, τα χρόνια της καταστροφής και υποστήριζαν με πάθος το μνημόνιο γιατί ήξεραν ότι αυτή η καταστροφή δε θα τους αγγίξει, αφού τα λεφτά τους τα είχαν προστατευμένα στις ελβετικές τράπεζες.
 
Συνεχίζοντας, είπε ότι το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής» έπρεπε να κρυφτεί και οι πολίτες έπρεπε να πληρώσουν την κρίση που άλλοι δημιούργησαν. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, συμπλήρωσε, έχουν επιλέξει διαφορετικό ύφος και τόνο για την υπερασπιστική τους γραμμή. «Ο ένας της αθώας περιστεράς. Ο άλλος του μαινόμενου ταύρου. Το πρώτο είναι πιο αποτελεσματικό. Το δεύτερο προδίδει ενοχή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μας είπε για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη βία για να καλύψει τους έρωτες που κατέληξαν σε γάμο με τη διαπλοκή».
 
Ειδικότερα, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως οδηγήθηκε σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση αποδεχόμενος τις τέσσερις κάλπες και κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα της δυνατότητας να ασκήσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ώστε να μη προσεγγίσουν όλες τις κάλπες. «Τόσο μεγάλη ανασφάλεια αισθάνεται ο κ. Βενιζέλος. Ούτε τους βουλευτές του δεν εμπιστεύεται;», διερωτήθηκε.
 
Αναφερόμενος στο διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μιλά για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης και μιλά στον πληθυντικό. «Προφανώς εννοεί τουλάχιστον τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ίσως και άλλους. Αλλά προφανώς τουλάχιστον όσους υπουργούς τη διαχειρίστηκαν απευθείας. Είναι λοιπόν και οι εισαγγελείς μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ΠΑΣΟΚ;», πρόσθεσε.
 
«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, δεν ήταν συνιστώσα της ΝΔ, όπως το κατάντησε ο κ. Βενιζέλος σήμερα», τόνισε.
 
Καταλήγοντας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχοποιεί πρόσωπα και δεν τον απασχολεί ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε το ΠΑΣΟΚ ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει «όχι με ρεσάλτο αλλά δημοκρατικά».
 
Βενιζέλος: Ο Τσίπρας έχει πολιτική ευθύνη

Ads

«Τεράστια πολιτική ευθύνη» καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας ότι δημιουργεί το κόμμα του συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης με εχθρότητα, απαξίωση του αντιπάλου με μεθόδους που έζησε αυτή η χώρα σε άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα.
 
Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ενοχλήθηκε από την πολιτική κριτική που του άσκησε, δεν πήρε όμως θέση στην κατηγορία που του απεύθυνε για σκευωρία εναντίον του. «Για το ποιος διακινούσε τα αντίγραφα, ποιος τα έδωσε σε συγκεκριμένο περιοδικό και ενορχήστρωσε την σκευωρία εναντίον του, γιατί δεν απάντησε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου για τα όσα του καταλόγισε».
 
Αναφέρθηκε δε και στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Β. Σόιμπλε τονίζοντας «Είπατε για τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Θα σας πω εγώ τι έλεγα με τον κ. Σόιμπλε. Λέγαμε για το σενάριο το δικό σας περί εξόδου από το ευρώ. Εγώ δεν πήγα να κάνω δημόσιες σχέσεις» επισήμανε ακόμη τονίζοντας: «αν σας ζητήσουν να υπογράψετε για την επόμενη δόση θα το κάνετε;» κατέληξε.

 

Τσίπρας: Θα επανέλθουμε με πρόταση για εξεταστική
 
«Εμείς είμαστε εδώ και ζητάμε κάθαρση. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα εμείς θα επανέλθουμε και θα καταθέσουμε πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, γιατί θέλουμε να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες. Στη συνείδηση του λαού έχουν ήδη αποδοθεί», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

 
Αναφορικά με το ζήτημα τον υπογραφών εφόσον το ζητήσουν οι εταίροι της Ελλάδας τόνισε: «δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ζητάνε υπογραφές από αυτούς που τους έχουν στο χέρι. Κι εμάς δεν μας έχουν στο χέρι ώστε να υπογράφουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Round 3

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν θα υπογράψει, επειδή υπογράφουν όσοι τους έχουν στο τσεπάκι. Είστε επαγγελματίες, ασυγκράτητοι συκοφάντες» σημείωσε.
 

 

«Κατανοεί κανείς το όριο της αυτοενοχοποίησης, όταν όμως φτάνει στο όριο της αυτογελοιοποίησης, πρέπει κανείς να συγκρατείται» ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας για τελευταία φορά στο βήμα της Βουλής.