Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πάνω από 100 πυροσβέστες στo Αγιο Όρος. Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει τα 25 χλμ. Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού και γειτονικών οικισμών, ωστόσο, όπως διευκρίνισε και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, λίγο πριν τις 9.00 ήρθη η εντολή προληπτικής εκκένωσης.

Ads

Η φωτιά επεκτάθηκε τα ξημερώματα λόγω των ισχυρών ανέμων. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ ο αέρας που πνέει μεταφέρει αποκαΐδια και στάχτες στις απέναντι ακτές της Σιθωνίας.
 
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πεζοπόρα τμήματα έδωσαν ολονύχτια μάχη με τη φωτιά, τα μέτωπα της οποίας εκτείνονταν σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, κατακαίγοντας πυκνή βλάστηση. Από το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Πυροσβεστικά οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία προωθήθηκαν με πλωτά μέσα στην Αθωνική Πολιτεία, ενώ στο έργο της κατάσβεσης μπήκαν υδροφόρα οχήματα διαφόρων Μονών του Αγίου Όρους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την τοπική κοινότητα Ουρανούπολης του δήμου Αριστοτέλη, ύστερα από αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, είχε ζητήσει από τους κατοίκους να μην υπάρξει πανικός και για προληπτικούς λόγους να κατευθύνονται προς την παραλία της Ιερισσού. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά εκδρομείς και τουρίστες.

Ads

«Ο οικισμός της Ουρανούπολης προς το παρόν δεν κινδυνεύει. Έχει δοθεί μερική εκκένωση και κάποιοι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έχουν φύγει» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη δασική περιοχή της Ουρανούπολης, φτάνοντας κοντά σε εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες κοντά στο δάσος, χωρίς ωστόσο να απειληθούν ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Κεντρικής Μακεδονίας, η κίνηση των οχημάτων διεκόπη στους δρόμους που οδηγούν στους οικισμούς της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και των Νέων Ρόδων. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 12:30.
 
Το μέτωπο της Αρκαδίας
 
Σε ύφεση βρίσκονται μετά από τρεις ημέρες τα περισσότερα μέτωπα στην Αρκαδία. Η προσοχή εστιάζεται στις περιοχές Μαλωτά, Βίγλες και Παλαιόχουνη, μεταξύ παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ενώ σε όλη την έκταση που έχει καεί, σημειώνονται σποραδικές αναζωπυρώσεις.

Από νωρίς το πρωί τέσσερα αεροσκάφη PZL, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού, συνδράμοντας το έργο των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων που αριθμούν τους 200 πυροσβέστες. Επί τόπου βρίσκονται επίσης δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας και εθελοντές.
 
Εν τω μεταξύ στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης οδηγείται σήμερα ο 45χρονος που συνελήφθη για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης. Ο 45χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.
 
Από τη φωτιά τραυματίστηκαν έξι άτομα. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, ενώ μία γυναίκα νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παν αρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Τρίπολης, ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Αθανάσιος Ρούμπος και τρεις πυροσβέστες.
 
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στάχτη έχουν γίνει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ μεγάλες είναι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Mε απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αναβάλλονται, λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Υπό έλγχο η φωτιά και στο Σολομό Κορινθίας. Νωρίτερα οι φλόγες πλησίασαν τα καταστήματα και τα βενζινάδικα στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Σπαθοβουνίου, επί του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης. Λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως.
 
Τα υπόλοιπα μέτωπα
 

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κατελειός στην Κεφαλλονιά. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 2 οχήματα Δήμων.
 
Υπό έλεγχο τέθηκαν τα μέτωπα στο Πικέρμι Αττικής και στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στα Καρδάμαινα της Κω.