Mε στόχο συμφωνία επί των «κεντρικών αξόνων» που θα ξεμπλοκάρει την «τεχνική ολοκλήρωση» της αξιολόγησης και με κλειδί τη στάση του Πολ Τόμσεν και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχωρά η κυβέρνηση προς το δύσκολο Eurogroup της Δευτέρας.

Ads

Το στίγμα που έδωσε καθαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είναι ότι, προκειμένου να κλείσει αυτή η «προσυφμωνία» η κυβέρνηση προσδοκά και επενδύει – ειδικά μετά την επίσκεψη Μοσκοβισί – σε μεταστροφή της στάσης Τόμσεν και Σόιμπλε σε δύο κομβικά ζητήματα: Τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας για μετά το 2019 που αξιώνει το ΔΝΤ και τη μακρά διατήρηση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 3,5% που ζητά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών και να προβεί σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «είδαμε με ενδιαφέρον την πρώτη, έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του».

Αναφερόμενος, δε, στον έτερο σκληρό πόλο, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Περιμένουμε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Ads

Και ολοκληρώνοντας το πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα:

«Όλα αυτά», επεσήμανε, «πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη για την ελληνική κοινωνία. Στόχος μας μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε και τις ταυτόσημες θέσεις που εξέφρασε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας: «Ο κ. Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων. Μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ υπουργών και επικεφαλής των Θεσμών. Συνεχίζονται, όπως είπε, καθημερινά και αυτό θα διατηρηθεί μέχρι το Eurogroup.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκε, πάντως, και πάλι να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου μετά το 2019, με αντάλλαγμα αντίμετρα όπως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις μετά το 2019, με«κλειδί» τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις προβλέψεις της Ελλάδας και της Κομσιιόν και σ’ εκείνες του ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση λέει ότι το δημοσιονομικό κενό το 2019 είναι μηδέν, το ίδιο και η Κομισιόν. Το ΔΝΤ βλέπει κενό αλλά αφήνει περιθώριο να το αναθεωρήσει. Χωρίς να έχουμε καταλήξει σε αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε έντονη κριτική και στη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο όσο και μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως είπε, εάν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας. «Θα συμφωνούσαν από την αρχή στα μέτρα και θα εφάρμοζαν άλλα τόσα, όπως έχει πει ο Αδωνις Γεωργιάδης», δήλωσε προσθέτοντας ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε τις θέσεις του επί 70 λεπτά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν τολμά να παρουσιάσει τις απόψεις του στους Ελληνες πολίτες».

Επίθεση Κικίλια στην κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολλές και αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της και πρόσθεσε ότι η θέση της ΝΔ είναι ότι «η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό με τον καλύτερο τρόπο».

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα κάνει απολύσεις υπαλλήλων», ωστόσο, όπως σημείωσε «δεν θα γίνουν δεκτές οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με παράνομο τρόπο».

Για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε στο εξωτερικό την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιεί και στο εσωτερικό. 

«Μετέφερε στους συνομιλητές του τις σκληρές προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και επισήμανε ότι οι κόποι και οι θυσίες του δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης, απορρίπτοντας σενάρια που διακινούνται και στο εσωτερικό για επιστροφή στην δραχμή», είπε σχετικά.