Σε δύσκολη θέση φαίνεται να έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Τύπο, καθώς μετά το σεισμό που προκάλεσε η απόσυρση της υπαγωγής του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δέχεται νέους μετασεισμούς με την τρόικα να θέτει νέο 48ωρο τελεσίγραφο, ζητώντας την πλήρωση των προαπαιτούμενων για την επιστροφή της. Πρωταγωνίστρια στα σημερινά πρωτοσέλιδα και η μεγάλη πορεία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ads

Το δημοσιονομικό κενό του 2015, που κατά την τρόικα αγγίζει τα 3 δισ., παραμένει το σημαντικότερο αγκάθι για να κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών τόσο όσον αφορά τα μέτρα που θα περιληφθούν στην αξιολόγηση όσο και τις βασικές αρχές της “πιστωτικής γραμμής” για τη διετία 2015 – 2016. Προετοιμάζοντας την υποχώρησή της σε όλα τα θέματα, η κυβέρνηση εμφανίζει τη “ρήξη” με την τρόικα ως “καταστροφή” για τη χώρα, αναφέρει η σημερινή «Αυγή», στο κεντρικό άρθρο της υπό τον τίτλο «Προετοιμάζουν την παράδοση». Οι Βρυξέλλες απαίτησαν χθες πλήρη υποταγή έως αύριο και ως “αντάλλαγμα” εμφανίζονται διατεθειμένες να προσφέρουν τη μεταφορά ορισμένων μέτρων που συνεπάγονται υψηλό -εκλογικό- κόστος για την κυβέρνηση, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, στο νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει την “προληπτική πιστωτική γραμμή”. Όπως επιβεβαίωσε ο Μ. Ντράγκι, το θέμα του χρέους τέθηκε οριστικά στο ράφι, γράφει η «Αυγή».

image

«Με τη θηλιά στον λαιμό», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών». Μετά το τελευταίο τελεσίγραφο της τρόικα, σχέδιο διαφυγής από το αδιέξοδο προσπαθούν να βρουν Σαμαράς και Βενιζέλος ώστε να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα, αλλά και να κρατηθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό των κομμάτων τους, γράφει η εφημερίδα. «Στο πλαίσιο αυτό παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη στον Γκίκα Χαρδούβελη, αν και η οικονομική πολιτική ασκείται ουσιαστικά από τον σύμβολο του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου», είναι το σχόλιο της εφημερίδας.

Ads

image

Σε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο νεύρων κατά της κυβέρνησης έχει αποδυθεί τα τελευταία 24ωρα η τρόικα με δεδομένο ότι εγείρει διαρκώς ζητήματα που αφορούν τη νέα αξιολόγηση, με κυρίαρχο αυτό του δημοσιονομικού κενού, αλλά και ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών όπως είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η αναμόρφωση του ΦΠΑ, η κατάργηση εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό και η απελευθέρωση επαγγελμάτων. Ταυτόχρονα όμως οι δανειστές στέλνουν και τελεσίγραφα απαιτώντας η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, κάτι που ωστόσο διαψεύδει ο κ. Γκ. Χαρδούβελης που χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, γράφει το «Έθνος», στο κεντρικό του άρθρο με τίτλο «Πόλεμος νεύρων με την τρόικα».

image

«Η τρόικα τραβάει το σκοινί», είναι ο τίτλος της «Καθημερινής», η οποία βλέπει τον Σόιμπλε πίσω από τη σκληρή στάση των δανειστών προς την Ελλάδα. Η στάση της τρόικας έχει σκληρύνει πάρα πολύ, σκλήρυνση με την οποία συμφωνεί, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, και το Βερολίνο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται απογοητευμένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική «επένδυση» που είχε κάνει η Αθήνα στη φιλελληνική στάση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν φαίνεται να αποδίδει, γράφει συγκεκριμένα η Καθημερινή.

image

Οι «νέες περιπέτειες του ΦΠΑ», πρωταγωνιστούν στο σχόλιο της εφημερίδας «Τα Νέα. «Η φορολογική πολιτική έχει περάσει από σαράντα κύματα στα χρόνια των Μνημονίων: αλλαγές επί αλλαγών, λάθη επί λαθών, και συνεχείς πιέσεις από την τρόικα για όλο και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές», γράφει η εφημερίδα. «το γαϊτανάκι συνεχίζεται και τώρα – στο παρά πέντε της λήξης του Μνημονίου: οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι την αύξηση των μεσαίων και χαμηλών συντελεστών – που όμως επιβάλλονται σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα», συνεχίζει. «Αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τότε το καλάθι της νοικοκυράς θα ακριβύνει αυτομάτως – σε μια κοινωνία με ανεργία 25%. Και μάλιστα τη στιγμή που το πρόβλημα με τον ΦΠΑ έγκειται στη μη απόδοση του, σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%. Κάποιος να τους λογικέψει…», καταλήγουν «Τα Νέα».

image

Περιγράφοντας την πορεία για το Πολυτεχνείο, η «Αυγή» κάνει λόγο για μεγάλη πορεία μνήμης κι αντίστασης στη λιτότητα και τον αυταρχισμό, ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» αφιερώνει 3 σελίδες στην επέτειο του Πολυτεχνείου, έχοντας στο πρωτοσέλιδο της μια χαρακτηριστική της μαζικότητας σε συμμετοχή φωτογραφία από την πορεία και τον τίτλο «Με το κεφάλι ψηλά. «Τα Νέα» από την πλευρά τους είδαν 10.000 διαδηλωτές στην πορεία και 7.000 αστυνομικούς. «Μεγάλη πορεία με αντιφασιστικά συνθήματα» είναι η οπτική του «Έθνους».