«Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» είναι το όνομα της πολιτικής πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, που παρουσίασε o πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητος, Σπύρος Λυκούδης, σε εκδήλωση στο μουσείο Μπενάκη.

Ads

Ο Σπύρος Λυκούδης στην ομιλία του ανέφερε πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη και τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί και να στηριχθεί η αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Ως δεύτερη ανάγκη ανέφερε τη μεγάλη συνάντηση όλων των δυνάμεων του ιστορικού δημοκρατικού χώρου.

«Από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο κέντρο, τους σοσιαλιστές, έως και την ανανεωτική αριστερά», είπε προσδιορίζοντας έτσι το πολιτικό εύρος των δυνάμεων στο οποίο απευθύνεται η νέα πρωτοβουλία. Αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν δυσκολίες ζήτησε από όσους ανταποκριθούν στο κάλεσμά του ειλικρίνεια και τόλμη.

«Κεντρικό ζητούμενο είναι η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και των θεσμών και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου του κράτους», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η νέα φάση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό πολιτικό σχέδιο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

Ads

Ο επικεφαλής της νέας πρωτοβουλίας επέκρινε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη στάση που έχουν επιδείξει τα χρόνια και της κρίσης λέγοντας πως το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να πνίγεται στις αδυναμίες του και να μας πνίγει μαζί του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τα πρώην στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχαν στη μεταρρυθμιστική τάση και αποχώρησαν μαζί με τον Σπύρο Λυκούδη, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως της «Κίνησης των 58», του Ποταμιού, της Ελιάς και άλλων κομμάτων και κινήσεων.