Τον δρόμο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δείχνουν και πάλι οι θεσμοί ως την «ασφαλή» δίοδο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Ads

Το μήνυμα των εκπροσώπων των δανειστών για ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων ήταν κοινό στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι, με χαρακτηριστική μέχρι στιγμής την απουσία ουσιαστικών αναφορών στο -ανοικτό ακόμη- ζήτημα του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Πέραν τούτου, οι έως τώρα ομιλίες των επικεφαλής του κουαρτέτου περιλάμβαναν και έμμεσα μηνύματα προς το ΔΝΤ να μην ζητήσει νέα μέτρα από την Ελλάδα -με πλέον ενδεικτική την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο- αλλά και μια κόντρα ανάμεσα στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη», ήταν η χαρακτηριστική επωδός στην ομιλία του εκπροσώπου του ΕSM  Νίκολα Τζιαμαρόλι, ενώ από την πλευρά της Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε:

Ads

«Είναι σημαντικό να μη χαθεί η ευκαιρία που δίνεται, το ‘μπαλάκι’ είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τα δύσκολα είναι πίσω μας, δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά η αχίλλειος πτέρνα των ήδη ψηφισμένων μέτρων είναι η εφαρμογή. Η μπάλα βρίσκεται και στο γήπεδο των θεσμών. Θα πρέπει να μην επιβάλουμε τη λήψη νέων μέτρων πολιτικής πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί».

Η αναφορά Κοστέλο στην ανάγκη να μην επιβληθούν νέα μέτρα θεωρείται έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ. 

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου παρενέβη στο συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι ρεαλιστικές.

image

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι το «κλειδί» για την έξοδο από το πρόγραμμα, τόνισε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ  Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ, o οποίος όμως είχε και μια ανοιχτή κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Φραντσέσκο Ντρούντο είπε ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί μεν ένα θετικό πρώτο βήμα.αλλά δεν έχει επαρκή εξειδίκευση στις  βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές. Ως εκ τούτου, όπως είπε, είναι δύσκολο για την ΕΚΤ  να πιστοποιήσει εάν μετά την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα υπάρξει βιωσιμότητα από τη στιγμή που τα μέτρα αυτά δεν έχουν εξειδικευτεί.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης διαφώνησε ανοιχτά με την θέση αυτή, υποστηρίζοντας  ότι το Eurogroup έδωσε τη δυνατότητα παραμετροποίησης των τριών αγνώστων στην εξίσωση για το DSA, δηλαδή των πλεονασμάτων, της ανάπτυξης και των μέτρων για το χρέος. «Ολοι μπορούν να προσθέσουν τα νούμερα και να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Υπάρχει επαρκής καθαρότητα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η ποσοστική χαλάρωση είναι επιθμητή, η κυβέρνηση την επιδιώκει αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε την βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας λέγοντας και εκείνος ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις  μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».