Για μεσαίωνα έκανε λόγο ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου, δημιουργός του Phylax, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, λίγες ώρες μετά το ξήλωμα και την καταστροφή του γλυπτού του, την οποία κατήγγειλε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το άγαλμα βρέθηκε το πρωί ξηλωμένο από τη θέση του και σπασμένο στο έδαφος. Αρχικά ειπώθηκε ότι έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους. Ωστόσο, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κατήγγειλε ότι «ανθρώπινα χέρια», έριξαν το άγαλμα και ανέφερε ότι έχει ενδείξεις πως οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες. 

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο Κωστής Γεωργίου: «Αυτό δεν είναι ένας βανδαλισμός, είναι προσβολή του ατόμου. Πιστεύω ότι η θέση του είναι εκεί όπου αρχικά ορίστηκε να μπει. Εκεί είναι η θέση του», ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα αποκατασταθεί το γλυπτό: «Η δουλειά μας είναι να φτιάχνουμε έργα, ότι δουλειά και να είναι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε». 

«Το κυριότερο είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσει και αποφάσισαν να το στερήσουν από εκείνους στους οποίους αρέσει. Αυτό αν δεν μπει σε κάποια λογική μπαίνουμε στην μορφή της ζούγκλας», πρόσθεσε ο Κωστής Γεωργίου. 

Ads

«Το βάφτισαν σε κάτι που δεν είναι, στη συνέχεια το ράντισαν με αγιασμό, στη συνέχεια του πέταξαν μπογιές, προσπαθήσαν δύο φορές να το κατεβάσουν και την τρίτη το πέτυχαν, αυτό είναι μεταοργολικός μεσαίωνας», κατέληξε. 

* Στην κεντρική φωτό η άδεια πλέον θέση του αγάλματος