Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, ένας ακόμη μετανάστης πέθανε στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο μετανάστη στο συγκεκριμένο κέντρο και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο εν λόγω μετανάστης από το Αφγανιστάν έπασχε από AIDS.  Η τραγική ιστορία του 23χρονου Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί γεννά πολλά ερωτήματα, όπως αναφέρει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, για την έλλειψη γιατρών και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των μεταναστών, όσο και των αστυνομικών.

Ads

Σύμφωνα με την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό ο 23χρονος μετανάστης, που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο Σωτηρία με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και διασωληνώθηκε στη μονάδα ΚΑΑ. Η διάγνωση ανέφερε πως έπασχε από AIDS και ηπατίτιδα C και είχε σε προχωρημένο στάδιο μύκητες στο αίμα. Πέθανε πολύ γρήγορα και η διαπίστωση των γιατρών ήταν πως οι αρμόδιες αρχές καθυστέρησαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, «τόσο που δεν μπορούσε πια να γίνει κάτι».

Ο Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 4 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα στις 5 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου, παρουσίασε εκ νέου αδιαθεσία και μεταφέρθηκε αρχικά στο Αγία Όλγα και από εκεί στο Σωτηρία, όπου πέθανε την Τρίτη. Από την αστυνομία δεν έγινε καμία αναφορά για AIDS, ωστόσο η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, που επικαλείται πληροφορίες από ιατρικές πηγές, αναφέρει πως κατά την δεύτερη εισαγωγή του στο νοσοκομείο Σωτηρία υπήρξε ενημέρωση των γιατρών πως πάσχει από AIDS, κάτι που ήταν προφανώς ήδη γνωστό.

Η Κίνηση θέτει τα «προφανή ερωτήματα», που όπως αναφέρει προκύπτουν από τα γεγονότα:

Ads
  • Ποιος ευθύνεται για το τραγικό περιστατικό;
  • Θα κινηθούν οι διαδικασίες για απόδοση ευθυνών;
  • Προβλέπονται ιατρικές εξετάσεις για τους κρατουμένους στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης κατά την εισαγωγή τους σε αυτά και κατά πόσο διεξάγονται;
  • Υπάρχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από ποιες υπηρεσίες παρέχεται εντός των Κέντρων Κράτησης;
  • Πόσο άμεσα κινδυνεύει η ζωή όλων των κρατουμένων αλλά και των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. από μη επαρκή διάγνωση και παρακολούθηση της υγείας των κρατουμένων;

«Ο Σαγιέντ δεν είναι ο πρώτος πρόσφυγας που χάνει τη ζωή του από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ντροπής και πολύ φοβούμαστε πως δεν θα είναι και ο τελευταίος. Συγκεκριμένα είναι ο τρίτος νεκρός στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας. Οι άνθρωποι που κρατούνται εκεί, πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή το «έγκλημα» πως στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, καθώς κρατούνται επί πολλούς μήνες ή και χρόνια σε άθλιες συνθήκες για τις οποίες πολλές φορές έχουν εξεγερθεί δίκαια», αναφέρει η Κίνηση στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: 

«Ειδικά η Αμυγδαλέζα, με τα κοντέϊνερ-κλουβιά που είναι ακατάλληλα ακόμα και για ποντίκια και τα διπλά αγκαθωτά συρματοπλέγματα δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μετατραπεί σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας, όπως πρόσφατα εξαγγέλθηκε ως πρόθεση από τις νέες αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για τα κέντρα κράτησης. Όμως και σε άλλα στρατόπεδα, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι πολύ καλύτερες. Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αρχής γενομένης από την Αμυγδαλέζα που αντικατοπτρίζει απόλυτα το προηγούμενο δόγμα των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και των Αστυνομικών Αρχών να «κάνουν το βίο αβίωτο» στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Το τέλος στη ντροπή αυτή είναι το ελάχιστο που η νέα κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να πράξει για να προστατέψει την ανθρώπινη υπόσταση, να σταματήσει να κινδυνεύει η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, να ξεκινήσει από τα μίνιμουμ ο εξορθολογισμός της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας».

Η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό καλεί στη συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης στο θέατρο «Εμπρός», την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30, όπου θα αποφασιστούν οι δράσεις με στόχο το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.