Σχεδόν 1,1 εκατ. άνθρωποι μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από το 1995.

Ads

 
Η Αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της, σχολιάζει: «Τα αίτια της μετανάστευσης διαφεύγουν της προσοχής. Τα δύο τρίτα των άνω του ενός εκατομ. μεταναστών το 2012 ήρθαν στη Γερμανία από κράτη της ΕΕ. Ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης σημειώθηκε από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως προέκυψε από σχετική επερώτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
 
Δηλαδή από χώρες που υποφέρουν κάτω από το βάρος της επιβληθείσας από τη Γερμανία πολιτικής λιτότητας. Ως εκ τούτου θα ήταν λογικό να θεωρήσει κανείς τους μετανάστες θύματα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για τις οποίες ευθύνεται η Γερμανία».
 
Από την πλευρά της Berliner Zeitung, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, αναφέρεται σε σχετική τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος «δεν έκανε κανένα επικριτικό σχόλιο για την ελκυστικότητα της Γερμανίας, αντιθέτως, επαίνεσε την ενίσχυση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ».
 
«Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, η Γερμανία εξαρτάται από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή εναντίον του μικρότερου αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, το οποίο καλλιεργεί εδώ και μήνες κλίμα κατά της ελεύθερης διακίνησης», σημειώνει η εφημερίδα. .
 
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών στα στοιχεία που δημοσιοποίησε αναφέρεται ότι κατά το 2012 περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία. Σε αυτό το στοιχείο εστιάζει και η Neue Osnabrücker Zeitung. «Τι γίνεται με το 5 % της αύξησης αυτών που έφυγαν από τη Γερμανία; Φεύγουν άτομα με υψηλή κατάρτιση: γιατροί που αμείβονται καλύτερα και επιζητούν πιο ανθρώπινες ώρες εργασίας, επιστήμονες σε αναζήτηση διεθνούς αναγνώρισης και αλλοδαποί μηχανικοί, οι οποίοι προτιμούν να μεταδώσουν στις πατρίδες τους τις γνώσεις που απέκτησαν.
 
Οι επιπτώσεις της ευρωκρίσης αποδυνάμωσαν την τάση των ατόμων που φεύγουν (σ.σ. από τη Γερμανία). Ωστόσο είναι απαραίτητο να διευρύνει κανείς την οπτική τους γωνία και να μην αναρωτιέται μόνο ‘ποιος έρχεται’ αλλά και ‘ποιος φεύγει’», σημειώνει η εφημερία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.