Σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών έχει μετατραπεί το Αστυνομικό Τμήμα της Κω με το τοπίο και τις συνθήκες να θυμίζουν τριτοκοσμικές. Παντού υπάρχουν κούτες στρωμένες στο πάτωμα, κουβέρτες ανάμεσα σε σκουπίδια, τουαλέτες «βομβαρδισμένες» και δυσοσμία.

Ads

Σε ένα χώρο όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται έως 35 μετανάστες, σήμερα υπάρχουν 160. Το ρεκόρ σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Στο ιταλικό κτίριο της δεκαετίας του ’30 που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού στοιβάχτηκαν 236 άνθρωποι. Άλλοι στο προαύλιο και άλλοι στο εσωτερικό του.

image

Ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν άντεξε και λιποθύμησε. Την ίδια ημέρα μετανάστες συνεπλάκησαν έξω από το κτίριο για το ποιος θα προλάβει να μπει και να κοιμηθεί μέσα. Το περιστατικό αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αρνηθούν από εδώ και πέρα να παραλάβουν άλλους παράνομους μετανάστες, πέρα από τους 35 που χωράνε στο κρατητήριο του Α.Τ.

Ads

image

«Εμείς δεν έχουμε τίποτε με τους μετανάστες. Τουναντίον. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πριν από λίγες ημέρες, κατά την έξοδο 119 μεταναστών στους οποίους χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα και αφέθηκαν ελεύθεροι, οι μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν εξωτερικά της υπηρεσίας εισέβαλαν βιαίως στον εσωτερικό της αυλής του Α.Τ. με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί άτυπη κατάληψη της υπηρεσίας από αυτούς.

Σημειωτέον ότι πολλοί εκ των μεταναστών προέρχονται από αφρικανικές χώρες και κατά την είσοδο τους δεν γίνεται κανένας ιατρικός έλεγχος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του προσωπικού και των οικογενειών μας», λέει στον «Ε.Τ.» ο Αντώνης Κυδωνάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου.

Οι μετανάστες παραδίδονται από τους λιμενικούς στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση για παραμονή έξι μηνών στη χώρα -αν είναι Σύριοι- είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα. Η διαδικασία καταγραφής και έκδοσης των βεβαιώσεων διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο, κατά το οποίο κάπου πρέπει να κρατηθούν.

image

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες έχει «φρακάρει» τις υπηρεσίες του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περίπου 3.900 παράνομοι μετανάστες έφτασαν σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο. «Τα κυκλώματα δουλεμπόρων βομβαρδίζουν τα ελληνικά νησιά. Μόνο στην Κω φέτος έχουν έρθει τουλάχιστον 1.800 μετανάστες. Υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Για όλο το 2014 οι παράνομοι μετανάστες ήταν 7.500. Έχουμε φτάσει φέτος μέσα σε λίγους μήνες σχεδόν στους μισούς. Στο Α.Τ. της Κω δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε καν τα γραφεία μας γιατί υπάρχουν παντού άνθρωποι που κοιμούνται», προσθέτει ο κ. Κυδωνάκης.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που βιώνουν τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ο οποίος θα τους δεχτεί αύριο στο γραφείο του στη λεωφόρο Κατεχάκη.