Όσοι στο κέντρο απορρίπτουν τη λογική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και υιοθετούν την άποψη του Κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ουδετερότητας μπροστά στην ανάγκη μιας κυβερνητικής αλλαγής ίσως ξαφνιάστηκαν διαπιστώντας ότι το άνοιγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός κομματικών τειχών συνοψίζεται για την ώρα στη συνεργασία με την Δράση και στην αξιοποίηση του πρώην εκπροσώπου της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Καλλιάνου.

Ads

Η Πέμπτη ήταν μια παράξενη μέρα για την ΝΔ. Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο της Δράσης επισκιάστηκε από τις ομοφοβικές δηλώσεις του Γ. Γιακουμάτου ο οποίος υποχρεώθηκε να “μαζέψει” εκ των υστέρων τη θεωρία του για την “αρρώστια” της ομοφυλοφιλίας και πώς κολλάει. Χωρίς το ένα θέμα να αγγίζει τυπικά το άλλο αποτυπώθηκε στην πράξη η πολυσυλλεκτικότητα της ΝΔ που χωρά άνετα φιλελεύθερους, νεοφιλελεύθερους, ακροδεξιούς και υπερσυντηρητικούς.

Μετά τη συνάντηση Θόδωρου Σκυλακάκη-Κυριάκου Μητσοτάκη η συγγενής του προέδρου της ΝΔ και πρώην στέλεχος της Δράσης Αντιγόνη Λυμπεράκη έκανε μια ανάρτηση στο fb για να πει τα εξής (με αφορμή ότι η Αυγή δημοσίευσε φωτογραφία της μαζί με τον Θ. Σκυλακάκη για να παρουσιάσει το θέμα της συνεργασίας ΝΔ-Δράσης):

“…Με τον Θοδωρή γνωριστήκαμε στα φοιτητικά μας χρόνια, εκπροσωπώντας διαφορετικούς χώρους: εκείνος τη ΝΔ κι εγώ την Αριστερά. Γίναμε από τότε φίλοι και παραμείναμε, σε πείσμα όλων όσων πιστεύει η ΑΥΓΗ περί “ορθής πολιτικής συμπεριφοράς”. Συμπέσαμε μετά τη χρεωκοπία της χώρας στη Δράση, υποστηρίζοντας με πάθος το “Πολιτες και όχι Πελάτες”, στην εποχή που θεωρούσαμε ότι “πριν αποφασίσουμε αν θα πάμε Κυκλάδες ή Σποράδες, έπρεπε να φροντίσουμε να μην πάμε στον πάτο”. Και συνεχίσαμε να γειτονεύουμε στο Ποτάμι.

Ads

Δεν θα τσακωθούμε τώρα. Αλλά δεν είμαστε πλέον συνταξιδιώτες. Εύχομαι, Θοδωρή, να βρεις γλώσσα να συνεννοηθείς με τις νέες σου παρέες (Στυλιανίδη, Βούλτεψη και Παπακώστα, μεταξύ άλλων πολλών) χωρίς να ξεχάσεις τη γλώσσα της λογικής και του ορθού λόγου.

Η μισή φωτογραφία μετακομίζει (ίσως να γυρνάει και στο σπίτι της). Η άλλη μισή είναι πολύ ευτυχής εκεί που βρίσκεται -άλλωστε το Ποτάμι είναι ευρύχωρο και φιλόξενο. Γι αυτό είναι το καλύτερο σπίτι”.

Υπάρχουν πάντως εκτιμήσεις κατά τις οποίες η προσέγγιση με τη Δράση ανοίγει δρόμο και για το Ποτάμι με το οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργαστεί η Δράση. Ο Στ. Θεοδωράκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έχοντας χάσει ήδη τέσσερις βουλευτές, και τα περιθώρια κινήσεών του είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα Μέχρι πρόσφατα δεν είχε δεχθεί ευθέως κρούση από την ΝΔ για συνεργασία, όμως δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί στο ορατό μέλλον.

Δράση και αντίδραση

Η συνεργασία της Δράσης με τη ΝΔ φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντίδραση στη λαϊκή δεξιά η οποία ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια. Οι έμπειροι στα νεοδημοκρατικά εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να φανούν οι δυσκολίες της συμπόρευσης. Προκειμένου να διατηρηθεί η εσωκομματική ηρεμία η Δράση εγκαταλείπει τις δημόσιες τοποθετήσεις της υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο και υπέρ της μείωσης συντάξεων, ενώ δεν γίνεται λόγος για ένταξη στελεχών της στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Τι θα γίνει όμως με το θέμα των δανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το οποίο ο κ. Σκυλακάκης είχε κάνει σημαία του όταν ήταν ευρωβουλευτής και το οποίο θα έρθει τις επόμενες μέρες στο προσκήνιο με το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ;

Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την αναβάθμιση του Γιάννη Καλλιάνου, πρώην εκπροσώπου του κόμματος του Β. Λεβέντη, ο οποίος ορίστηκε Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων. Θέση της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι δεν θα επιδιώξει μεταγραφές βουλευτών άλλων κομμάτων για λόγους αρχής. Έτσι βρίσκεται ακόμη στον προθάλαμο αναμονής ο Ιάσων Φωτήλας που έφυγε από το Ποτάμι και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η αποκατάσταση του Βασίλη Σπανάκη ως γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) ο οποίος τον Δεκέμβριο είχε παραιτηθεί από γραμματέας οργανωτικού έπειτα από λαθροχειρία της ΔΑΚΕ στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Μητσοτάκης τον συγχώρεσε και τον ξανα – ανέβασε στο τρένο της κομματικής εξουσίας.